Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Ολα για το μεγάλο κεφάλαιο

Ξεκίνησαν χτες οι επεξεργασίες της «Επιτροπής». Η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Στα σκαριά βρίσκεται από χτες μια ακόμα μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία έρχεται να ολοκληρώσει το έργο της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και τα «κλισέ» που χρησιμοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ (απλοποίηση διαδικασιών, σταθερότητα, διαφάνεια κ.ά.) παραπέμπουν στη συνθηματολογία των προκατόχων τους. Οι βασικές κατευθύνσεις τους κινούνται στον άξονα της περαιτέρω φοροελάφρυνσης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων - στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας - και στην ακόμη μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση της «Επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση», είπε ότι το νέο φορολογικό σύστημα «θα πρέπει να είναι καινοτόμο και ρηξικέλευθο και να στηρίζεται στο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό». Τόσο από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ όσο και από τις δημόσιες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων προκύπτει ανάγλυφα η κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Για την ώρα αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά τη φορολογία των μισθωτών και συνταξιούχων και για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τους ΕΒΕ της χώρας. Η βασική κατεύθυνση πάντως είναι το πετσόκομμα του συνόλου σχεδόν των εκπτώσεων φόρου για τις δαπάνες των νοικοκυριών που άφησε όρθιες η προηγούμενη κυβέρνηση. Στο στόχαστρο, ανάμεσα σε άλλα, μπαίνουν οι δαπάνες για τα νοίκια πρώτης κατοικίας, τα δίδακτρα για φροντιστήρια, τα έξοδα για τις μικροδαπάνες του νοικοκυριού. Η κυβέρνηση προβάλλει την αύξηση στο αφορολόγητο όριο και την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας, που να σημειωθεί ότι δεν έχει τιμαριθμοποιηθεί και παραμένει αμετάβλητη στο επίπεδο του 2003.

Οι βασικές κατευθύνσεις που θα «συζητηθούν» στο πλαίσιο της «Επιτροπής» και θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου (αναμένεται για το τέλος Σεπτέμβρη του 2004) είναι οι παρακάτω:

  • Φορολογία κερδών επιχειρήσεων: Δεδομένη είναι η θέση τους για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Σκοπεύουν να δώσουν και σωρεία άλλων «διευκολύνσεων», όπως την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που δεν έχουν «ανταποδοτικό χαρακτήρα», των φόρων που επιβάλλονται στις διαφημίσεις, κάτι που αξίωσαν οι μεγαλοβιομήχανοι κ.ά.
  • Φορολογία προσωπικών εισοδημάτων: Δεδομένη είναι η μείωση του ανώτατου συντελεστή (στο 35% από 40% σήμερα) που αγγίζει τα υψηλά εισοδήματα. Από κει και πέρα δρομολογείται η κατάργηση πολλών φοροεκπτώσεων με την ταυτόχρονη αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας.
  • Φορολογία ΕΒΕ: Εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα «ήξεις -αφήξεις». Ολα δείχνουν ότι τα πρόστιμα και τα διάφορα φοροχαράτσια θα ξαναμπούν στην ημερήσια διάταξη με τη μια ή την άλλη μορφή, προκειμένου να αναπληρώσουν τις φοροαπώλειες από το μεγάλο κεφάλαιο. Τουλάχιστον ύποπτες είναι οι διαρροές σύμφωνα με τις οποίες «καταργούνται» οι φορολογικοί έλεγχοι πάνω στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοια μέτρο θα συνοδευτεί με την επιβολή πλαφόν στα φορολογητέα εισοδήματα των επαγγελματιών αυτών... Η κυβέρνηση από την πλευρά της προβάλλει την ενοποίηση της φορολογικής κλίμακας με αυτή που ισχύει για τους μισθωτούς - συνταξιούχους.
  • Φορολογία ακίνητης περιουσίας: Το συγκεκριμένο εξετάζεται στο πλαίσιο της μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε παράλληλο φοροεισπρακτικό μηχανισμό με την ταυτόχρονη μείωση των επιχορηγήσεων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ