Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Ψήφισμα των καλλιτεχνικών σωματείων

Η ΠΟΘΑ, τα σωματεία της και το ΕΕΤΕ χαιρέτισαν τη χτεσινή πανελλαδική απεργία

Τη χτεσινή παναθηναϊκή, πανεργατική απεργία, χαιρέτισαν όλα τα σωματεία - μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος,καθώς και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,με κοινό (χτεσινό) ψήφισμά τους. Ενωσαν τη φωνή τους στο ψήφισμα, τονίζοντας ότι "τα βασικά κοινωνικά, δημοκρατικά και εργασιακά αιτήματα της απεργίας είναι και δικά μας αιτήματα. Οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό και πάνω απ' όλα το πρόβλημα της ανεργία,ς που δε μας επιτρέπει να έχουμε όχι απλά τη δυνατότητα καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά ούτε τη δυνατότητα να ζήσουμε".

Στο ψήφισμά τους τα καλλιτεχνικά σωματεία παράλληλα καταγγέλλουν το Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή "γιατί εντάσσεται στις γενικότερες κυβερνητικές επιλογές, στη λογική της ενσωμάτωσης και του πολιτισμού, στην εναρμόνισή του με τους βηματισμούς και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των εμπόρων και μεταπρατών του θεάματος της κουλτούρας".

"Είμαστε αντίθετοι στη φιλοσοφία του Νομοσχεδίου" τονίζουν χαρακτηριστικά "γιατί η παράδοση, η συνέχεια και η σύγχρονη δημιουργία, οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί και τα μνημεία, οι κρατικές ορχήστρες, ο κινηματογράφος, η καλλιτεχνική παιδεία, τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα, περνάνε στον ασφυκτικό έλεγχο του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού και διά μέσου των διορισμένων από τον ίδιο διοικητικών συμβουλίων στα ΝΠΙΔ, οδηγούνται ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση".

"Αυτό το Πολυνομοσχέδιο παίρνει πίσω ό,τι με αγώνες κατέκτησε το συνδικαλιστικό κίνημα σε ολόκληρη τη μεταχουντική περίοδο.Καταργεί το θεσμοθετημένο λαϊκό συλλογικό έλεγχο. Παραβλέπει τον εθνικό ρόλο που καλείται να παίξει ο πολιτισμός σήμερα. Επιχειρεί να νομιμοποιήσει την ιδιωτική παιδεία".

"Καλούμε τον ελληνικό λαό, όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας. Να γίνει επιτέλους συνείδηση σε όλους μας, φορείς και άτομα, ότι ο Πολιτισμός δεν πρέπει απλά και τυχαία να αναφέρεται απ' το εργατικό κίνημα, αλλά πρέπει να είναι από τα βασικά διεκδικητικά αιτήματά του. Ο Πολιτισμός είναι βασικό εθνικό πολιτιστικό όπλο και δεν μπορεί να παραδοθεί στα χέρια των ξένων ιδιωτικών συμφερόντων".

Το ψήφισμα υπογράφουν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και τα σωματεία της ΠΟΘΑ: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης, Σωματείο Ταξιθετών Θεάτρου - Κινηματογράφου και Αθλητικών Χώρων, Σωματείο Ηλεκτρολόγων - Φωτιστών - Ηχητικών Θεάτρου, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Καλλιτεχνών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σύλλογος Χορευτών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Σύλλογος Πρωταγωνιστών Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνω από 800 καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στον πόλεμο (2022-03-17 00:00:00.0)
Για τη συμβολή στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος (2011-03-12 00:00:00.0)
Ηχηρό «όχι» στο κυβερνητικό... «κινηματογραφικό συνέδριο» (2007-05-10 00:00:00.0)
Απορρίπτουν το σχέδιο νόμου για τον Κινηματογράφο (2005-12-22 00:00:00.0)
Αγωνία για τον Ελληνικό Κινηματογράφο (2001-07-21 00:00:00.0)
"Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα" (1997-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ