ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΠΟΥΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
«Στο σφυρί» δημόσια έκταση στο Λιτόχωρο

Ο «Δούρειος Ιππος» της εκποίησης των δημόσιων εκτάσεων, που ακούει στο όνομα «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ», ετοιμάζεται να ξεπουλήσει σε επιχειρηματίες δημόσια έκταση

Μια ακόμη έκταση - «φιλέτο» σερβίρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο κατασκευαστικό κεφάλαιο, λίγα χιλιόμετρα από το «Πόρτο - Καρράς»...!

Μέσω της νεότευκτου ανώνυμης εταιρίας - δημιούργημα της κυβέρνησης - ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ (σ.σ. λεπτομέρειες για την εταιρία παρακάτω), εκποιείται έκταση 59 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην παραλία του Δήμου Λιτόχωρου, στο νομό Πιερίας. Η συγκεκριμένη έκταση, αυτή που κοστολογείται περί τα 12 εκατ. ευρώ (4,089 δισ. δρχ.) «βγαίνει» σε πλειοδοτικό διαγωνισμό από την ΑΓΡΟΓΗ αντί του ποσού των 2,5 εκ. ευρώ (850 εκατ. δρχ.).

Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου (αριθμ. 328/1977), η έκταση έχει περιέλθει κατά κυριότητα στο δήμο Λιτόχωρου. Η παραπάνω απόπειρα εκποίησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ...«ντεμπούτο» της ΑΓΡΟΓΗΣ στη διαδικασία ξεπουλήματος των δημοσίων εκτάσεων, δείχνοντας εξαρχής το λόγο, για τον οποίο συστάθηκε και το τι ακριβώς πρόκειται να κάνει στο άμεσο μέλλον.

Η ΑΓΡΟΓΗ, αδιαφορώντας πλήρως για την παραπάνω απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν έχει καμία απολύτως κυριότητα επί της συγκεκριμένης έκτασης, προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του ακινήτου, το οποίο θεωρεί ως ιδιοκτησία της. Σύμφωνα με την προκήρυξη, επιτρεπόμενες χρήσεις του ακινήτου είναι: Κατοικία, ανέγερση κτιρίων κοινής ωφέλειας, τουριστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αναψυχής, αθλητισμού και κατασκηνώσεων.

Πρόκειται για παραθαλάσσιο αγροτεμάχιο εμβαδού 58.820,97 τ.μ. που βρίσκεται στην περιοχή Πηγάδι του Δήμου Λιτόχωρου, Νομού Πιερίας. Το ακίνητο χωροθετείται στα νοτιοανατολικά παράλια του Νομού, ανατολικά της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών σε απόσταση 100 μέτρων από αυτή και απέχει 1,5 χλμ. από τον ανισόπεδο κόμβο Λιτόχωρου της ΕΟ, σχεδόν απέναντι από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιτόχωρου.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ η πλειοψηφία του Δήμου Λιτόχωρου, η οποία υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, «σφυρίζει αδιάφορα», όταν τα κοράκια του ιδιωτικού κεφαλαίου έχουν πέσει πάνω στην περιουσία του Δήμου για να την κατασπαράξουν, προκύπτει και διεκδικητής της έκτασης. Διεκδικητής, ο οποίος άσκησε αγωγή κατά της ΑΓΡΟΓΗΣ, θεωρώντας ότι τμήμα της έκτασης που βγαίνει στο «σφυρί» του ανήκει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χτες το πρωί, ύστερα από απόφαση του ΔΣ της εταιρίας, να ανασταλεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.

Ποια είναι η ΑΓΡΟΓΗ

Η ΑΓΡΟΓΗ ιδρύθηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή με τρεις διαδοχικούς νόμους του 1998, του 2001 και του 2003. Πρόκειται για την ιδιωτική εκείνη εταιρία, στην κατοχή της οποίας περιέρχονται «κατά κυριότητα» όλες οι δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, τα ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας και Δασών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας. Επιπλέον, βάσει του νόμου 3208/2003, του λεγόμενου «δασονόμου», όλα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που αποχαρακτηρίζονται περνούν επίσης στην κυριότητά της.

Ηδη από το 1998, με τον νόμο 2637 ιδρύθηκε η «Εταιρία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης ΑΕ», η οποία στη συνέχεια με το νόμο 2945 του 2001 απέκτησε την ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα, ΑΓΡΟΓΗ. Η εταιρία, σύμφωνα με την παράγραφο 24 του νόμου 2945, «λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρίες. Η εταιρία δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτήν οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους. Η διάρκεια της εταιρίας είναι πενήντα έτη και μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων».

Δυο χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το Μάη του 2003, η κυβέρνηση ψηφίζει το νόμο 3147 «ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης», αυξάνει το όριο κάλυψης μιας έκτασης από δασοπονικά είδη, για να χαρακτηρίζεται δάσος, από το 15% στο 25%. Η διαφορά του 10%, σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς υπολογίζεται περί τα 7 εκατομμύρια στρέμματα τουλάχιστον, τα οποία βγαίνουν εκτός δασικής νομοθεσίας.

Στις παραγράφους 8,9 και 10 αυτού του νόμου φαίνεται, με αποκαλυπτικό τρόπο, η απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Δημοσίου. Στην παράγραφο 8 αναφέρεται: «Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας επιτρέπεται να παραχωρούνται κατά κυριότητα στην εταιρία κοινόχρηστες και διαθέσιμες εκτάσεις, που διέπονται από την αγροτική νομοθεσία, δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, καθώς και ακίνητα εποπτευόμενων από το υπουργείο Γεωργίας οργανισμών και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας επιτρέπεται να παραχωρούνται στην εταιρία δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σε δημόσιες γεωργικές εκτάσεις της χώρας και σε δημόσια κτήματα. Οι αποφάσεις που εκδίδονται κατά τα ανωτέρω αποτελούν τίτλο κυριότητας και μεταγράφονται».


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Και με τη βούλα Εθνικό ... Καταπατολόγιο!

Το μετατρέπουν σε εκσυγχρονιστική καρικατούρα των υπαρχόντων υποθηκοφυλακείων

Σε Εθνικό ...Καταπατολόγιο και με τη βούλα μετατρέπεται το Εθνικό Κτηματολόγιο, αφού, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη αμέσως μετά τις εκλογές να αποσύρει το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου και από τις εκτός σχεδίου δασικές εκτάσεις - όπως έκανε με τη γνωστή (ν)τροπολογία και με τις εντός σχεδίου - χαρίζοντας τεράστιες εκτάσεις στους ίδιους τους καταπατητές. Με τον τρόπο αυτό αναιρείται ένα από τα βασικότερα στοιχεία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, που ήταν η αποκάλυψη της καταπατημένης δημόσιας περιουσίας και η οποία, με βάση μελέτη του ΤΕΕ, ανερχόταν, σε τιμές του 1992, σε 1 τρισ. δρχ. τουλάχιστον!

Πέρα από αυτό και σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις της υπουργού, το Κτηματολόγιο υποβιβάζεται ουσιαστικά σε απλή διαδικασία αναμόρφωσης των ήδη υπαρχόντων υποθηκοφυλακείων, τα οποία αρκούνται να δίνουν τις ίδιες νομικές πληροφορίες (συμβόλαια, μεταβολές ιδιοκτησίας, κλπ.) που δίνουν και σήμερα, αλλά σε ...ηλεκτρονική μορφή. Κι όλα αυτά προκειμένου να μειωθεί δραστικά το κόστος του έργου, που, όπως ανέφερε η υπουργός, ενώ το 2003 υπολογιζόταν να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, τώρα, με το λεγόμενο εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού του με την εισαγωγή της χρήσης νέας και ...άγνωστης μέχρι πριν λίγους μήνες τεχνολογίας, θα φτάσει μόλις στο 1 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα προέλθουν κατά 75% από το ανταποδοτικό τέλος των 20 ευρώ ανά ιδιοκτησία, κατά 10% από την ΕΕ (ήδη έχει εγκρίνει το ποσό των 110 εκατ. ευρώ, όχι όμως για το πρόγραμμα περιβάλλοντος, αλλά για το πρόγραμμα Πληροφορικής!) και κατά 15% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Οπως υποστήριξαν σε πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση οι τοπογράφοι μηχανικοί, όλος αυτός ο επανασχεδιασμός προβλέπει τη διαγραφή πολύτιμων τεχνικών και γεωγραφικών πληροφοριών από τις μελέτες κτηματογράφησης. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες αυτές δε θα χορηγούνται στους ιδιοκτήτες μαζί με τους τίτλους ιδιοκτησίας και έτσι θα είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν και πάλι στους ιδιώτες μηχανικούς - πληρώνοντας από την τσέπη τους - προκειμένου να πάρουν τοπογραφικά σχεδιαγράμματα. Ετσι, αποδεικνύεται «άνθρακες ο θησαυρός» της πρόσφατης μείωσης του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο έχει πλέον καθοριστεί σε 20 ευρώ ανά ιδιοκτησία, από 30 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την ιδιοκτησία, που ίσχυε πριν...

Οπως ομολόγησε η υπουργός, ακόμη και μετά την (ν)τροπολογία για τους καταπατητές τα δύο τρίτα των μελετών του Κτηματολογίου που είχαν ενταχθεί στα πιλοτικά προγράμματα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΑΡΑΝ
Αρχίζει σήμερα η δίκη

Αρχίζει σήμερα στο Μεικτό Κακουργιοδικείο η δίκη των υπευθύνων του Διοικητικού Συμβουλίου της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ για το θάνατο οκτώ υπαλλήλων και τον τραυματισμό άλλων δώδεκα λόγω της κατάρρευσης του εργοστασίου στο σεισμό της 7ης του Σεπτέμβρη του 1999.

Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με πρόθεση και με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή οι Δημήτριος Κάτσικας, Ιωάννης Κολιόπουλος, Μάριος - Παναγιώτης Κάτσικας, Νικόλαος Κάτσικας και Νικόλαος - Μάριος Μάρκου. Υπενθυμίζουμε ότι η δίκη είχε αναβληθεί στις 19 του Σεπτέμβρη του περασμένου χρόνου λόγω της απουσίας του 87χρονου Δημητρίου Κάτσικα, ο οποίος πριν λίγες μέρες εισήχθη στο νοσοκομείο.

Να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση του Ι. Κολιόπουλου, μετά την ανακοίνωση από την έδρα της νέας ημερομηνίας, είχε δηλώσει ότι εκείνη τη μέρα θα κωλύεται λόγω της παρουσίας της σε άλλη δίκη, γεγονός που ενδεχομένως οδηγήσει σήμερα σε διακοπή, αν όχι σε νέα αναβολή της δίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ