Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Κολοσσαίο μια τραγωδία «κολοσσός»

Το Κολοσσαίο της Ρώμης, το οποίο μετά από χρόνιες εργασίες αναστήλωσης, άνοιξε ήδη τις πύλες του στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, στις 19 Ιουλίου, θα έχει το προνόμιο να φιλοξενήσει την πρεμιέρα του «Οιδίποδα τυράννου». Δηλαδή τη μια από τις δύο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού μας Θεάτρου. Πρόκειται για την πρώτη παρουσία του Εθνικού Θεάτρου στην πάλαι ποτέ «συγγενή» μας - πολιτιστικά και θεατρικά - Ιταλία, από την οποία παραστάσεις έχουν φιλοξενηθεί στο Εθνικό Θέατρο και στην Επίδαυρο. Ηταν, λοιπόν, οφειλόμενη από την Ιταλία η φιλοξενία του Εθνικού Θεάτρου. Εξάλλου, η παρουσίαση μιας ελληνικής παράστασης αρχαίου δράματος ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ιταλούς θεατράνθρωπους και θεατρόφιλους.

Η τραγωδία του Σοφοκλή, που προετοιμάζεται εντατικά, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία - μετάφραση Βασίλη Παπαβασιλείου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, κίνηση Βάσως Μπαρμούση, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου, φωτισμούς Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός (Οιδίποδας), Τζένη Γαϊτανοπούλου (Ιοκάστη), Στέφανος Κυριακίδης (Κρέων), Ιάκωβος Ψαρράς (Θεράπων), Γιάννης Ροζάκης (Αγγελος), Κώστας Γαλανάκης (Τειρεσίας), Θέμις Πάνου (Εξάγγελος). Κορυφαίοι: Νινή Βοσνιάκου, Κώστας Μπάσης, Θέμις Πάνου, Μάνος Σταλάκης. Χορός: Αλέξανδρος Πανάγου, Χρήστος Παπάς, Πέτρος Πετράκης, Χρήστος Σαπουντζής, Μανώλης Σειραγάκης, Γιώργος Ψυχογιός.

Η παράσταση θα παιχτεί στην Επίδαυρο (11,12/8) και σε διάφορα θέατρα ανά την Ελλάδα, ενώ από το φθινόπωρο και όλο το χειμώνα θα παρουσιαστεί στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική - και στην Κούβα - και στην Αυστραλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ