ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 2025 - 2028
Αντιλαϊκός «οδικός χάρτης» με νέα δεινά για τον λαό

Συζητήθηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο και παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υπουργό

Eurokinissi

Κλιμάκωση των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, καθήλωση των μισθών σε επίπεδα που ήταν πριν από 13 χρόνια, ένταση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών και με «πράσινα» χαράτσια, είναι ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025 - 2028, το οποίο παρουσίασε - με τον τρόπο που την βόλευε - η κυβέρνηση χτες.

Πρόκειται για τον αντιλαϊκό «οδικό χάρτη» μέχρι το 2028, τον οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε με ...«δόξα και τιμή» για να δείξει τα κατορθώματά της περί μεγάλης αύξησης του ΑΕΠ και μείωσης του χρέους. Κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο αφού υπάρχει πάντα η υποσημείωση κυβέρνησης - ΕΕ «εάν και εφόσον δεν υπάρξουν διεθνείς αναταράξεις», σε συνθήκες βέβαια που η Μέση Ανατολή φλέγεται και ο πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι σε εξέλιξη...

Το Σχέδιο που συζητήθηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο, θα συζητηθεί την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρουσία εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδας και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, το τελικό Σχέδιο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί στις 28 Νοέμβρη από το Ecofin.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου:

- Το δημόσιο χρέος από 153,7% του ΑΕΠ σήμερα θα μειωθεί στο 133,4% του ΑΕΠ το 2028.

- Το δημοσιονομικό έλλειμμα (με όριο το 3% του ΑΕΠ) από 1% του ΑΕΠ φέτος, θα διαμορφωθεί σε 0,6% το 2025, σε 0,8% το 2026, σε 1,1% το 2027 και σε 1,2% το 2028.

- Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, από 2,4% του ΑΕΠ φέτος (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,1%) θα διαμορφωθεί σε 2,5% το 2025 και σε 2,4% για καθένα από τα επόμενα έτη.

- Το ονομαστικό ΑΕΠ, από 232 δισ. ευρώ, θα διαμορφωθεί σε 242 δισ. ευρώ το 2025, σε 253 δισ. το 2026, σε 263 δισ. το 2027 και σε 272 δισ. το 2028.

Καθήλωση μισθών

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, ο κατώτατος μισθός θα προσαρμοστεί από τα 830 ευρώ μεικτά φέτος σε 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ το ίδιο έτος. Δηλαδή, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι αποτελεί στρατηγική του κεφαλαίου να μένουν οι μισθοί στον πάτο, ως «ένα το κρατούμενο» για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας.

Οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα συνεχίζουν να φυτοζωούν και να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, ενώ περίπου 600.000 που είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας. Οσο για τον μέσο μισθό αυτός φέτος συνεχίζει να είναι μικρότερος από το 2011 κατά 14,8%, ενώ το 2027 θα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ονομαστικό μισθό του 2011 (!) με την αγοραστική αξία βέβαια να είναι σαφώς πολύ μικρότερη, αφού ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που κατατρώνε τους εργατικούς μισθούς συνεχίζουν να «κάνουν τη δουλειά τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η μέση μηνιαία δαπάνη μόνο για αγορές ειδών διατροφής σε ένα μέσο νοικοκυριό φτάνει περίπου τα 350 ευρώ (βλέπε σελ. 11)...

Οσο για την ανεργία, στόχος της κυβέρνησης είναι στην καλύτερη περίπτωση να κινείται το πολύ μιάμιση μονάδα κάτω από το 10%, δηλαδή στο 8,5%, με την όποια «αύξηση της απασχόλησης» να γίνεται μέσα σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας, με τις συμβάσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης να κυριαρχούν στις νέες προσλήψεις.

Δεν χρυσώνεται το χάπι με τίποτα

«Στο Μεσοπρόθεσμο», είπε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης στους υπουργούς του κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, «καταγράφεται μία, θα έλεγα, πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, την οποία κι εγώ είχα την ευκαιρία να αποτυπώσω σε επαφές που έκανα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη: Με μια σημαντική περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους για την επόμενη τετραετία, με τη σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι το οποίο διαμορφώνει και τον δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες, περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία».

Οι επιδόσεις αυτές έχουν βέβαια να κάνουν με το ξεζούμισμα του λαού από τη φοροληστεία, άμεση και έμμεση, και τις συνεχείς περικοπές στις παροχές από το κράτος σε Υγεία, Παιδεία κ.α., ό,τι κι αν ισχυρίζεται για να χρυσώσει το χάπι στον λαό. Αρκεί, άλλωστε, κανείς να δει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού όσον αφορά τα έσοδα του κράτους μέχρι τον Σεπτέμβρη που η συγκέντρωση των έμμεσων φόρων έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

Δείχνοντας, δε, προς τη συνέχιση αυτής της πορείας ξόρκισε «υπερβολικά» ελλείμματα και δημοσιονομικές «εκτροπές», υπογραμμίζοντας ότι το καινούργιο δημοσιονομικό πλαίσιο «έχει πια συγκεκριμένες οροφές δαπανών σε ετήσια βάση. Αρα, οι οροφές των δαπανών αποσυνδέονται σε έναν βαθμό από την πορεία των εσόδων», το οποίο σημαίνει ότι και από την όποια αύξηση των διαθεσίμων, ο λαός δεν θα έχει να περιμένει τίποτε, αφού στα μνημόνια διαρκείας οι εκταμιεύσεις είναι προκαθορισμένες και αυστηρά ελεγχόμενες.

Οχι βέβαια για το κεφάλαιο που βλέπει το «ψητό» να αυξάνεται. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έκλεισε το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μια "έκρηξη", ουσιαστικά, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο πλαισιώνεται πια και από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε σχέση με τα νούμερα των προηγούμενων δεκαετιών». Είναι βέβαιο εξάλλου ότι ο λαός θα χαρατσωθεί άγρια για να συνεχίζονται οι χρηματοδοτήσεις και οι «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στις κατευθύνσεις της ΕΕ

Το νέο Μεσοπρόθεσμο είναι στο πνεύμα του «Αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας» της ΕΕ. Ενα Σύμφωνο που περιλαμβάνει όλες τις βασικές αντιλαϊκές δεσμεύσεις, τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ για τα επόμενα πολλά χρόνια, που θα περιλαμβάνουν την «εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο οποίος θα είναι αρκετά αυτοματοποιημένος, αφήνοντας λίγα περιθώρια πολιτικών παρεμβάσεων».

Που σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα κρατική δαπάνη, πάνω από το σημερινό όριο της εξαθλίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά, θα απαιτεί μόνιμα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει είτε «πάγωμα» - μείωση των κρατικών δαπανών, ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες, είτε έκτακτη φορολογία στον λαό για παροχές - ψίχουλα και ξαναμοίρασμα της φτώχειας. Δηλαδή, θα δίνουν - αν δίνουν... - ένα από τη μία τσέπη και θα παίρνουν δύο από την άλλη!

Από το 2025, με την εφαρμογή των νέων κανόνων, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα θεωρείται ότι δημιουργεί - αυτό που λένε - δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες δαπάνες. Και έτσι μόνο η επιβολή ενός νέου φόρου μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τα ψίχουλα που μοιράζει κατά καιρούς η κυβέρνηση.

Στη Φιλοσοφική Σχολή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 13.00 θα συναντηθεί με Σωματεία εργαζομένων, Συλλόγους μελών του Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού και με Φοιτητικούς Συλλόγους του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής (Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ