Δευτέρα 8 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Εντείνεται η αμερικανική πίεση

ΣΑΝΑ'Α._

Ενταλμα σύλληψης του Ανουάρ αλ Αουλάκι «ζωντανού ή νεκρού» εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές της Υεμένης, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον, που, περισσότερο από ποτέ νωρίτερα, φαίνεται ότι προετοιμάζεται για ενεργότερη εμπλοκή στη χώρα. Ο Αουλάκι χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως «σημαίνον στέλεχος» της «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» και θεωρείται ότι έχει κομβικό καθοδηγητικό ρόλο, στρατολογώντας ισλαμιστές από όλο τον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για άμεση εμπλοκή του σε καμία από τις απόπειρες επίθεσης κατά στόχων αμερικανικών συμφερόντων (είτε στην προσπάθεια ανατίναξης αμερικανικού επιβατικού αεροσκάφους πέρυσι τα Χριστούγεννα, είτε στην επίθεση στην Τάιμς Σκουέρ τον Μάη είτε στα δύο παγιδευμένα πακέτα που εντοπίστηκαν σε πτήσεις με τελικό προορισμό το Σικάγο την περασμένη βδομάδα στα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Ντουμπάι), η Ουάσιγκτον τον έχει καταστήσει νούμερο ένα καταζητούμενο. Και μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί «νόμιμος στόχος» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, κατά παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας αφού ο Αουλάκι έχει και αμερικανική υπηκοότητα έχοντας γεννηθεί στις ΗΠΑ.

Εντός Υεμένης, η έκδοση ενός τέτοιου εντάλματος σύλληψης αναμένεται να προκαλέσει ακόμη περισσότερους κλυδωνισμούς στην ηγεσία του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο οποίος αναδείχτηκε και στηρίζεται από ισλαμιστικές δυνάμεις. Γι' αυτό άλλωστε και τα δίκτυα υποστήριξης των ισλαμιστών μαχητών στη χώρα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και εκτιμάται ότι το ένταλμα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά το οτιδήποτε άλλο, καθώς είναι μάλλον απίθανο να αποβεί αποτελεσματικό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, με μήνυμά της σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες, η «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» είχε αναλάβει την ευθύνη για τις αποστολές των δύο παγιδευμένων πακέτων την περασμένη βδομάδα, και είχε απειλήσει με νέες επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ