ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Διευρύνεται η ανησυχία

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικού και Η. Παπαηλία, με την οποία ζητούν να μάθουν ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν προτείνει οι ΗΠΑ και ποια απ' αυτά πρόκειται να εφαρμοστούν

Διευρύνεται οι κύκλος αυτών που ανησυχούν για τις αλλαγές, που κατόπιν υπαγόρευσης των Αμερικανών και με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προετοιμάζει για να προωθήσει η κυβέρνηση. Μάλιστα σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός και Η. Παπαηλίας.

«Κάτω από το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη διαμόρφωση σκληρού και αυταρχικού εσωτερικού δικαίου στις διάφορες χώρες, ώστε να διασφαλίζουν και να προωθούν στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα». Συνεχίζοντας επισημαίνουν πως «το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και τυχόν μεταβολή του προς την κατεύθυνση που υποδεικνύουν οι ΗΠΑ θα σήμαινε επικίνδυνη απόκλιση από το δικαιικό μας σύστημα, ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, για την οποία δήθεν κόπτεται η υπερδύναμη και τα οποία θα είναι στη "δικαιοδοσία" του κάθε διωκτικού οργάνου, ντόπιου και ξένου».

Οι βουλευτές Π. Κρητικός και Η. Παπαηλίας ζητούν από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης να πληροφορήσουν τη Βουλή ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν προτείνει οι αρμόδιοι των ΗΠΑ και ποια απ' αυτά πρόκειται να εφαρμοστούν, αν κριθεί ότι δεν είναι επαρκές το νομικό μας πλαίσιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που μεθοδεύει να προωθήσει ικανοποιεί τις επιθυμίες των ΗΠΑ στήνοντας νέους χαφιέδικους κατασταλτικούς μηχανισμούς και προωθώντας τη λεγόμενη «αστυνομική συνεργασία». Στα πλαίσια αυτά σχεδιάζει νομοθετικές ρυθμίσεις, που καταργούν κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Βασικές αρχές και κατακτήσεις του συστήματος δικαίου της χώρας μας καταργούνται, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ στραγγαλίζονται δικαιώματα και ελευθερίες, καθώς ξένες αρχές με τις διωκτικές τους υπηρεσίες θα μπορούν να παρακολουθούν ακόμη και την κίνηση των Ελλήνων εργαζομένων και να διεξάγουν έρευνες, όπως ανακρίσεις και προανακρίσεις, παρακάμπτοντας τους ελληνικούς δικονομικούς κανόνες.

Πάντως η κυβέρνηση τήρησε και στην περίπτωση αυτή την τακτική της επιβεβαίωσης μέσω διάψευσης διά στόματος υφυπουργού Τύπου και ΜΜΕ, Τ. Χυτήρη, ο οποίος προχτές δεν απέκλεισε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που θα έχει στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας με κατ' οίκον έρευνες, με κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου για τους ύποπτους για τρομοκρατία, λήψη μέτρων προστασίας για μάρτυρες και κρατικούς λειτουργούς και επαγγελματικοποίηση των δικών που αφορούν την τρομοκρατία.

Οπως προκύπτει από τις σχετικές του δηλώσεις, υποστήριξε μεν πως «τα γραφέντα στον Τύπο ότι πρόκειται μέσα στον Αύγουστο να προωθηθεί από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης νομοσχέδιο για την τρομοκρατία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ομως, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι«τυχόν τροποποιήσεις που μπορεί να κριθούν απαραίτητες θα αποφασιστούν ύστερα από αυτοδύναμη στάθμιση και κρίση των υπουργών που έχουν τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, και αυτό στα πλαίσια πάντα της προσπάθειας για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την αποτελεσματικότερη απονομή της ποινικής δικαιοσύνης». Ο υφυπουργός Τύπου, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση οι ενδεχόμενες τροποποιήσεις δε θα εισαχθούν στα τμήματα διακοπών της Βουλής και δε θα θιγούν ασφαλώς τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επιμένουν στις γκρίζες ζώνες οι Τούρκοι

«Υπάρχουν πολλά νησιά που βρίσκονται στην ηπειρωτική Τουρκία, των οποίων το καθεστώς δεν έχει διευκρινιστεί, μετατρέποντας το πρόβλημα του Αιγαίου σε μια από τις σημαντικότερες τρέχουσες ή πιθανές εστίες σύγκρουσης στις θάλασσες του κόσμου».

Η θέση αυτή, που, σε γενικές γραμμές, οδήγησε στην κρίση της Ιμιας, επαναλαμβάνεται και, μάλιστα, από έναν εκ των ισχυρών ανδρών της Τουρκίας, τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ατίλα Ατές.

Αυτή η τοποθέτηση περιλαμβάνεται στον πρόλογο μελέτης για το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, που εκδόθηκε με ευθύνη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπό την έννοια αυτή, είναι προφανές πως οι τοποθετήσεις του αρχηγού του Τουρκικού Στρατού δεν αποτελούν προσωπικές σκέψεις ή ιδέες, αλλά επίσημες θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε άλλο σημείο του κειμένου του Τούρκου στρατηγού, σημειώνεται πως «καμία νομική αντίληψη και κανόνας δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα χωρικά της ύδατα και την απομόνωσή της από τη θάλασσα, την οποία επί εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιούσε μόνη της και με την οποία έχει άρρηκτους δεσμούς γεωγραφικής, ιστορικής, οικονομικής, κοινωνικής υφής και δεσμούς ασφάλειας».

Σε άλλο σημείο, ο Ατίλα Ατές επισημαίνει το ενδεχόμενο σύρραξης Ελλάδας και Τουρκίας για τις «διαφιλονικούμενες νήσους». Κατά τα γραφόμενά του, αυτό αποτελεί μια ισχυρή πιθανότητα, καθώς «η υπάρχουσα διαφωνία καθίσταται ακόμη πιο ζωτική, επειδή στο πλαίσιο των διατάξεων της Σύμβασης Διεθνούς Θαλάσσιου Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών, τα κατοικημένα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες έχουν χωρικά ύδατα και τα κατοικημένα, εκτός αυτού, έχουν υφαλοκρηπίδα και ιδιαίτερες οικονομικές περιοχές».

Οι θέσεις αυτές, αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από τις πάγιες τουρκικές θέσεις. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον, επίσης, ότι τα κείμενα αυτά γράφτηκαν και τυπώθηκαν προ οκταμήνου, όταν ο υπουργός Εξωτερικών και η κυβέρνηση «έπλεαν» σε πελάγη ευτυχίας για την «πρόοδο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασίες για τον τέταρτο γύρο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη είχε χτες το μεσημέρι ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Ντόναλντ Μπάτλερ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε, επίσης, συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, που κράτησε μία ώρα, ο Ντ. Μπάτλερ ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει του νέου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Ανέφερε, επίσης, ότι οι προσπάθειες των Αμερικανών επικεντρώνονται στις τέσσερις βασικές πτυχές και εξέφρασε την ελπίδα ότι στη Νέα Υόρκη θα υπάρξει πρόοδος.

Ο Ντ. Μπάτλερ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για τις απόψεις που εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλβαρο ντε Σότο, ότι είναι επιτρεπτό για τον Ραούφ Ντενκτάς να θέτει θέμα συνομοσπονδίας. Ωστόσο, επισήμανε την πρόσφατη αναφορά του Προέδρου Κλίντον στην επιστολή του προς το Κογκρέσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Φωνή βοώντος...

Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ζήτησε να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων το ταχύτερο δυνατό και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι το αίτημά του έχει μείνει αναπάντητο για αρκετούς μήνες.

Το αίτημα του Σπ. Κυπριανού διαβιβάστηκε προχτές τηλεφωνικώς και σήμερα γραπτώς προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολο Κακλαμάνη. Ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει ότι ο Σπ. Κυπριανού είχε υποβάλει το αίτημά του να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων προ μηνών και το επανέφερε με επιστολή του τον περασμένο Μάη. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, επειδή έχει παρέλθει αρκετός χρόνος, χωρίς να πάρει απάντηση στο αίτημά του, η επιστολή δεν μπορεί να θεωρηθεί απόρρητη και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Σπ. Κυπριανού ανέφερε στην επιστολή του, με ημερομηνία 18 Μάη, ότι σκοπός του είναι να αναλύσει ενώπιον των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού τις σκέψεις και εισηγήσεις του αναφορικά με την πορεία του θέματος της Κύπρου, χωρίς πάθος, υστεροβουλίες και σκοπιμότητες, αλλά, όπως σημειώνει, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την αλήθεια.

Με την επιστολή του, ο Σπ. Κυπριανού ζητούσε, επίσης, να ανταλλάξει απόψεις με τον Απ. Κακλαμάνη.

Θα γίνει η άσκηση

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε ότι η άσκηση «Νικηφόρος» θα γίνει κανονικά και τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές παραινέσεις τρίτων για το σχεδιασμό της.

Ο Σ. Χάσικος είπε ότι η άσκηση «Νικηφόρος» έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβρη και θα γίνει ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί, ενώ ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσγειωθούν αεροπλάνα της Ελληνικής Αεροπορίας στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Οι ξένοι, είπε ο υπουργός Αμυνας, κάνουν τις παραινέσεις τους γιατί πιστεύουν ότι διατηρούν κλίμα χαμηλών τόνων προς εξυπηρέτηση των συνομιλιών. Εμείς, πρόσθεσε, δεν υιοθετούμε αυτές τις παραινέσεις και δεν ασκούμαστε με βάση τα όσα αυτοί μας υποδεικνύουν. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, προέβη σε σαφή υπαινιγμό ότι η άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί υποδείξεις για το «Νικηφόρο» και άλλες ασκήσεις δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι δεν ασκήθηκαν αποτελεσματικές πιέσεις προς την τουρκική πλευρά για επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης στα Στροβίλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ