Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
Προβλήματα συνταγματικότητας

Προβλήματα συνταγματικότητας αντιμετωπίζει ο νόμος για το βασικό μέτοχο (ν.3021/02), με τον οποίο η κυβέρνηση άνοιξε το παράθυρο στους μεγαλοεργολάβους που κατέχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης να παίρνουν και έργα του Δημοσίου.

Ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Χ. Ράμμος υποστήριξε χτες στο ΣτΕ - με επιφυλάξεις - ότι προκύπτει μερική αντισυνταγματικότητα του νόμου για το βασικό μέτοχο. Επίσης, πρότεινε να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), καθώς τίθεται ζήτημα σύγκρουσης του ελληνικού συντάγματος και του νόμου 3021/02 με μια σειρά κοινοτικές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες κάθε διαγωνισμός θα πρέπει να διεξάγεται με διαφάνεια και ίση μεταχείριση.

Ειδικότερα, η εισήγηση δέχεται ότι σχετικά με το ασυμβίβαστο ο νόμος νόμιμα εισάγει ένα μαχητό τεκμήριο, με το οποίο μπορεί να αρθεί το ασυμβίβαστο ως προς τους συζύγους και συγγενείς του βασικού μετόχου, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι δε διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια σε σχέση με τον ιδιοκτήτη.

Ωστόσο, ο εισηγητής επισήμανε ότι το κριτήριο αυτό πιθανόν να μην είναι απολύτως επαρκές για την εφαρμογή του ασυμβίβαστου και την απόδειξη της έλλειψης κινδύνου για ανάπτυξη αθέμιτης επιρροής. Δηλαδή, ο εισηγητής προτείνει εκτός από την αυτοτέλεια να προστεθεί μια διαφορετικής φύσης ρήτρα.

Προσφυγή στο ΣτΕ είχε καταθέσει εκπρόσωπος της εταιρίας Μηχανική του κ. Εμφιετζόγλου, με την οποία ζητούσε την ακύρωση των πιστοποιητικών που εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τις εταιρίες «Παντεχνική ΑΕ» (μετέχει ο μεγαλοεργολάβος Σαραντόπουλος, του οποίου ο γιος είναι στο ΔΣ της εφημερίδας «Απογευματινή»), της εταιρίας «ΑΚΤΩΡ» (με βασικό μέτοχο το γιο του εκδότη της εφημερίδας «Εθνος» Γ. Μπόμπολα) και της κοινοπραξίας ΧΑΠΑΤ και Τεχνοδομική ΑΕ για το καζίνο της Πάρνηθας.

Σε περίπτωση μη παραπομπής της υπόθεσης στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο εισηγητής αναφέρει ότι θα πρέπει με επιφυλάξεις να γίνουν δεκτές οι προσφυγές, εξαιτίας της μερικής αντισυνταγματικότητας και της έλλειψης έκθεσης από ειδικό επιστήμονα για την αξιολόγηση του ελέγχου της οικονομικής αυτοτέλειας. Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ΕΣΡ υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο νόμος είναι σύμφωνος με το σύνταγμα και όλα είναι νόμιμα... Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ