Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρες ισραηλινές επιδρομές

Και επισήμως ο Τόνι Μπλερ ειδικός απεσταλμένος του «Κουαρτέτου» για το Παλαιστινιακό

Από τις χτεσινές σφοδρότατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όχι τυχαία, χτυπήθηκε και ένα από τα λιγοστά σούπερ μάρκετ της Γάζας

Associated Press

Από τις χτεσινές σφοδρότατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όχι τυχαία, χτυπήθηκε και ένα από τα λιγοστά σούπερ μάρκετ της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τη, μεγαλύτερης εμβέλειας, επιχείρηση, από αέρος και εδάφους, από τη στιγμή της ανάληψης του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τη «Χαμάς» εξαπέλυσε χτες ο ισραηλινός στρατός. Τεθωρακισμένα, που εισήλθαν μερικώς στο παλαιστινιακό έδαφος, καθώς και αεροσκάφη, έπληξαν θέσεις από όπου εκτοξεύονταν ρουκέτες στη συνοικία Σουζάιγια, στην ανατολική πόλη της Γάζας, και στην Κχαν Γιούνις στο νότο της Λωρίδας.

Συνολικά, σκοτώθηκαν 12 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 9 μαχητές της «Χαμάς» και άλλων, φιλικά προσκείμενων σε αυτήν, οργανώσεων. Τα υπόλοιπα θύματα είναι πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένας 12χρονος. Δεκάδες είναι οι τραυματίες. Ως συνήθως, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «δε γνωρίζει τίποτε για απώλειες αμάχων». Εκπρόσωπος της «Χαμάς» καταδίκασε την εισβολή και μίλησε για «συνωμοσία στην οποία συμμετέχει και ο Αμπάς». Ο Αμπάς, από την άλλη, καταδίκασε την ισραηλινή επιχείρηση κατηγορηματικά.

Η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση ήρθε μόλις 2 ημέρες μετά τις δήθεν δεσμεύσεις για «υποστήριξη, διευκολύνσεις και σοβαρές διαπραγματεύσεις για μόνιμη λύση» που έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ στη σύνοδο του Σαρμ ελ Σέικ. Επίσης, συνέπεσε με την επίσημη ανακοίνωση του πολυσυζητημένου διορισμού του Τόνι Μπλερ ως ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου (ΕΕ - ΗΠΑ - ΟΗΕ - Ρωσία).

Η ανακοίνωση έγινε από τα Ηνωμένα Εθνη και ως στόχος τέθηκε «η διεθνής κινητοποίηση για την παροχή υποστήριξης και βοήθειας στους Παλαιστινίους». Επικροτήθηκε, περισσότερο ή λιγότερο, από τα μέλη του Κουαρτέτου και έγινε δεκτή «με ικανοποίηση» από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Μπλερ, από την άλλη, νωρίτερα, δήλωνε πεπεισμένος «για τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στη βάση των 2 κρατών για την οποία θα χρειαστεί εντατική προσπάθεια». Αναμένεται να πλαισιωθεί από ομάδα «ειδικών» και διαδέχεται τον παραιτηθέντα Τζον Γούλφενσον, πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος κατήγγειλε απραξία και αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των μελών του Κουαρτέτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ