Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Βιάζεται» ο Σαρκοζί για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εκτακτη σύνοδο του Κοινοβουλίου, στο μέσο του καλοκαιριού, ζητά ο Πρόεδρος Σαρκοζί προκειμένου να προωθήσει τις «μεταρρυθμίσεις» που σχεδιάζει σε όλους τους τομείς. Η αρχή, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει με το φλέγον ζήτημα της Παιδείας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Φιγιόν υποστήριζε, χτες, ότι η κυβέρνηση επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί πριν δύο χρόνια και προχώρησε σε αφαίρεση ορισμένων άρθρων που είχαν πυροδοτήσει τις πολυήμερες και ογκώδεις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των φοιτητών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι αφαιρέθηκε το άρθρο που προέβλεπε τη διενέργεια εξετάσεων για την εισαγωγή σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Εντούτοις, ο Σαρκοζί έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα υπαναχωρήσει από τη θέση του για αυτονόμηση των πανεπιστημίων (που σήμερα στη Γαλλία είναι κρατικά με τη φοίτηση να είναι σχεδόν δωρεάν) και παροχή της δυνατότητας εξεύρεσης χρηματοδότησης από τρίτους (επιχειρηματίες, ιδρύματα, κ.ά.). Το συγκεκριμένο σημείο είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στη φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς υποστήριζαν ότι οδηγεί σε εμπορευματοποίηση της γνώσης και σε σταδιακή έξοδο, από τα πανεπιστήμια, των μη προνομιούχων, οικονομικά και κοινωνικά, φοιτητών καθώς λογικώς επόμενο είναι να οριστούν υψηλά δίδακτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ