ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Ψήφισμα των καλλιτεχνικών σωματείων

Η ΠΟΘΑ, τα σωματεία της και το ΕΕΤΕ χαιρέτισαν τη χτεσινή πανελλαδική απεργία

Τη χτεσινή παναθηναϊκή, πανεργατική απεργία, χαιρέτισαν όλα τα σωματεία - μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος,καθώς και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,με κοινό (χτεσινό) ψήφισμά τους. Ενωσαν τη φωνή τους στο ψήφισμα, τονίζοντας ότι "τα βασικά κοινωνικά, δημοκρατικά και εργασιακά αιτήματα της απεργίας είναι και δικά μας αιτήματα. Οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό και πάνω απ' όλα το πρόβλημα της ανεργία,ς που δε μας επιτρέπει να έχουμε όχι απλά τη δυνατότητα καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά ούτε τη δυνατότητα να ζήσουμε".

Στο ψήφισμά τους τα καλλιτεχνικά σωματεία παράλληλα καταγγέλλουν το Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή "γιατί εντάσσεται στις γενικότερες κυβερνητικές επιλογές, στη λογική της ενσωμάτωσης και του πολιτισμού, στην εναρμόνισή του με τους βηματισμούς και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των εμπόρων και μεταπρατών του θεάματος της κουλτούρας".

"Είμαστε αντίθετοι στη φιλοσοφία του Νομοσχεδίου" τονίζουν χαρακτηριστικά "γιατί η παράδοση, η συνέχεια και η σύγχρονη δημιουργία, οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί και τα μνημεία, οι κρατικές ορχήστρες, ο κινηματογράφος, η καλλιτεχνική παιδεία, τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα, περνάνε στον ασφυκτικό έλεγχο του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού και διά μέσου των διορισμένων από τον ίδιο διοικητικών συμβουλίων στα ΝΠΙΔ, οδηγούνται ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση".

"Αυτό το Πολυνομοσχέδιο παίρνει πίσω ό,τι με αγώνες κατέκτησε το συνδικαλιστικό κίνημα σε ολόκληρη τη μεταχουντική περίοδο.Καταργεί το θεσμοθετημένο λαϊκό συλλογικό έλεγχο. Παραβλέπει τον εθνικό ρόλο που καλείται να παίξει ο πολιτισμός σήμερα. Επιχειρεί να νομιμοποιήσει την ιδιωτική παιδεία".

"Καλούμε τον ελληνικό λαό, όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας. Να γίνει επιτέλους συνείδηση σε όλους μας, φορείς και άτομα, ότι ο Πολιτισμός δεν πρέπει απλά και τυχαία να αναφέρεται απ' το εργατικό κίνημα, αλλά πρέπει να είναι από τα βασικά διεκδικητικά αιτήματά του. Ο Πολιτισμός είναι βασικό εθνικό πολιτιστικό όπλο και δεν μπορεί να παραδοθεί στα χέρια των ξένων ιδιωτικών συμφερόντων".

Το ψήφισμα υπογράφουν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και τα σωματεία της ΠΟΘΑ: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης, Σωματείο Ταξιθετών Θεάτρου - Κινηματογράφου και Αθλητικών Χώρων, Σωματείο Ηλεκτρολόγων - Φωτιστών - Ηχητικών Θεάτρου, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Καλλιτεχνών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σύλλογος Χορευτών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Σύλλογος Πρωταγωνιστών Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μηνολόγιο του κυρ - Αλέξανδρου

"Εγεννήθην εν Σκιάθω, τη 4 Μαρτίου 1851. Εβγήκα από το Ελληνικόν Σχ(ολείον) εις τα 1863, αλλά μόνον τω 1867 εστάλην εις το Γυμνάσιον Χαλκίδος, όπου ήκουσα την Α και την Β τάξιν. Την Γ εμαθήτευσα εις Πειραιά, είτα διέκοψα τας σπουδάς μου, κ' έμεινα εις την πατρίδα. (...) Μικρός εζωγράφιζα Αγίους, είτα έγραφα στίχους, κ' εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας. Το 1868 επεχείρησα να γράψω μυθιστόρημα. (...) Αργότερα έγραψα περί τα εκατόν διηγήματα, δημοσιευθέντα εις διάφορα περιοδικά κ' εφημερίδες".

Ο παραπάνω αυτοβιογραφικός λόγος ανήκει στον κορυφαίο και "θεμελιωτή" της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τον πρωτοπόρο μεταφραστή έργων "γιγάντων" της παγκόσμιας πεζογραφίας, τον πάμπτωχο, περήφανο, πνευματικά και ηθικά ακέραιο, τον κυρ - Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.Και σε εκείνον είναι αφιερωμένο το όμορφο ημερολόγιο του 1998,των εκδόσεων "Διάμετρος",το οποίο παρουσιάστηκε χτες με ομιλία του πεζογράφου και φιλολόγου Χριστόφορου Μηλιώνη και άκρως αισθαντική ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων του Παπαδιαμάντη από την Αλέκα Παϊζη.

Το ημερολόγιο (τίτλος του είναι το όνομα του μεγάλου δημιουργού) επιμελήθηκε φιλολογικά ο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος και καλλιτεχνικά (περιλαμβάνοντας και αρμόζουσες φωτογραφίες) η Ξανθίππη Μίχα - Μπανιά.Το μηνολόγιο, εκτός από τα "κλασικά" χρηστικά στοιχεία κάθε ημερολογίου, συνοδεύεται και με υπέροχα, αναλογούντα σε κάθε μήνα, κείμενα του Παπαδιαμάντη. Με αποσπάσματα κρίσεων επωνύμων διανοουμένων (ειδικών της λογοτεχνίας, συγγραφέων, καλλιτεχνών κ. ά.). Με ένα μικρό ανθολόγιο με ποιήματα σπουδαίων ποιητών μας για τον Παπαδιαμάντη και μικρή βιβλιογραφία αφιερωμάτων, εκδόσεων για τον Παπαδιαμάντη και μεταφράσεων του Παπαδιαμάντη.

  • Τα "Ελληνικά Γράμματα" σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τρία νέα βιβλία. Τα δύο ανήκουν στον καθηγητή της Οικονομικής Θεωρίας Γιώργο Σταμάτη.Τίτλος του ενός, που "απευθύνεται σε φοιτητές" είναι "Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία".Του δεύτερου (που περιλαμβάνει 16 άρθρα του που δημοσιεύθηκαν το φετινό Μάρτη) είναι "Οικονομικά Μαργκινάλια".Περί Πολιτικής Οικονομίας και το τρίτο βιβλίο του Γιάννη Μηλιού τιτλοφορείται "Τρόποι παραγωγής και μαρξιστική ανάλυση".Τέλος από τα "Ελληνικά Γράμματα" κυκλοφόρησε το 61ο τεύχος της τριμηνιαίας επιθεώρησης "Θέσεις",του οποίου τα περιεχόμενα αφορούν την Ιστορία, τον πολιτισμό και τις συγκρούσεις στην Ευρώπη.
Νέο ΔΣ στην ΕΕΛ

Από τις 20/10 το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών αποτελούν οι: Παναγιώτης Τσουκάτος (πρόεδρος), Χρήστος Ραχιώτης (αντιπρόεδρος), Φίλιππος Μαυρογιώργης (γενικός γραμματέας), Νίνα Τσακνή (αναπληρώτρια γενική γραμματέας), Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα (ειδική γραμματέας), Τίτος Κοκκινέας (ταμίας), Αποστόλης Δόμβρος (γενικός έφορος), Παύλος Ναθαναήλ (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και σύνδεσμος εξωτερικού).

Βραβείο μουσικής στον "Καβάφη"

Πρώτη ελληνική ταινία που συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γάνδης στο Βέλγιο, στα 24 χρόνια της λειτουργίας του, ήταν φέτος ο "Καβάφης" του Γιάννη Σμαραγδή. Εκτός από αυτή την "πρωτιά" και η απονομή των βραβείων επιστέγασε την επιτυχία του φιλμ. Με το βραβείο του φεστιβάλ για την καλύτερη μουσική τιμήθηκε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, που συνέθεσε τη μουσική του "Καβάφη", βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο και εξασφαλίζει, αυτόματα, τη διανομή της ταινίας στο Βέλγιο. Στη φωτογραφία ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής παραλαμβάνει το βραβείο άαπό την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ Τζίνα Λολομπριτζίτα.

Οι κριτές των ταινιών

Η οργανωτική επιτροπή του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όρισε τα μέλη της κριτικής επιτροπής του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος,που είναι οι εξής: Σούλης Αθανασίου (παραγωγός) - αναπληρωματικός ο Νίκος Σαββάτης (κριτικός, σκηνοθέτης). Δημήτρης Γιαζουτζάκης (σκηνοθέτης) - αναπληρωματικός ο Δημήτρης Παναγιωτάτος (σκηνοθέτης, κριτικός). Θωμάς Λιναράς (κριτικός) - αναπληρωματικός ο Αλέξανδρος Μουμτζής (κριτικός). Δημήτρης Μαυρίκιος (σκηνοθέτης) - αναπληρωματικός ο Χριστόφορος Χριστοφής (σκηνοθέτης). Θάνος Μικρούτσικος (συνθέτης) - αναπληρωματικός ο Γιώργος Χριστιανάκης (συνθέτης). Γιώργος Σκαμπαρδώνης (συγγραφέας, σεναριογράφος) - αναπληρωματική η Θάλεια Στεφανίδου (ιστορικός της τέχνης). Νίκος Σμαραγδής (διευθυντής φωτογραφίας) - αναπληρωματικός ο Λευτέρης Παυλόπουλος (διευθυντής φωτογραφίας). Νίκος Ταχιάος (δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης) - αναπληρωματικός ο Νίκος Μπιλιλής (κινηματογραφιστής). Δήμητρα Χατούπη (ηθοποιός) - αναπληρωματικός ο Δημήτρης Ναζίρης (ηθοποιός).

Επετειακές εκδηλώσεις

Η συμβολή των ανθρώπων του Τύπου στον πόλεμο του '40 και στην Εθνική Αντίσταση, είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Πολεμικό Μουσείο.Σε πρώτη προβολή θα παρουσιαστεί η ταινία - ντοκουμέντο "Το ΟΧΙ των Ελλήνων δημοσιογράφων".Επίσης, θα εγκαινιαστεί η έκθεση "Ρεπορτάζ στην ιστορία".

  • Σήμερα (7μμ), στη Λέσχη Ενόπλων Δυνάμεων (πλατεία Ρηγίλλης) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου. Θα μιλήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κύρος Σβολόπουλος.Κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός Αγγελος Αντωνόπουλος.Τραγουδά η Ελίζα Μαρέλλη.Στο πιάνο ο Γρηγόρης Πολυκρουτός.Συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Υμηττού,με μαέστρο τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο.
Συνάντηση κεραμιστών

Συνάντηση πέντε Ελλήνων και πέντε Τούρκων κεραμιστών,που εκπροσωπούν την Ενωση Τούρκων Καλλιτεχνών και την Ακαδημία Καλών Τεχνών Σμύρνης,πραγματοποιείται από αύριο μέχρι την Κυριακή στη Λέσβο, με τη συνεργασία και τη στήριξη της Κοινότητας Μανταμάδου.Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας για την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των καλλιτεχνών Ελλάδας και Τουρκίας, την αλληλογνωριμία τους και την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα τέχνης και πολιτισμού.

Στη διάρκεια της παραμονής των Τούρκων καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με λαϊκούς καλλιτέχνες της Λέσβου, ενώ θα συζητηθεί και η προετοιμασία του Συμποσίου Εργασίας Κεραμιστών από τις δύο χώρες που θα προγραμματίζεται για τον Ιούλιο του '98.

Το ΕΕΤΕ εκπροσωπούν οι καλλιτέχνες: Μαρία Βλαντή, Κώστας Καρακίτσος, Μάρω Κερασσώτη, Λιλή Μπακογιάννη και Βέρα Σιατέρλη.

Μνήμης "Χρώματα"

Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη,που σημάδεψαν τη μουσική ζωή του τόπου μας και συνόδεψαν τους κοινωνικούς και πολιτικούς μας αγώνες, θα ακουστούν στη συναυλία που θα δώσει η "Ορχήστρα των Χρωμάτων" στις 28 του Οκτώβρη, στο Μέγαρο Μουσικής. Η Μαρία Φαραντούρη θα προσφέρει ένα "ταξίδι" σε έργα του κορυφαίου συνθέτη, παρουσιάζοντας τραγούδια του από τους κύκλους "Μαουτχάουζεν" σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού" σε στίχους του συνθέτη, του Κώστα Βίρβου και του Γιάννη Θεοδωράκη και το "Μυθιστόρημα" σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η "Ορχήστρα των Χρωμάτων", υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη,θα αποδώσει ένα σημαντικό έργο ενός σπουδαίου Γερμανού συνθέτη του μεσοπολέμου. Θα παρουσιάσει τη "2η Συμφωνία" του Κουρτ Βάιλ,του δημιουργού που το προσωπικό του ύφος, οι ιδέες του και η συνεργασία του με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ σημάδεψαν τη μουσική εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το "Τρένο του Πολιτισμού" θα βρίσκεται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη '97. Είσοδος για το κοινό ελεύθερη. Πληροφορίες: τηλ. 093-40.31.91.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ