Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις για το δελτίο στη βενζίνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σταυροδρόμια και σε όλα τα πρατήρια διανομής καυσίμων, κυρίως στην πρωτεύουσα, μετά από μια νύχτα συγκρούσεων και πυρπολήσεων πρατηρίων με αφορμή την επιβολή δελτίου στη διανομή βενζίνης για τους ιδιώτες. Τουλάχιστον 12 πρατήρια πυρπολήθηκαν και δεκάδες άλλα, όπως και κρατικά κτίρια και τράπεζες, υπέστησαν βανδαλισμούς από εξαγριωμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα κατά της κυβέρνησης, καλώντας τη «να βάλει τα χρήματα από το πετρέλαιο στο τραπέζι του κόσμου και όχι σε όπλα».

Το σύστημα επιβολής δελτίου προβλέπει 100 λίτρα βενζίνης το μήνα για κάθε αυτοκίνητο. Αρκετοί βουλευτές ζήτησαν την άρση του μέτρου και εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκτάκτως η Βουλή, που βρίσκεται σε θερινές διακοπές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Η επιβολή του μέτρου κρίθηκε απαραίτητη για την κυβέρνηση καθώς η έλλειψη διυλιστήριων αναγκάζει την τέταρτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη να εισάγει το 40% της βενζίνης που καταναλώνεται. Αν και δε διευκρινίστηκε αν οι τιμές της βενζίνης θα παραμείνουν χαμηλές όπως ήταν μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός, που σήμερα κινείται στο 20% - 30% θα αυξηθεί περαιτέρω. Κατά ορισμένους αναλυτές, η απόφαση λήφθηκε και ενόψει της πιθανότητας επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ