Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΠΟΥΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
«Στο σφυρί» δημόσια έκταση στο Λιτόχωρο

Ο «Δούρειος Ιππος» της εκποίησης των δημόσιων εκτάσεων, που ακούει στο όνομα «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ», ετοιμάζεται να ξεπουλήσει σε επιχειρηματίες δημόσια έκταση

Μια ακόμη έκταση - «φιλέτο» σερβίρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο κατασκευαστικό κεφάλαιο, λίγα χιλιόμετρα από το «Πόρτο - Καρράς»...!

Μέσω της νεότευκτου ανώνυμης εταιρίας - δημιούργημα της κυβέρνησης - ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ (σ.σ. λεπτομέρειες για την εταιρία παρακάτω), εκποιείται έκταση 59 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην παραλία του Δήμου Λιτόχωρου, στο νομό Πιερίας. Η συγκεκριμένη έκταση, αυτή που κοστολογείται περί τα 12 εκατ. ευρώ (4,089 δισ. δρχ.) «βγαίνει» σε πλειοδοτικό διαγωνισμό από την ΑΓΡΟΓΗ αντί του ποσού των 2,5 εκ. ευρώ (850 εκατ. δρχ.).

Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου (αριθμ. 328/1977), η έκταση έχει περιέλθει κατά κυριότητα στο δήμο Λιτόχωρου. Η παραπάνω απόπειρα εκποίησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ...«ντεμπούτο» της ΑΓΡΟΓΗΣ στη διαδικασία ξεπουλήματος των δημοσίων εκτάσεων, δείχνοντας εξαρχής το λόγο, για τον οποίο συστάθηκε και το τι ακριβώς πρόκειται να κάνει στο άμεσο μέλλον.

Η ΑΓΡΟΓΗ, αδιαφορώντας πλήρως για την παραπάνω απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν έχει καμία απολύτως κυριότητα επί της συγκεκριμένης έκτασης, προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του ακινήτου, το οποίο θεωρεί ως ιδιοκτησία της. Σύμφωνα με την προκήρυξη, επιτρεπόμενες χρήσεις του ακινήτου είναι: Κατοικία, ανέγερση κτιρίων κοινής ωφέλειας, τουριστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αναψυχής, αθλητισμού και κατασκηνώσεων.

Πρόκειται για παραθαλάσσιο αγροτεμάχιο εμβαδού 58.820,97 τ.μ. που βρίσκεται στην περιοχή Πηγάδι του Δήμου Λιτόχωρου, Νομού Πιερίας. Το ακίνητο χωροθετείται στα νοτιοανατολικά παράλια του Νομού, ανατολικά της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών σε απόσταση 100 μέτρων από αυτή και απέχει 1,5 χλμ. από τον ανισόπεδο κόμβο Λιτόχωρου της ΕΟ, σχεδόν απέναντι από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιτόχωρου.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ η πλειοψηφία του Δήμου Λιτόχωρου, η οποία υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, «σφυρίζει αδιάφορα», όταν τα κοράκια του ιδιωτικού κεφαλαίου έχουν πέσει πάνω στην περιουσία του Δήμου για να την κατασπαράξουν, προκύπτει και διεκδικητής της έκτασης. Διεκδικητής, ο οποίος άσκησε αγωγή κατά της ΑΓΡΟΓΗΣ, θεωρώντας ότι τμήμα της έκτασης που βγαίνει στο «σφυρί» του ανήκει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χτες το πρωί, ύστερα από απόφαση του ΔΣ της εταιρίας, να ανασταλεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.

Ποια είναι η ΑΓΡΟΓΗ

Η ΑΓΡΟΓΗ ιδρύθηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή με τρεις διαδοχικούς νόμους του 1998, του 2001 και του 2003. Πρόκειται για την ιδιωτική εκείνη εταιρία, στην κατοχή της οποίας περιέρχονται «κατά κυριότητα» όλες οι δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, τα ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας και Δασών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας. Επιπλέον, βάσει του νόμου 3208/2003, του λεγόμενου «δασονόμου», όλα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που αποχαρακτηρίζονται περνούν επίσης στην κυριότητά της.

Ηδη από το 1998, με τον νόμο 2637 ιδρύθηκε η «Εταιρία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης ΑΕ», η οποία στη συνέχεια με το νόμο 2945 του 2001 απέκτησε την ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα, ΑΓΡΟΓΗ. Η εταιρία, σύμφωνα με την παράγραφο 24 του νόμου 2945, «λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρίες. Η εταιρία δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτήν οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους. Η διάρκεια της εταιρίας είναι πενήντα έτη και μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων».

Δυο χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το Μάη του 2003, η κυβέρνηση ψηφίζει το νόμο 3147 «ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης», αυξάνει το όριο κάλυψης μιας έκτασης από δασοπονικά είδη, για να χαρακτηρίζεται δάσος, από το 15% στο 25%. Η διαφορά του 10%, σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς υπολογίζεται περί τα 7 εκατομμύρια στρέμματα τουλάχιστον, τα οποία βγαίνουν εκτός δασικής νομοθεσίας.

Στις παραγράφους 8,9 και 10 αυτού του νόμου φαίνεται, με αποκαλυπτικό τρόπο, η απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Δημοσίου. Στην παράγραφο 8 αναφέρεται: «Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας επιτρέπεται να παραχωρούνται κατά κυριότητα στην εταιρία κοινόχρηστες και διαθέσιμες εκτάσεις, που διέπονται από την αγροτική νομοθεσία, δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, καθώς και ακίνητα εποπτευόμενων από το υπουργείο Γεωργίας οργανισμών και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας επιτρέπεται να παραχωρούνται στην εταιρία δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σε δημόσιες γεωργικές εκτάσεις της χώρας και σε δημόσια κτήματα. Οι αποφάσεις που εκδίδονται κατά τα ανωτέρω αποτελούν τίτλο κυριότητας και μεταγράφονται».


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ