ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Ρωσική παρέμβαση για τη στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ

Το μέλλον των σχέσεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από το πώς η νέα στρατηγική αντίληψη της ΝΑΤΟ-συμμαχίας θα συσχετίζεται με τους κανόνες του διεθνούς δίκαιου και το καταστατικό του ΟΗΕ, καθώς κι από το αν θα λαμβάνει υπόψη τις ρωσικές προτάσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο ομόλογό του Μίλαν Ρότσεν.

«Για τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ πολλά θα εξαρτηθούν από το ποια μορφή θα πάρει η στρατηγική αντίληψη της Συμμαχίας που τώρα είναι υπό επεξεργασία κι η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται. Για μας το στρατηγικό ζήτημα είναι το πώς σ' αυτή τη στρατηγική αντίληψη θα διατυπώνεται η θέση του ΝΑΤΟ σχετικά με το διεθνές δίκαιο, το καταστατικό του ΟΗΕ, πρώτα απ' όλα με αυτό που αφορά τους όρους που συνδέονται με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης (στρατιωτικών) δυνάμεων στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις», σημείωσε ο Λαβρόφ. «Θέλουμε να επεκτείνονται οι νομικές εγγυήσεις της ασφάλειας στον ίδιο βαθμό σε όλα χωρίς εξαίρεση τα κράτη, που βρίσκονται στην Ευρωατλαντική περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός, που επανέφερε τη ρωσική πρόταση «για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Πρόταση που προβλέπει ένα «νέο Ελσίνκι», στο οποίο θα έχουν λόγο όχι μόνον τα κράτη, αλλά και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, καθώς κι αυτοί που έχει συγκροτήσει η Ρωσία, με σαφή στόχο να αναβαθμίσει τη θέση της στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Τέτοιες «ευρωατλαντικές οργανώσεις», σύμφωνα με τη ρωσική πρόταση, δεν είναι μόνον το ΝΑΤΟ, αλλά κι η «Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» (ΟΣΣΑ), η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), η Ευρασιατική οικονομική ένωση κ.ά.


Ι.Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιβεβαιώνει τη χρηματοδότηση το Ιράν

Στο Αφγανιστάν μπλέκει ιδιαίτερα το κουβάρι των ανταγωνισμών
Στο Αφγανιστάν μπλέκει ιδιαίτερα το κουβάρι των ανταγωνισμών
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στενές σχέσεις με την εγκάθετη αφγανική κυβέρνηση την οποία χρηματοδοτεί σταθερά αποδεικνύεται ότι έχει τελικά το Ιράν. Αν και αρχικά η ιρανική πρεσβεία στην Καμπούλ διέψευσε δημοσίευμα των «New York Times», που αποκάλυπτε ότι εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έφταναν στο γραφείο του Αφγανού Προέδρου από την Τεχεράνη, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για «αβάσιμες πληροφορίες που διαδίδονται από δυτικά ΜΜΕ», χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμάνπαραστ, παραδέχτηκε επισήμως ότι το «Ιράν ως γειτονική χώρα, έχει βοηθήσει πολύ στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και της οικονομίας του, πριν ακόμα αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι η «βοήθεια» θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Τα χρήματα που φτάνουν από το Ιράν στο Αφγανιστάν, υπολογίζονται στα 700.000 έως 980.000 δολάρια σε κάθε «δόση». Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της, κατηγορεί την Τεχεράνη για παράλληλη χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων στο Αφγανιστάν, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα «αποσταθεροποίησης στην περιοχή», με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να υποστηρίζει ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η διεθνής κοινότητα «έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την προσπάθεια του Ιράν να έχει αρνητική επίδραση στο Αφγανιστάν», εγείροντας αμφιβολίες για τα κίνητρα της βοήθειας. Αντίθετα, το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά ότι αιμοδοτεί ομάδες Ταλιμπάν, χαρακτηρίζοντας ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και τη δική τους δράση.

Την ίδια στιγμή, με αμείωτο ρυθμό εξελίσσονται οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις στο πολεμικό μέτωπο. Τέσσερις Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση Ταλιμπάν στην περιοχή Ομπέ, ενώ οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των 25 νεκρών «μαχητών» της Δευτέρας είναι και ένα ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Κίνησης του Ουζμπεκιστάν, που εκτελούσε χρέη αρχηγού ομάδας Ταλιμπάν στην περιοχή Τακχάρ.

Πολεμικό σκηνικό και στο Πακιστάν, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, έξι φερόμενοι ως «ισλαμιστές μαχητές» σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κοντά στα αφγανικά σύνορα, στην περιοχή Ορακζάι. Οι κυβερνητικές αρχές υποστηρίζουν ότι τις συγκρούσεις προκάλεσαν οι «ισλαμιστές», υποστηρίζοντας για ακόμα μία φορά ότι δεν υπήρξαν θύματα αμάχων.

ΙΡΑΚ
Καταδίκη σε θάνατο για τον Αζίζ

BΑΓΔΑΤΗ.-

Σε θάνατο καταδίκασε, χτες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών επί καθεστώτος Χουσεϊν, Ταρίκ Αζίζ, κρίνοντάς τον ένοχο για εξοντωτικές διώξεις κατά μελών και ηγετικών στελεχών θρησκευτικών κομμάτων, κυρίως της σιιτικής πλευράς. Η υπεράσπιση του Αζίζ, από το Αμμάν, όπως και ο γιος του Ζιάντ, μίλησαν για «πολιτικά υποκινούμενη καταδίκη», υποστηρίζοντας ότι ο 74χρονος Αζίζ μπορεί να ήταν το πλέον προβεβλημένο στέλεχος του καθεστώτος Χουσεΐν, λόγω της θέσης του, αλλά δεν είχε σχέση με τις αποφάσεις στον τομέα ασφαλείας.

Οι συνήγοροι του Αζίζ άφησαν να εννοηθεί ότι θα καταθέσουν έφεση, αν και, ούτως ή άλλως, για να εφαρμοστεί θα πρέπει να υπογραφτεί και από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο Αζίζ έχει καταδικαστεί σε άλλα 15 χρόνια κάθειρξης ως ένοχος για την εμπλοκή του στη δολοφονία 42 εμπόρων, με απώτερο στόχο το κέρδος αλλά και για συμμετοχή σε εκτοπισμούς Κούρδων.

Την αντίθεσή της, γενικά στη θανατική ποινή, και στην εφαρμογή της σε βάρος του συγκεκριμένου, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αζίζ είχε παραδοθεί στις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, το 2003, λίγες μέρες μετά την εισβολή, και είχε παραμείνει υπό τον έλεγχό τους μέχρι πριν από λίγο καιρό, οπότε παραδόθηκε με τους τελευταίους Ιρακινούς κρατουμένους στις ιρακινές αρχές, στο πλαίσιο της αναδίπλωσης των αμερικανικών δυνάμεων στην κατεχόμενη χώρα. Την περίοδο, δε, της παράδοσής του είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι «συνεργάστηκε» με τις κατοχικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ο Αζίζ είχε υποστηρίξει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο εφόσον οι κατήγοροί του τρέφουν μίσος για αυτόν από την εποχή που ήταν στο καθεστώς Χουσεΐν και στην πρώτη συνέντευξή του, τον Αύγουστο, είχε κατηγορήσει τους Αμερικανούς που ολοκλήρωναν την πρώτη φάση απόσυρσης κάποιων δυνάμεών τους, ότι «εγκαταλείπουν το Ιράκ στους λύκους, αφού πρώτα το ισοπέδωσαν».

Υπέρ του Πενταγώνου η δικαστική απόφαση για το «νέο Γκουαντάναμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπως αναμενόταν εξάλλου, έκρινε υπέρ του Πενταγώνου απορρίπτοντας συνάμα την προσφυγή της Αμερικανικής Ενωσης για τις Κοινωνικές Ελευθερίες (ACLU) εναντίον του υπουργείου Αμυνας και της CIA, με την οποία ζητούσε να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία όπως η εθνικότητα των κρατουμένων, η ημερομηνία φυλάκισής τους και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν οι εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούνται στη φυλακή της αμερικανικής βάσης του Μπαγκράμ, στο Αφγανιστάν. Μία φυλακή που η ACLU τη χαρακτηρίζει «νέο Γκουαντάναμο».

Κατά το σκεπτικό του Δικαστηρίου, το Πεντάγωνο έχει το δικαίωμα να μην παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες για τα άτομα που κρατούνται στη φυλακή. Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη φυλακή του Μπαγκράμ, έγινε γνωστή μετά το αίτημα και πάλι της ACLU τον περασμένο Ιανουάριο στο Πεντάγωνο, που και τελικά έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα ονόματα 645 κρατουμένων. Ωστόσο, ο κατάλογος είχε λογοκριθεί και περιλάμβανε μόνο το ονοματεπώνυμο κάθε κρατούμενου, όχι όμως και «άλλες σημαντικές πληροφορίες».

ΙΡΑΝ
Καύσιμα φορτώνονται στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσχέρ

TEXEΡΑΝΗ.--

Αρχισε, χτες, μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, η φόρτωση καυσίμων στο πρώτο πυρηνοκίνητο εργοστάσιο του Ιράν, στο Μπουσχέρ. Η είδηση ανακοινώθηκε με διθυραμβικό ύφος από τα ιρανικά ΜΜΕ, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόδειξη ότι η Τεχεράνη επιθυμεί απλώς και μόνο να έχει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, τόνισε ότι το Μπουσχέρ λειτουργεί με γνώμονα τους κανόνες ασφαλείας της Επιτροπής και υπενθύμισε ότι, ούτως ή άλλως, η Ρωσία, η οποία είχε αναλάβει και την κατασκευή του, έχει δεσμευτεί να παράσχει η ίδια το πυρηνικό καύσιμο και στη συνέχεια να το παραλαμβάνει και πάλι. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και Ρώσοι αξιωματούχοι, οι οποίοι επανέλαβαν ότι οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις για την έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού οφείλονταν σε τεχνικές δυσκολίες, ενώ, από την πλευρά της, έχει αφήσει, επανειλημμένως, αιχμές για «αναξιοπιστία» της Μόσχας.

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ ανακοίνωνε ότι συνεχίζονται οι επαφές προκειμένου να καταληχθεί ο τόπος, η ημερομηνία και το ακριβές περιεχόμενο του νέου κύκλου συζητήσεων με την ομάδα των «6» (τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία), χωρίς, όμως, ακόμη να υπάρχει συμφωνία. Η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, είχε, αρχικώς, προτείνει η συνάντηση να γίνει στη Βιέννη, μεταξύ 15 - 18 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ