Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ
Διαβεβαιώσεις για ... συνεργασία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Καλές εξετάσεις» στην ΕΕ εξακολουθεί να δίνει η κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος χτες διαβεβαίωσε πως θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να εντοπίσει και να συλλάβει τους Σερβοβόσνιους πρώην αξιωματούχους Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση των Βρυξελλών, αλλά και των εισαγγελέων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «International Herald Tribune», ο Σέρβος Πρόεδρος υποστήριξε ότι κάθε άλλο παρά εύκολο είναι το έργο της σύλληψης του Μλάντιτς, αφού, όπως είπε ο κατηγορούμενος, «δεν είναι ένας συνηθισμένος φυγάς, αλλά ένας πεπειραμένος στρατιώτης, με αξιόλογη πολεμική εμπειρία».

Ο Σέρβος Πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη πως όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Μλάντιτς γίνονται σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους της Σερβίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως εν τέλει ο κατηγορούμενος «θα εντοπιστεί και θα συλληφθεί».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «η Σερβία θα υλοποιήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις» και σημείωσε πως ακόμη κι αν το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία σταματήσει να λειτουργεί, η σερβική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναζητεί τον Μλάντιτς», κάνοντας χρήση «κάθε διαθέσιμου μέσου»...

Ολα αυτά, ενώ προχτές οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να στείλουν την αίτηση της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτοντας ως προϋπόθεση τη σύλληψη των Σερβοβόσνιων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

Σε σχετική ανακοίνωση επαναβεβαιώνεται η άποψη πως η θέση των Δυτικών Βαλκανίων «είναι στην ΕΕ» και ότι η ένταξη κάθε χώρας εξαρτάται «από τις δικές της προσπάθειες».

Τέλος, όσον αφορά στο Βελιγράδι, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ζήτησε να σημειωθεί πρόοδος στον επικείμενο διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου υπό τη «διευκόλυνση» της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον.

  • Οι σκελετοί περίπου 100 ατόμων, που πιστεύεται ότι ήταν μουσουλμάνοι που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία, ανασύρθηκαν από τον πυθμένα μιας λίμνης, στα σύνορα ανάμεσα στη Βοσνία και στη Σερβία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ