ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύριο η ευρωπαϊκή Συνάντηση ενάντια στο «Ευρωσύνταγμα»

Διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»

«Η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ και η απάντηση των λαών», είναι το θέμα της Συνάντησης που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους 21 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, καθώς και κόμματα που συμμετέχουν στην ομάδα GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο, προερχόμενα από τις χώρες Βουλγαρία, Βρετανία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Τουρκία.

Οι εργασίες της Συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο «Τιτάνια», θα ανοίξουν αύριο Σάββατο, στις 18.00 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 14 Δεκέμβρη, στις 14.00.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η Συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα, καθώς εντείνεται η διαμαρτυρία και η απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους λαούς, που εκφράζεται και με κινητοποιήσεις και καμπάνιες. Συμπίπτει με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που συνέρχεται στις 12 και 13 Δεκέμβρη για τις τελικές αποφάσεις που αφορούν στη συνταγματική συνθήκη. Το σχέδιο της συνταγματικής συνθήκης της ΕΕ θωρακίζει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, θεσμοθετεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, προωθεί παραπέρα τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, νομιμοποιεί τις προληπτικές στρατιωτικές επεμβάσεις, αφαιρεί νέα κυριαρχικά δικαιώματα από τα κράτη - μέλη, εμβαθύνει την ανισοτιμία μεταξύ των κρατών - μελών και εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων». «Την ίδια ώρα - συνεχίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ - βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες καταπατούνται στις νέες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων και διώξεων σε βάρος κομμουνιστών, αντιφασιστών και προοδευτικών ανθρώπων και κομμάτων, ενώ κορυφαία στελέχη της ΕΕ προβαίνουν σε προκλητικές αντικομμουνιστικές δηλώσεις. Αυτή η "λαϊκή αντισύνοδος" της Αθήνας επιδιώκει να συμβάλει στην ουσιαστική ενημέρωση, στην ανάδειξη όλων των εξαιρετικά σοβαρών συνεπειών για τους λαούς και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οργάνωση της πάλης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την απόρριψή του».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Παζάρια, απειλές και εκβιασμοί

Δεδομένη η ομοφωνία των κυβερνήσεων για νεοφιλελεύθερη επέλαση, προληπτικούς πολέμους και «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»

Σε ένα χωρίς προηγούμενο παζάρι, με απειλές και εκβιασμούς, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί και συμμαχίες σε μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», με τις ΗΠΑ «ωσεί παρούσες».

Με δεδομένη την ομοφωνία των κυβερνήσεων στην ένταση της νεοφιλελεύθερης επέλασης, τη νομιμοποίηση των προληπτικών πολέμων («δόγμα Σολάνα») και την ανισοτιμία μεταξύ των κρατών-μελών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο παζάρι για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα, όπως προβλέπεται από το «Ευρωσύνταγμα». Η σχετική διαπραγμάτευση έχει όμως φθάσει σήμερα σ' ένα αδιέξοδο - λόγω της σθεναρής αντίστασης της Ισπανίας και της Πολωνίας, οι οποίες δε δέχονται να «παραιτηθούν» από το «καθεστώς της Νίκαιας». Εκτιμάται ότι στα θέματα που σχετίζονται με την προεδρία των συμβουλίων υπουργών, την κατανομή των εδρών στην Ευρωβουλή, ακόμη και τη θέσπιση κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και τη συγκρότηση των νέων θέσεων - του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - δε θα υπάρξουν μείζονα προβλήματα, όμως το θέμα καθορισμού της ειδικής πλειοψηφίας και το συσχετιζόμενο θέμα της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσουν πεδία σφοδρής αντιπαράθεσης.

Η Ισπανία και η Πολωνία (με την ανοχή της Βρετανίας) ζητούν συγκεκριμένα να διατηρηθεί το σύστημα της Νίκαιας και πέραν του 2009. Η Πολωνία δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με «βέτο» το αίτημά της, η Γερμανία απαντά ότι «κανείς δε μένει ατιμώρητος» όταν παρεμποδίζει το συλλογικό καλό και ο Ιταλός προεδρεύων, Σ. Μπερλουσκόνι, προανήγγειλε ότι «έχει το συμβιβασμό στο τσεπάκι»...

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα συναντηθούν νωρίς σήμερα το πρωί, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές που απειλούν να μπλοκάρουν τη σύνοδο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκαρ Φίσερ, συνέχισε και χτες τις εκβιαστικές πιέσεις δηλώνοντας ότι η Γερμανία προτιμά την αναβολή της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού Συντάγματος από την έγκριση ενός αδύναμου κειμένου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. «Η μη επίτευξη αποτελέσματος αυτόν τον χρόνο είναι κατά τη γνώμη μας πολύ καλύτερο από ένα κακό αποτέλεσμα που θα καθυστερούσε ή θα εμπόδιζε το έργο της Ευρώπης για χρόνια», τόνισε ο Γ. Φίσερ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ο Πολωνός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, προειδοποίησε πάντως ότι η Βαρσοβία θα μπλοκάρει τη συμφωνία για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν περιοριστεί το δικαίωμα της ψήφου της. «Εάν προωθηθεί η ρύθμιση που προβλέπεται στο προσχέδιο χωρίς τη δυνατότητα συμβιβαστικής λύσης, τότε δεν μπορούμε να πούμε "ναι"», τόνισε ο Πολωνός Πρόεδρος.

Στο μεταξύ, αναθεώρησε προς τα άνω τις προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2004, στην πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της. Η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί του χρόνου με ρυθμό 1,6% ενώ ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,8% κατά μέσο όρο, επίσης του χρόνου, εκτιμά η ΕΚΤ. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ το Σεπτέμβρη έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2004 και πληθωρισμό στο 1,6%.

ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Νέα πλήγματα στις λαϊκές κατακτήσεις

Εκδήλωση - παρέμβαση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Εξοπλίζεται ποικιλόμορφα η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου άμεσα και δραστικά να στρέφεται εναντίον των λαϊκών κινημάτων που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική άποψη. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται νομοθετήματα όπως το ευρωσύνταγμα και ο ευρωτρομονόμος. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» θίγει το ζήτημα την ερχόμενη Δευτέρα, καλώντας σε λαϊκή εγρήγορση.

Συγκεκριμένα, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Ευρωσύνταγμα - Ευρωτρομονόμος, νέα πλήγματα στις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών». Γίνεται στις 15 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69). Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, μαζικών φορέων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συνδικαλιστές κ.ά.

Οπως έχει, κατά καιρούς, τονίσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», με την υιοθέτηση του Ευρωσύνταγματος επέρχεται μια σοβαρή αποδυνάμωση των πολιτικών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Σημειώνει το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα (άρθρο 42) ακόμη και για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Το άρθρο αυτό προβλέπει τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ σε κράτος - μέλος για την «πρόληψη τρομοκρατικής απειλής» ή για την «προστασία των δημοκρατικών θεσμών» ή μετά από «αίτημα των πολιτικών αρχών ενός κράτους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης». Και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σημειώνει: «Οταν γνωρίζουμε τι εννοούν "τρομοκρατία" και "προστασία των δημοκρατικών θεσμών", είναι φανερό ότι το άρθρο 42 μπορεί να στραφεί εναντίον των λαϊκών κινημάτων».

Φυσικά έντονη ανησυχία προκαλούν και άλλα σημεία. Πχ στο άρθρο 45 υπάρχει αναφορά στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που «συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής συνείδησης». Η διατύπωση αυτή, σε συνδυασμό με το σχετικό Σχέδιο Κανονισμού της Κομισιόν για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, επιχειρεί ουσιαστικά να εξοβελίσει όποιες πολιτικές δυνάμεις αμφισβητούν λιγότερο ή περισσότερο το οικοδόμημα της ΕΕ. Επιχειρείται η «εναρμόνιση» των κομμάτων με το ιδεώδες της ΕΕ και του Μάαστριχτ, υπογραμμίζουν στη «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Παράλληλα συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί το ισχύον αυταρχικό πλαίσιο, καθιερώνοντας το λεγόμενο ευρωτρομονόμο. Στο νέο αυτό νομοθετικό έκτρωμα - όπου επιχειρείται να δοθεί για πρώτη φορά ο ορισμός της τρομοκρατίας - ουσιαστικά ποινικοποιείται η συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική δράση, όταν θίγει τις θεμελιώδεις, πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές μιας χώρας.

Ομως με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές ενέργειες οι συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες μπορούν να προχωρήσουν απεργοί ή άλλοι που διαμαρτύρονται για πλευρές της ασκούμενης πολιτικής. Επιπλέον και στον ευρωτρομονόμο δίνεται η δυνατότητα για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την καταπολέμηση δήθεν της τρομοκρατίας και για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ