Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΕ
Νέες εντυπώσεις με... επιτόκια

Τώρα που αγρότες έσπειραν τα χωράφια τους και ό,τι καλλιεργητικά δάνεια ήταν να πάρουν τα πήραν, βγήκε ο διοικητής της ΑΤΕ Δ. Μηλιάκος κι ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων στα καλλιεργητικά κι από κοντά και στα μεσοπρόθεσμα επενδυτικά, κατά 0,5%.

Πρόκειται σαφώς για άλλη μια ανακοίνωση δημιουργίας εντυπώσεων, αφού εκτός των άλλων ο νέος διοικητής της ΑΤΕ συνέδεσε τη χτεσινή εξαγγελία, με την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε για... το καλό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και η δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσιακής μονάδας για την ταχύτερη έγκριση των δανείων των αγροτών. Αυτό που δε λέει προφανώς ο νέος διοικητής είναι ότι οι φτωχομεσαίοι αγρότες θα περνούν από «κόσκινο βιωσιμότητας» μιας νέες υπηρεσίας που θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα τη βελτίωση των κερδών της ΑΤΕ του Χρηματιστηρίου.

Πάντως, η μείωση αυτή των επιτοκίων σημαίνει για παράδειγμα ότι το επιτόκιο για το καλλιεργητικό δάνειο γίνεται 6% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ομως εκτός από τις υποτιθέμενες διευκολύνσεις... οι αγρότες ζητούν και μια πολιτική που θα δίνει τιμές και εισόδημα επιβίωσης. Να τους περισσεύουν και λίγα χρήματα από τους κόπους τους. Να μπορούν με τα λεφτά που βγάζουν από την προηγούμενη σοδειά, να ζουν τις φαμίλιες και να μπορούν να σπέρνουν την επόμενη σοδειά χωρίς να πονοκεφαλιάζουν πού θα βρούνε λεφτά για να ξεκινήσουν και πόσο θα δανειστούν. Κι αυτός ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται κάθε χρόνο για τους μικρομεσαίους αγρότες, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόζει απαρέγκλιτα και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ