ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ
«Καθαρίζουν» το πεδίο για νέο γύρο κερδοφορίας, σφίγγουν τη θηλιά στα λαϊκά στρώματα

Ως κρίσιμο ζήτημα για την κερδοφορία των «βιώσιμων» καπιταλιστικών επιχειρήσεων περιγράφει η ΤτΕ τη μείωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σε πρόσφατη έκθεσή της
Ως κρίσιμο ζήτημα για την κερδοφορία των «βιώσιμων» καπιταλιστικών επιχειρήσεων περιγράφει η ΤτΕ τη μείωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σε πρόσφατη έκθεσή της
Εντείνονται οι διεργασίες γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης και της επιδιωκόμενης ραγδαίας απομείωσης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ζήτημα που με τη σειρά του αποτελεί αποφασιστικό εργαλείο στην πορεία των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων της «επόμενης μέρας», των συγχωνεύσεων - εξαγορών, με κατεύθυνση βέβαια τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής «πίτας» και των κερδών.

Η κυβέρνηση, βέβαια, αξιοποιώντας και την επισκεψιμότητα στη νέα πλατφόρμα του «εξωδικαστικού μηχανισμού», σε μια ακόμα από τις γνωστές λαθροχειρίες της, διατείνεται ότι η διαδικασία αυτή - αναπόσπαστο μέρος της επιχείρησης καπιταλιστικής ανάκαμψης, που ανάμεσα σε άλλα σημαίνει ότι θα σφίξει περαιτέρω η «θηλιά» στο λαιμό του λαού αλλά και θα ενταθεί το χτύπημα αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας - «δίνει ανάσα» σε χιλιάδες!

Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου βάζει το πλαίσιο

Θυμίζουμε ότι στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων τονίζεται ότι: «Οι τράπεζες οφείλουν να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν έμπρακτα επενδύσεις σε καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, ιδίως με εξαγωγικό προσανατολισμό, αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας». Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, «να προωθήσουν οριστικές λύσεις για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστικά τονίζεται: «Η παραμονή σε λειτουργία μη βιώσιμων επιχειρήσεων, που αποκαλούνται και "εταιρείες ζόμπι", θα παρατείνει την κατάσταση στασιμότητας της οικονομίας και την υποαπασχόληση των διαθέσιμων πόρων».

Το «κάδρο» της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου για την «επόμενη μέρα» συμπληρώνεται από σχετικά πρόσφατη έκθεση του ΣΕΒ, σύμφωνα με τον οποίο «το μικρό μέγεθος της μέσης ελληνικής επιχείρησης αποτελεί βασική διαρθρωτική αδυναμία της χώρας, η οποία συνδέεται άμεσα με την αδυναμία της να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά της στα χρόνια της ταχείας και έντονης εσωτερικής υποτίμησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ιεραρχούνται οι προτεραιότητες που αφορούν την πώληση των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές», η ενεργοποίηση του μηχανισμού για την «εξωδικαστική διευθέτηση» οφειλών υπερχρεωμένων και ταυτόχρονα «βιώσιμων» επιχειρήσεων, το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα που έχουν «κλειδώσει» και ψηφιστεί στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».

«Εργα και ημέρες» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Στη στρατηγική αυτή εντάσσονται και οι νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις που κλιμακώθηκαν από την κυβέρνηση, σε συνεργασία βέβαια και με την Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των «προαπαιτούμενων» του τρέχοντος μνημονίου.

Μεταξύ άλλων έχουν προχωρήσει ζητήματα όπως:

-- Η καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, και μάλιστα τρεις φορές τη βδομάδα, η νομική προστασία για στελέχη των τραπεζών και του Δημοσίου που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις τραπεζικών δανείων κ.ά.

-- Συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες οι επιχειρησιακοί στόχοι και οι βασικοί δείκτες απόδοσης με στόχο τη μείωση των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% (ή περίπου 40 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του 2019.

-- Δόθηκαν φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές στους τραπεζικούς ομίλους και ως προς το ζήτημα της πώλησης δανείων σε άλλους «επενδυτές». Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες και νέοι «επενδυτές» - funds, που θα εξαγοράσουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, μπορούν να συμμετάσχουν και στα μετοχικά κεφάλαια «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Και, βέβαια, θα έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων, στον αριθμό των εργαζομένων και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων.

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον εφαρμοστικό νόμο, οι εγχώριες τράπεζες, είτε άμεσα είτε μέσω εταιρειών διαχείρισης, έρχονται να σφίξουν τη θηλιά των εκβιασμών σε οικονομικά ανήμπορα νοικοκυριά, προκειμένου να «κόψουν το λαιμό τους», εξαναγκάζοντάς τα να πληρώσουν τις τράπεζες σε βάρος ακόμη και στοιχειωδών αναγκών τους. Σ' αυτό το πλαίσιο προβλέπονται τα εξής:

-- Δυνατότητα πώλησης των δανείων από τις τράπεζες σε διάφορα funds και για πρώτη κατοικία πάνω από 140.000 ευρώ, ενώ από την 1/1/2018 το σύνολο των δανείων πρώτης κατοικίας «απελευθερώνεται» πλήρως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πώλησης, όπως ήδη ισχύει για όλες τις άλλες κατηγορίες των τραπεζικών δανείων.

-- Με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πρώτη τιμή προσφοράς για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ορίζεται η εμπορική αξία όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, αντί της κατά πολύ υψηλότερης αντικειμενικής τιμής, όπως ίσχυε.

-- Διαλύθηκε ουσιαστικά η όποια παρεχόμενη προστασία στην πρώτη κατοικία, σχετικά με τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες.

«Τρέχει» ο «εξωδικαστικός μηχανισμός»

Ηδη έχει τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων, με στόχο βέβαια την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων, ενώ το κρίσιμο σημείο για την ένταξη των επιχειρήσεων στις εν λόγω διατάξεις είναι η «έκθεση βιωσιμότητας» από αρμόδιους εμπειρογνώμονες.

Να σημειωθεί πως οι σχετικές ρυθμίσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα «βιώσιμες» επιχειρήσεις. Μάλιστα, ως πρόσθετη «δικλίδα ασφαλείας» προβλέπεται η ύπαρξη τουλάχιστον μιας κερδοφόρας χρήσης στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, γεγονός βέβαια που αποβάλλει ευθύς εξαρχής μια μεγάλη μάζα μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ζήτημα συνδέεται και με τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, σε συνδυασμό και με ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία από «βιώσιμες» επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου,«στο μηχανισμό θα ενταχθούν και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους 150.000 επιχειρήσεις, γεγονός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Παράλληλα, όπως εκτιμά, οι επιχειρήσεις αυτές «θα προχωρήσουν στη δραστηριότητά τους, με κάποια βοήθεια φυσικά, είτε είναι δανεισμός, είτε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εκεί έρχεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα, της οποίας ο στόχος είναι η χρηματοδότηση των "μικρομεσαίων επιχειρήσεων" και έχει εγκριθεί η ίδρυσή της».

Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση κεφαλαίων για τη λειτουργία της λεγόμενης «Αναπτυξιακής Τράπεζας», ο υπουργός Οικονομίας εστίασε στη συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και βέβαια στη συμμετοχή άλλων «αναπτυξιακών τραπεζών» της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας), επίσης και της Αγγλίας. Επιπλέον, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει προσεγγίσει την «Αναπτυξιακή Τράπεζα» των BRICS, καθώς και το χρηματοδοτικό ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, το νομοσχέδιο για την «Αναπτυξιακή Τράπεζα» θα έρθει στη Βουλή στο τέλος του Σεπτέμβρη, εκτιμώντας την έναρξη της λειτουργίας για τα μέσα του 2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ