ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνέδριο για την Κρητική Λογοτεχνία

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στους Βαρβάρους του Ηρακλείου Κρήτης
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στους Βαρβάρους του Ηρακλείου Κρήτης
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώνει το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας (ιδρύθηκε το 1998, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης), με θέμα «Κρήτη και Ευρώπη. Συγκλίσεις και αποκλίσεις στη λογοτεχνία». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 30/6 και 1, 2/7, στον οικισμό Βαρβάροι (πρώην Μυρτιά) του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης, με συμμετοχή διαπρεπών Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών καθηγητών, επίκουρων και άλλων ειδικών επιστημόνων. Από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι πανεπιστημιακοί, μελετητές της Κρητικής Λογοτεχνίας: Κάριν Μπόκλουντ - Λαγοπούλου, Σωκράτης Δεληβογιατζής, Βρασίδας Καραλής, Ερατοσθένης Καψωμένος, Σόνια Ιλίνσκαγια - Αλεξανδροπούλου, Μιχάλης Λασιθιωτάκης, Παναγιώτης Μαστροδημήτρης, Γιάννης Μαυρομάτης, Μάριος - Βύρων Ραΐζης, Οδυσσέας Τσαγκαράκης, Ευριπίδης Γαραντούδης, Ελένη Γιαννακάκη, Στέφανος Κακλαμάνης, Αγγέλα Καστρινάκη, Γεωργία Φαρίνου - Μαλαματάρη, Δημήτρης Φίλιας, Σταμάτης Φιλιππίδης, Λίτσα Χατζοπούλου, Τασούλα Μαρκομιχελάκη - Μίντζα, Αντώνης Σανουδάκης.

Οι εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, θα αφορούν στα εξής: Κρητική Αναγεννησιακή Λογοτεχνία (εισηγήσεις με ποικίλες θεματικές αναφορές), νεότεροι Κρήτες συγγραφείς (λ.χ., έξι εισηγήσεις για τον Καζαντζάκη, Πρεβελάκης), έως και τους σημερινούς (λ.χ. Γ. Γιατρομανωλάκης, Μ. Πρατικάκης). Τα Πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν σε ογκώδη τόμο. Το Σάββατο (30/6) στις 7.30 μ.μ. θα γίνει και στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Τα όρια και το περιεχόμενο της Κρητικής Λογοτεχνίας». Θα προεδρεύσει ο ομότιμος καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς και θα μετέχουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Μ. Μανουσάκης, Στ. Αλεξίου, Αλ. Πολίτης, Θεοχ. Δετοράκης, Ερ. Καψωμένος, Π. Μαστροδημήτρης, Δ. Τζιόβας.

Το συνέδριο θα πλαισιωθεί με: Εκθεση Κρητικού Βιβλίου (στην πλατεία του Δήμου Βαρβάροι, δίπλα στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη), η οποία περιλαμβάνει σπάνια βιβλία δανεισμένα από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη «Βικελαία» Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και δύο συναυλίες. Αύριο, οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Κιέβου Αλεξέι Γιάσκο και Σεργκέι Μαλοβιάνι θα παρουσιάσουν ποικίλο κλασικό ρεπερτόριο. Το Σάββατο θα δώσει συναυλία το συγκρότημα του Ρος Ντέιλι, ενώ μετέχει η Αγγελία Τκάτσεβα (σαντούρι).

Στο Κολοσσαίο μια τραγωδία «κολοσσός»

Το Κολοσσαίο της Ρώμης, το οποίο μετά από χρόνιες εργασίες αναστήλωσης, άνοιξε ήδη τις πύλες του στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, στις 19 Ιουλίου, θα έχει το προνόμιο να φιλοξενήσει την πρεμιέρα του «Οιδίποδα τυράννου». Δηλαδή τη μια από τις δύο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού μας Θεάτρου. Πρόκειται για την πρώτη παρουσία του Εθνικού Θεάτρου στην πάλαι ποτέ «συγγενή» μας - πολιτιστικά και θεατρικά - Ιταλία, από την οποία παραστάσεις έχουν φιλοξενηθεί στο Εθνικό Θέατρο και στην Επίδαυρο. Ηταν, λοιπόν, οφειλόμενη από την Ιταλία η φιλοξενία του Εθνικού Θεάτρου. Εξάλλου, η παρουσίαση μιας ελληνικής παράστασης αρχαίου δράματος ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ιταλούς θεατράνθρωπους και θεατρόφιλους.

Η τραγωδία του Σοφοκλή, που προετοιμάζεται εντατικά, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία - μετάφραση Βασίλη Παπαβασιλείου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, κίνηση Βάσως Μπαρμούση, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου, φωτισμούς Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός (Οιδίποδας), Τζένη Γαϊτανοπούλου (Ιοκάστη), Στέφανος Κυριακίδης (Κρέων), Ιάκωβος Ψαρράς (Θεράπων), Γιάννης Ροζάκης (Αγγελος), Κώστας Γαλανάκης (Τειρεσίας), Θέμις Πάνου (Εξάγγελος). Κορυφαίοι: Νινή Βοσνιάκου, Κώστας Μπάσης, Θέμις Πάνου, Μάνος Σταλάκης. Χορός: Αλέξανδρος Πανάγου, Χρήστος Παπάς, Πέτρος Πετράκης, Χρήστος Σαπουντζής, Μανώλης Σειραγάκης, Γιώργος Ψυχογιός.

Η παράσταση θα παιχτεί στην Επίδαυρο (11,12/8) και σε διάφορα θέατρα ανά την Ελλάδα, ενώ από το φθινόπωρο και όλο το χειμώνα θα παρουσιαστεί στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική - και στην Κούβα - και στην Αυστραλία.

«Υακίνθεια» στα Ανώγεια

Η αφίσα των «Υακινθείων», που φιλοτέχνησε ο Κ. Τσόκλης
Η αφίσα των «Υακινθείων», που φιλοτέχνησε ο Κ. Τσόκλης
Αρχίζουν αύριο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3/7, στα Ανώγεια, οι εκδηλώσεις πολιτισμού «Υακίνθεια 2000» που είναι αφιερωμένες στον Ερωτόκριτο. Την Παρασκευή (9μμ), ο Ευγένιος Σπαθάρης καταθέτει την ιστορία του, γράφοντας ένα έργο πάνω στον Ερωτόκριτο, επιχειρώντας μια συνάντηση του Καραγκιόζη με τους ήρωες του Κορνάρου. Είσοδος ελεύθερη. Στις 10 το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνει η Μπάντα της Φλώρινας, ενώ από τα μεσάνυχτα και μέχρι πρωίας πραγματοποιούνται καντάδες με το τραγούδι του Ερωτόκριτου.

Το Σάββατο (8μμ), στο Μεϊντάνι, ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης θα απαγγείλει μέρη από τον Ερωτόκριτο με τη συνοδεία αναγεννησιακού οργάνου. Θα ακολουθήσει η κεντρική εισαγωγική ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Γιατρομανωλάκη με θέμα τον Ερωτόκριτο. Στη συνέχεια, στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» (9.30μμ), θα δώσουν συναυλία οι «Συνήθεις Υποπτοι» με την Εμίλια Οτταβιάνο από το ελληνόφωνο συγκρότημα της Κάτω Ιταλίας, η οποία συμμετέχει με δύο τραγούδια στο δεύτερο άλμπουμ τους «Είμαι αυτό που κυνηγάω».

Την Κυριακή (9πμ) αρχίζει το διεθνές συμπόσιο με θέμα τον Ερωτόκριτο, στο οποίο προεδρεύει ο Γιώργος Γραμματικάκης. Ομιλητές: Βασίλης Σαμπατακάκης, Γιώργος Μοράρης, Μάσιμο Πέρι, Στέλιος Κακλαμάνης, Γιάννης Μαυρομάτης, Μιχάλης Πιερής, Λίνα Νικολακοπούλου, Ερατοσθένης Καψωμένος, Ορέστης Μανούσος, Γιώργης Καράτζης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Λίτσα Χατζοπούλου, Νίκος Κούνδουρος.

Την Κυριακή (9μμ), στο ανοιχτό θέατρο Αγ. Υακίνθου, παράσταση με τίτλο «Η Αρετούσα θέλει να χορέψει». Το κείμενο είναι της Μάρως Βαμβουνάκη. Ερμηνεύει η Ολια Λαζαρίδου. Ακολουθεί συναυλία με θέμα «Τέσσερις δρόμοι για τον Ερωτόκριτο». Πρόκειται για έργο που κυκλοφορεί σε cd, από τη «Λύρα». Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Ψαραντώνης και ο Γιώργος Κουμεντάκης καταθέτουν τη δική τους μουσική άποψη για το έργο του Κορνάρου.

Οι εκδηλώσεις τελειώνουν στις 3/7 στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» με την παράσταση «Στην εποχή του Ερωτόκριτου...» από το νηπιαγωγείο «Ροδομηλιά».

Ολλανδικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα

Σειρά εκδηλώσεων που σχετίζονται με την πολιτιστική και επιχειρηματική παρουσία της Ολλανδίας στη χώρα μας, περιλαμβάνει το «Ολλανδικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα», που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 του Σεπτέμβρη έως τις 5 του Οκτώβρη.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ολλανδός πρέσβης Πολ Μπρόουερ, «το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, την κουλτούρα τους και τη φιλοσοφία τους. Η πρώτη φορά που οργανώθηκε ένα παρόμοιο φεστιβάλ ήταν το 1998. Φέτος η πρεσβεία έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την πρώτη φορά, προγραμματίζοντας περισσότερες εκδηλώσεις, διευρύνοντας τη χρονική του διάρκεια και διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους».

Οι εκδηλώσεις - από την έκθεση φωτογραφίας «Αννα Φρανκ» και την έκθεση ζωγραφικής στην Εθνική Πινακοθήκη, έως την έκθεση λουλουδιών και την εβδομάδα ολλανδικής γαστρονομίας - μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε πλευρές της ολλανδικής δημιουργίας.

Το «Ολλανδικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα» περιλαμβάνει τρεις ομάδες εκδηλώσεων, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι: Τα επίσημα εγκαίνια του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών (Μακρή 11). Από τις 29/9 έως τις 8/1 θα εκτεθούν πάνω από 40 χαρακτικά με θέματα από τη μυθολογία και την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Από τις 28/9 έως τις 8/1, στην Εθνική Πινακοθήκη θα παρουσιαστεί η έκθεση «Θεοί και ήρωες κατά την εποχή των Ρέμπραντ και Ρούμπενς». Θα εκτεθούν πάνω από 80 έργα τέχνης κορυφαίων ζωγράφων του 16ου και 17ου αιώνα από τη Βόρεια και Νότια Ολλανδία, με θέματα από τη μυθολογία και ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Στις 2,3 και 4 του Οκτώβρη, στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή (Παρθενώνος 14), θα πραγματοποιηθεί «Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση» με θέμα: «Ο ρόλος των κλασικών σπουδών στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών και εθνικών ταυτοτήτων».

Διεθνές ... «τάμα»

Ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες τα γυρίσματα της ταινίας του Ανδρέα Πάντζη «Το τάμα», με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Χωραφά, Βαλέρια Γκολίνο και Γιάννη Βόγλη, ενώ παίζουν και πολλοί Κύπριοι ηθοποιοί.

Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στην περίοδο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, όπου ένας χωρικός ξεκινά από την Πάφο με τα πόδια για να προσκυνήσει στο μοναστήρι του Απόστολου Ανδρέα. Αυτό το τάμα είναι η σκηνοθετική αφορμή για μια πορεία μέσα στην Κύπρο και την ιστορία της.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Κύπρο, αλλά το τέλος της δεν μπόρεσε να γυριστεί στο μοναστήρι, αφού αυτό βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και ο Ντενκτάς δεν έδωσε τη σχετική άδεια. Ετσι, το τέλος γυρίστηκε στο Κάβο Γκρέκο κοντά στη Λάρνακα.

Η ταινία είναι διεθνούς παραγωγής της Ελλάδας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας και θα συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, και στο πανόραμα των ελληνικών ταινιών του φετινού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Χορούς και τραγούδια από την Αλεξάνδρεια Ημαθείας, την Πάρο, τη Φλώρινα, τη Βόρεια Θράκη, την Κρήτη, τη Ρούμελη και το Μοριά, παρουσιάζει έως τις 9 Ιουλίου το Θέατρο «Δόρα Στράτου», στο Θέατρο Φιλοπάππου. Οι παραστάσεις δίνονται καθημερινά (10.15μμ) εκτός Δευτέρας. Την Κυριακή και την Τετάρτη δίνεται μία ακόμα παράσταση στις 8.15μμ.

Με το χορευτικό συγκρότημα Grupo Candela από την Καραϊβική, αρχίζουν στις 7 Ιουλίου οι θερινές «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Δήμου Ηλιούπολης, που πραγματοποιούνται στο θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής» της Ηλιούπολης (Γαρδίκη και Σμόλικα, τηλ. 9923840). Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται στις 10 Ιουλίου με τη θεατρική παράσταση «Κατσούρμπος» από τη θεατρική εταιρία «Αιχμή». Στις 15 Ιουλίου συναυλία με τον Νίκο Παπάζογλου. Στις 24 Ιουλίου θεατρική παράσταση «Η Πυτίνη του Κρατίνου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ