ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2004
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Αλχημείες στη γραμμή ... Κουλούρη

Υποστηρίζουν πως οι τιμές συγκρατήθηκαν σε 22 είδη, αποσιωπώντας ότι οι ανατιμήσεις αφορούν αρκετές χιλιάδες προϊόντα

Τη «δόξα» του προκατόχου του, Κ. Κουλούρη, φαίνεται ότι ...ζήλεψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης στο ζήτημα «μαγείρεμα των τιμών», με τρόπο ώστε να επιχειρεί προκλητικά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα: Την καθημερινή ακρίβεια και τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης. Ετσι, ο Γ. Παπαθανασίου έδωσε χτες στη δημοσιότητα λίστα, όπου συγκρίνονται οι μέσες τιμές της 28ης Φλεβάρη και της 30ής Απρίλη σε 22 προϊόντα σούπερ μάρκετ. Ο στόχος προφανής: Να αποδείξει, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι η αλλαγή της κυβέρνησης έκανε καλό ...στην τσέπη των εργαζομένων, ή, αλλιώς, έκανε τους επιχειρηματίες να συγκρατήσουν τις τιμές. Στη λίστα περιλαμβάνονται τιμές σε δύο τύπους ρυζιού, σε τρεις μάρκες ζυμαρικών, σε δύο συσκευασίες γάλατος της ίδιας εταιρίας και δύο τύπους γιαουρτιού επίσης μιας εταιρίας, σε τέσσερα είδη τυριού, σε δύο συσκευασίες ελαιόλαδου, σε δύο καφέδες, δύο αναψυκτικά και μία μπίρα. Από τη σύγκριση προκύπτουν μειώσεις τιμών σε τρία προϊόντα από 0,74% μέχρι 1,48%, αυξήσεις σε επτά, ενώ αμετάβλητες εμφανίζονται οι μέσες τιμές των υπόλοιπων δώδεκα προϊόντων.

Είναι φανερό, βέβαια, ότι την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, να δημιουργήσει για αυτονόητους λόγους εντυπώσεις περί δήθεν συγκράτησης των τιμών ή περί διαμόρφωσης σχετικού κλίματος, διαψεύδει περίτρανα η ίδια η πραγματικότητα. Κατ' αρχάς, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τιμές που ορίζονται ως μέσες δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές. Αποτελούν απλώς ένα δείκτη για στατιστική χρήση. Από εκεί και πέρα, ακόμα κι αν κανείς θεωρήσει ότι αυτές οι τιμές δείχνουν μια τάση, αυτή αφορά μόνο τα συγκεκριμένα 22 προϊόντα διατροφής - που δεν είναι καν διαφορετικά μεταξύ τους - και μόνο για ένα διάστημα δύο μηνών, δηλαδή του Μάρτη και του Απρίλη. Η εξέλιξη των τιμών ακόμα και σ' αυτά τα είδη, που έτσι κι αλλιώς δεν αντικατοπτρίζουν τις καθημερινές ανάγκες των νοικοκυριών που περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα είδη, στη διάρκεια του πρώτου διμήνου του χρόνου, αλλά και ολόκληρου σχεδόν του Μάη, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι σύμφωνα ακόμα και με τους ίδιους τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών οι ανατιμήσεις τουλάχιστον στα γαλακτοκομικά στο προηγούμενο τρίμηνο κινήθηκαν γύρω στο 3% - 4%, ενώ οι τιμοληψίες που δημοσιοποίησε το υπουργείο «μιλούν» για μηδενικές αυξήσεις τιμών, με εξαίρεση δύο τύπους τυριού, γκούντα και ένταμ, που εμφανίζουν αύξηση της τάξης 3,62% και 1,57%, αντίστοιχα.

Ιδού η εικόνα

Ο «Ρ» σε ανύποπτο χρόνο, μέσα στο Μάρτη, δημοσίευσε τιμές δεκάδων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από τιμοληψίες που πραγματοποίησε σε σούπερ μάρκετ. Μόνο σε μια μέρα, μέσα στο Μάρτη, ανατιμήθηκαν δεκάδες προϊόντα μέχρι και 49%. Οι ανατιμήσεις επιβλήθηκαν σε ολόκληρη σχεδόν την γκάμα των ειδών που καταναλώνει καθημερινά ένα νοικοκυριό: Τυριά, λάδι, αλλαντικά, κονσέρβες, διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα, κρασιά, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά οικιακής χρήσης. Μεταξύ αυτών, καταγράψαμε ενδεικτικά μόνον ανατιμήσεις στα εξής:

  • Μορταδέλα Regina Νίκας 25,81%
  • Τυρί φέτα δοχείο 8%
  • Σπορέλαιο φυτίνη 2 λίτρα 5,41%
  • Μπέικον Υφαντής καπνιστό 4,85%
  • Γραβιέρα Κρήτης 3,3%
  • Kellogs 4,7%
  • Ελιές Καλαμών Altis 49%
  • Κρασί 4,4%
  • Χυμός Sunny Refresh πορτοκάλι 1 λίτρο 41,1%
  • Ρολό υγείας 11%
  • Αλάτι μαγειρικό 13,5%
  • Αλάτι πλυντηρίου πιάτων 24,2%
  • Βερνίκι παπουτσιών 12%
  • Dove ντους 4,4%
  • Γαύρος Τράτα 4%
  • Βρεφικό γάλα 3,4%

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα τις μέσες τιμές από τιμοληψίες σε οπωροκηπευτικά από σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές στις 10 Μάρτη και στις 21 Μάη. Από τη σύγκριση των τιμών, προκύπτουν μειώσεις κυρίως σε κηπευτικά και αυξήσεις ως επί το πλείστον στα φρούτα. Πάντως, το γεγονός ότι συνολικά οι τιμές και στα οπωροκηπευτικά, ακόμα και σ' αυτά που στο συγκεκριμένο διάστημα οι μέσες τιμές τους φαίνονται να μειώθηκαν, παραμένουν σε προκλητικά επίπεδα είναι προφανώς «αλλουνού παπά ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση.

«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Ολα για το μεγάλο κεφάλαιο

Ξεκίνησαν χτες οι επεξεργασίες της «Επιτροπής». Η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Στα σκαριά βρίσκεται από χτες μια ακόμα μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία έρχεται να ολοκληρώσει το έργο της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και τα «κλισέ» που χρησιμοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ (απλοποίηση διαδικασιών, σταθερότητα, διαφάνεια κ.ά.) παραπέμπουν στη συνθηματολογία των προκατόχων τους. Οι βασικές κατευθύνσεις τους κινούνται στον άξονα της περαιτέρω φοροελάφρυνσης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων - στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας - και στην ακόμη μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση της «Επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση», είπε ότι το νέο φορολογικό σύστημα «θα πρέπει να είναι καινοτόμο και ρηξικέλευθο και να στηρίζεται στο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό». Τόσο από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ όσο και από τις δημόσιες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων προκύπτει ανάγλυφα η κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Για την ώρα αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά τη φορολογία των μισθωτών και συνταξιούχων και για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τους ΕΒΕ της χώρας. Η βασική κατεύθυνση πάντως είναι το πετσόκομμα του συνόλου σχεδόν των εκπτώσεων φόρου για τις δαπάνες των νοικοκυριών που άφησε όρθιες η προηγούμενη κυβέρνηση. Στο στόχαστρο, ανάμεσα σε άλλα, μπαίνουν οι δαπάνες για τα νοίκια πρώτης κατοικίας, τα δίδακτρα για φροντιστήρια, τα έξοδα για τις μικροδαπάνες του νοικοκυριού. Η κυβέρνηση προβάλλει την αύξηση στο αφορολόγητο όριο και την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας, που να σημειωθεί ότι δεν έχει τιμαριθμοποιηθεί και παραμένει αμετάβλητη στο επίπεδο του 2003.

Οι βασικές κατευθύνσεις που θα «συζητηθούν» στο πλαίσιο της «Επιτροπής» και θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου (αναμένεται για το τέλος Σεπτέμβρη του 2004) είναι οι παρακάτω:

  • Φορολογία κερδών επιχειρήσεων: Δεδομένη είναι η θέση τους για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Σκοπεύουν να δώσουν και σωρεία άλλων «διευκολύνσεων», όπως την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που δεν έχουν «ανταποδοτικό χαρακτήρα», των φόρων που επιβάλλονται στις διαφημίσεις, κάτι που αξίωσαν οι μεγαλοβιομήχανοι κ.ά.
  • Φορολογία προσωπικών εισοδημάτων: Δεδομένη είναι η μείωση του ανώτατου συντελεστή (στο 35% από 40% σήμερα) που αγγίζει τα υψηλά εισοδήματα. Από κει και πέρα δρομολογείται η κατάργηση πολλών φοροεκπτώσεων με την ταυτόχρονη αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας.
  • Φορολογία ΕΒΕ: Εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα «ήξεις -αφήξεις». Ολα δείχνουν ότι τα πρόστιμα και τα διάφορα φοροχαράτσια θα ξαναμπούν στην ημερήσια διάταξη με τη μια ή την άλλη μορφή, προκειμένου να αναπληρώσουν τις φοροαπώλειες από το μεγάλο κεφάλαιο. Τουλάχιστον ύποπτες είναι οι διαρροές σύμφωνα με τις οποίες «καταργούνται» οι φορολογικοί έλεγχοι πάνω στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοια μέτρο θα συνοδευτεί με την επιβολή πλαφόν στα φορολογητέα εισοδήματα των επαγγελματιών αυτών... Η κυβέρνηση από την πλευρά της προβάλλει την ενοποίηση της φορολογικής κλίμακας με αυτή που ισχύει για τους μισθωτούς - συνταξιούχους.
  • Φορολογία ακίνητης περιουσίας: Το συγκεκριμένο εξετάζεται στο πλαίσιο της μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε παράλληλο φοροεισπρακτικό μηχανισμό με την ταυτόχρονη μείωση των επιχορηγήσεων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ - ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Γίνονται πιο «τσουχτερά» τα πρόστιμα

Πέντε υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του πρόσφατου νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και διέπει τη λειτουργία του πλανόδιου εμπορίου και των λαϊκών αγορών έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ρυθμίζουν θέματα που έχουν να κάνουν με τη σύσταση των κλιμακίων ελέγχου, με τα προβλεπόμενα πρόστιμα για παραβάσεις και τη διαδικασία επιβολής τους, και θέματα διακίνησης προϊόντων από την παραγωγή μέχρι το λιανεμπόριο.

Μεταξύ άλλων καθορίζονται αισθητά, μέχρι και υπερτριπλάσια, υψηλότερα πρόστιμα σε σχέση με εκείνα που πρόβλεπε αρχικά ο νόμος. Τα πρόστιμα βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν μέχρι 1.000 ευρώ, τόσο για τους πλανόδιους εμπόρους όσο και για τους πωλητές λαϊκών αγορών και αφορούν παραβάσεις που έχουν να κάνουν με έλλειψη άδειας, αυθαίρετη αλλαγή χώρου, μη τήρηση ωραρίου, μη ύπαρξη του προβλεπόμενου τριπλότυπου δελτίου αποστολής και γενικά παραστατικών και τιμολογίων στην περίπτωση των λαϊκών αγορών κ.α.

Επίσης, προβλέπεται πρόστιμο από 100 μέχρι και 5.000 ευρώ σε περίπτωση μη χορήγησης των πληροφοριών που ζητούν τα κλιμάκια ελέγχου, απόκρυψης στοιχείων ή χορήγησης ανακριβών στοιχείων εν γνώσει του εμπόρου και γενικά σε περίπτωση παρακώλυσης της δουλιάς των ελεγκτών. Τα πρόστιμα επιβάλλονται άμεσα με τη βεβαίωσή τους από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Ας σημειωθεί ότι εκκρεμούν ακόμη δύο Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν τη διαδικασία έκδοσης αδειών για τις λαϊκές αγορές και το πλανόδιο εμπόριο. Με εγκύκλιο του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου μέχρι την έκδοση των δύο διαταγμάτων θα ισχύουν οι παλιές άδειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ