ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 8 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μεγάλες κοινητοποιήσεις

Διαφωνίες μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Το Παρίσι και πάλι πλημμύρισε από εργάτες και νέους
Το Παρίσι και πάλι πλημμύρισε από εργάτες και νέους
ΠΑΡΙΣΙ._

Στους δρόμους κατέβηκαν, και πάλι, το Σάββατο, για όγδοη φορά, οι Γάλλοι εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο, πλέον, βρίσκεται στην τελική φάση της μετατροπής του σε νόμο του κράτους, αφού αναμένεται μόνο η έγκριση του Συνταγματικού Συμβουλίου. Η συμμετοχή στο πανεθνικό συλλαλητήριο του Σαββάτου ήταν σαφώς μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες, αλλά και κυμάνθηκε, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο 1,2 εκατομμύρια διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.

Σήμερα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν εκ νέου για να εξετάσουν τρόπους περαιτέρω συνέχισης της δράσης τους. Ομως, οι πιθανότητες κατάληξης σε μια κοινή απόφαση, όπως φαινόταν μέχρι χθες, δεν ήταν πολλές. Η ηγεσία της CGT, που δέχεται μεγάλες πιέσεις από την βάση, τάσσεται υπέρ της πραγματοποίησης και νέων απεργιών σε συνδυασμό με την ανάληψη και άλλων εναλλακτικών δράσεων διαμαρτυρίας, επιμένοντας ότι η πίεση των εργαζομένων προς την κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει και ότι μπορεί πάντα να επιτευχθεί απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αντίθετα, για αναγκαιότητα «σταδιακής υποβάθμισης» του στόχου απόσυρσης του εν λόγω νομοσχεδίου και αναζήτησης νέων μορφών πάλης, φέρονται να μιλούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις CFDT (που βρίσκεται πιο κοντά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα), η «χριστιανοδημοκρατική» CFTC, και η Unsa, που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης και επηρεάζεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Μέχρι χθες, πάντως, στελέχη της CGT δήλωναν ότι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, ακόμη και αν χρειαστεί να διαλυθεί η «διασυνδικαλιστική» επιτροπή.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μαζική διαδήλωση δημοσίων υπαλλήλων

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι από όλη την Πορτογαλία πήραν μέρος στη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα, τη Λισαβόνα, ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης, ο οποίος στηρίζεται και από το αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα». Τη διαδήλωση διοργάνωσε το κοινό Μέτωπο των Συνδικάτων της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι διαδηλωτές - δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, αστυνομικοί, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, πυροσβέστες, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και δημόσιες επιχειρήσεις - ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν και θα εντατικοποιήσουν τους αγώνες τους ενόψει της πανεθνικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 24 Νοέμβρη από τη Γενική Συνομοσπονδία Πορτογάλων Εργατών (CGTP).

Υπενθυμίζεται πως το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας (χωρίς τις ψήφους των βουλευτών του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος) υιοθέτησε συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας ως μέρος του προϋπολογισμού του 2011 στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 7,3% του ΑΕΠ φέτος στο 4,6% στα τέλη του 2011. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση κατά 5-10% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ, το «πάγωμα» των συντάξεων για το 2011, περικοπές κατά 25% σε ορισμένες παροχές, καθώς και αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%. Το Πορτογαλικό ΚΚ καταψήφισε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ισραηλινή συνοριακή πρόταση με βραδυφλεγείς προεκτάσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την ισραηλινή πρόταση για μια τελική διευθέτηση των συνόρων της χώρας με το Λίβανο φέρεται ότι θα παρουσιάσει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στον ΟΗΕ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η παρουσίαση, κατά τις ίδιες πηγές που επικαλούνται ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, θα παραδοθεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Οι πληροφορίες αυτές φέρουν το Ισραήλ να προτείνει την οριστική αποχώρηση των στρατευμάτων του από ένα από τα τελευταία σημεία τριβής στην ισραηλινο-λιβανική μεθόριο, το χωριό Γκαζάρ, που βρίσκεται στα όρια των υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία το 1967. Οι κάτοικοι του Γκαζάρ, όμως, οι οποίοι έχουν ισραηλινή υπηκοότητα και στην πλειονότητά τους εργάζονται στο Ισραήλ, διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση, υποστηρίζοντας ότι είναι Σύροι και όχι Λιβανέζοι και ότι το έδαφός του θα πρέπει να επιστραφεί στη Συρία και όχι στο Λίβανο.

Η σχετική συζήτηση είχε αρχίσει, εδώ και αρκετούς μήνες, με πολλούς αξιωματούχους του ΟΗΕ, αλλά και της δύναμης του Οργανισμού που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της λιβανο-ισραηλινής συνοριακής γραμμής - UNIFIL - να πιέζουν τις δύο πλευρές για οριστική διευθέτηση των συνόρων. Εντούτοις, η ισραηλινή πρόταση, εκτός από την πρώτη εντύπωση της συμμόρφωσης προς τα αιτήματα του ΟΗΕ, κρύβει και μια δεύτερη, πιο επικίνδυνη, πτυχή, καθώς αγνοεί, επί της ουσίας, τους ισχυρισμούς τόσο της Συρίας και των κατοίκων του Γκαζάρ, αλλά και του Λιβάνου, ο οποίος υποστηρίζει επίσης ότι το εν λόγω έδαφος είναι συριακό. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, ανοίγει μια νέα εστία έντασης μεταξύ των τριών χωρών, αντί να κλείνει.

ΥΕΜΕΝΗ
Εντείνεται η αμερικανική πίεση

ΣΑΝΑ'Α._

Ενταλμα σύλληψης του Ανουάρ αλ Αουλάκι «ζωντανού ή νεκρού» εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές της Υεμένης, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον, που, περισσότερο από ποτέ νωρίτερα, φαίνεται ότι προετοιμάζεται για ενεργότερη εμπλοκή στη χώρα. Ο Αουλάκι χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως «σημαίνον στέλεχος» της «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» και θεωρείται ότι έχει κομβικό καθοδηγητικό ρόλο, στρατολογώντας ισλαμιστές από όλο τον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για άμεση εμπλοκή του σε καμία από τις απόπειρες επίθεσης κατά στόχων αμερικανικών συμφερόντων (είτε στην προσπάθεια ανατίναξης αμερικανικού επιβατικού αεροσκάφους πέρυσι τα Χριστούγεννα, είτε στην επίθεση στην Τάιμς Σκουέρ τον Μάη είτε στα δύο παγιδευμένα πακέτα που εντοπίστηκαν σε πτήσεις με τελικό προορισμό το Σικάγο την περασμένη βδομάδα στα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Ντουμπάι), η Ουάσιγκτον τον έχει καταστήσει νούμερο ένα καταζητούμενο. Και μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί «νόμιμος στόχος» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, κατά παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας αφού ο Αουλάκι έχει και αμερικανική υπηκοότητα έχοντας γεννηθεί στις ΗΠΑ.

Εντός Υεμένης, η έκδοση ενός τέτοιου εντάλματος σύλληψης αναμένεται να προκαλέσει ακόμη περισσότερους κλυδωνισμούς στην ηγεσία του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο οποίος αναδείχτηκε και στηρίζεται από ισλαμιστικές δυνάμεις. Γι' αυτό άλλωστε και τα δίκτυα υποστήριξης των ισλαμιστών μαχητών στη χώρα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και εκτιμάται ότι το ένταλμα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά το οτιδήποτε άλλο, καθώς είναι μάλλον απίθανο να αποβεί αποτελεσματικό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, με μήνυμά της σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες, η «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» είχε αναλάβει την ευθύνη για τις αποστολές των δύο παγιδευμένων πακέτων την περασμένη βδομάδα, και είχε απειλήσει με νέες επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ισπανική ... επιθεώρηση

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν παρείχε, για ακόμα μία φορά, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, που μετέβη αιφνιδιαστικά στην κατεχόμενη χώρα, προκειμένου να επιθεωρήσει τις ισπανικές κατοχικές δυνάμεις, ισχυριζόμενος ότι «η αποστολή στο Αφγανιστάν έχει ένα δύσκολο στόχο που χρειάζεται χρόνο».

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι συγκρούσεις, με Αφγανό στρατιώτη να δηλώνει ότι πυροβόλησε και σκότωσε «κατά λάθος» κατοχικούς στρατιώτες, στη Χελμάντ, με τις αρχές ωστόσο να δηλώνουν ότι δεν έχουν γνώση του συμβάντος, ενώ οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε τρία διαφορετικά επεισόδια.

Στο Πακιστάν ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις αστυνομικούς στο Νοτιοδυτικό Πακιστάν.

ΑΪΤΗ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Πολύνεκρο το πέρασμα του τυφώνα «Τόμας»

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ - ΣΑΝ ΧΟΣΕ.--

«Ανακούφιση» στις αρχές της Αϊτής, καθώς η τροπική καταιγίδα «Τόμας», που μετετράπη σε τυφώνα αφού διέσχισε την νήσο Ισπανιόλα στην Καραϊβική, όπου βρίσκεται και η Αϊτή, οδεύει προς τον Ατλαντικό ενώ άφησε πίσω της μόνο έξι νεκρούς και δύο αγνοούμενους.

Εντούτοις τα χειρότερα δεν πέρασαν, καθώς οι εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές που έχει προκαλέσει εντείνουν τις ανησυχίες για εξάπλωση της επιδημίας της χολέρας, που έχει ξεσπάσει εδώ και ημέρες και ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε 501 ανθρώπους, ενώ πάνω από 7.000 νοσηλεύονται.

Μία από τις πλέον πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές η περιοχή Αρτιμπονίτ, που είναι η «καρδιά της επιδημίας της χολέρας» και ενώ 1,3 εκατομμύρια πληγέντες του σεισμού της 12ης του Γενάρη εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμούς, δίχως καν τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Στην Κόστα Ρίκα στους 23 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών, ενώ υπάρχουν και αρκετοί αγνοούμενοι από την τεράστια κατολίσθηση λάσπης που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που προκάλεσε ο τυφώνας «Τόμας» στο νοτιοδυτικό προάστιο Σαν Αντόνιο δε Εσκάσου, της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν προσφύγει σε προσωρινά καταφύγια λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία η κυβέρνηση της προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια χαρακτήρισε τα καταστροφικότερα εδώ και πολλά χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ