Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Καύσιμα φορτώνονται στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσχέρ

TEXEΡΑΝΗ.--

Αρχισε, χτες, μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, η φόρτωση καυσίμων στο πρώτο πυρηνοκίνητο εργοστάσιο του Ιράν, στο Μπουσχέρ. Η είδηση ανακοινώθηκε με διθυραμβικό ύφος από τα ιρανικά ΜΜΕ, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόδειξη ότι η Τεχεράνη επιθυμεί απλώς και μόνο να έχει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, τόνισε ότι το Μπουσχέρ λειτουργεί με γνώμονα τους κανόνες ασφαλείας της Επιτροπής και υπενθύμισε ότι, ούτως ή άλλως, η Ρωσία, η οποία είχε αναλάβει και την κατασκευή του, έχει δεσμευτεί να παράσχει η ίδια το πυρηνικό καύσιμο και στη συνέχεια να το παραλαμβάνει και πάλι. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και Ρώσοι αξιωματούχοι, οι οποίοι επανέλαβαν ότι οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις για την έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού οφείλονταν σε τεχνικές δυσκολίες, ενώ, από την πλευρά της, έχει αφήσει, επανειλημμένως, αιχμές για «αναξιοπιστία» της Μόσχας.

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ ανακοίνωνε ότι συνεχίζονται οι επαφές προκειμένου να καταληχθεί ο τόπος, η ημερομηνία και το ακριβές περιεχόμενο του νέου κύκλου συζητήσεων με την ομάδα των «6» (τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία), χωρίς, όμως, ακόμη να υπάρχει συμφωνία. Η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, είχε, αρχικώς, προτείνει η συνάντηση να γίνει στη Βιέννη, μεταξύ 15 - 18 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ