Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να εκτιμηθούν άμεσα οι αγροτικές ζημιές

Σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων καλεί η ΠΑΣΥ τους πληγέντες αγρότες Πέλλας και Ημαθίας

Να ασχοληθεί η κυβέρνηση με τις καταστροφικές ζημίες που προκλήθηκαν από τις παρατεταμένες ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις σε καλλιέργειες στην Ημαθία και την Πέλλα, ζητά με ανακοίνωση της η ΠΑΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας. Προσθέτει ότι αυτό πρέπει οι κυβερνώντες να το κάνουν απαλλαγμένοι από προεκλογικά σύνδρομα εξαπάτησης των αγροτών για την υφαρπαγή της ψήφου τους, όπως να γίνει εκτίμηση έγκαιρα και προπαντός δίκαια από πλευράς πολιτείας του μεγέθους των καταστροφών. Ακόμη, να ενισχυθούν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα οι παραγωγοί που επλήγησαν.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ αναφέρει ότι το πρώτο πλήγμα δέχτηκαν οι σπαραγγοπαραγωγοί των νομών Πέλλας και Ημαθίας, αφού η ζημιά από τις συνεχείς βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες των μηνών συγκομιδής αλλά και την περσινή χαλαζόπτωση στη βλαστική περίοδο του καλοκαιριού, μείωσαν την παραγωγή κατά 65% σε σχέση με την αναμενόμενη. Το κακό συνεχίστηκε στις νέες σπορές βαμβακιού, όπου οι βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν το σωστό φύτρωμα και ανάγκασαν χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς να προβούν σε επανασπορά επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής. Το επόμενο «χτύπημα» το δέχτηκαν οι κερασοπαραγωγοί των χωριών της Εδεσσας που είδαν την παραγωγή τους να ζημιώνεται κατά 60-80% λίγο πριν τη συγκομιδή από τις καταστροφικές για το στάδιο της ωρίμανσης βροχοπτώσεις. Το «κερασάκι στην τούρτα» των ζημιών ήταν το χαλάζι, που έπεσε τις τελευταίες μέρες σε πολλά χωριά της Ημαθίας και των Γιαννιτσών, προκαλώντας ζημίες κυρίως στα ροδάκινα.

«Τα στοιχεία της φύσης παραμένουν ένας ανίκητος αντίπαλος του αγρότη. Η όποια προστασία τους από τη μεριά της πολιτείας (αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ χωρίς ραντάρ καιρού σε λειτουργία) παραμένει ανεπαρκής. Και φυσικά όλοι οδηγούμαστε στη "μέγκενη" των βασικά άδικων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και των επόμενα πολύ χαμηλών αποζημιώσεων για τις ζημίες. Η αρνητική εμπειρία των προηγούμενων χρόνων από καθυστερήσεις και αδικίες από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ μας κάνει όλους επιφυλακτικούς.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους πληγέντες αγρότες της Κ. Μακεδονίας σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων για τις παραπάνω καταστροφές. Ο εφησυχασμός και η επανάπαυση είναι πάντα αντίπαλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην παραγωγή μας, τόσο από τις καιρικές συνθήκες και την αναλγησία της πολιτείας, όσο και από τις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, με αποκορύφωμα την τελευταία αρνητική αναθεώρηση της ΚΑΠ σε καπνό, βαμβάκι και λάδι», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ