ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ 2013
Συνθήκες εξαθλίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά

-- Μόνο μέσα στο 2013, 725.000 οικογένειες «έκοψαν» το πετρέλαιο θέρμανσης

-- Πτώση 31,5% στη μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών στο διάστημα 2009 - 2013

Ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επιδρομής, ο λαός πρέπει με την πάλη του να βροντοφωνάξει ότι δεν αντέχει άλλο να ζει με τα ψίχουλα!
Ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επιδρομής, ο λαός πρέπει με την πάλη του να βροντοφωνάξει ότι δεν αντέχει άλλο να ζει με τα ψίχουλα!
Η παραπέρα υποχώρηση στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης, ταυτόχρονα με τη μεταστροφή αυτής που απομένει σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.ά), η εξάπλωση των συνθηκών φτώχειας και εξαθλίωσης σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού της χώρας, αποτελούν τα βασικά γνωρίσματα της «Ερευνας οικογενειακών προϋπολογισμών» έτους 2013, που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την έρευνα (σταθμισμένη δειγματοληψία σε 3.468 νοικοκυριά), στο 12μηνο του 2013 περίπου ένα στα τρία λαϊκά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να «κόψουν» την κεντρική θέρμανση των κατοικιών τους, σε μια εξέλιξη που συνδέεται τόσο με την «απογείωση» των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο, όσο και με τη συνολικότερη αντιλαϊκή επίθεση.

Μηνιαία κατανάλωση 338 ευρώ για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά...

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

  • Η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στα 1.509 ευρώ, από 1.637 ευρώ το 2012 (υποχώρηση 7,8%). Σε σχέση με το 2009 (μέση δαπάνη 2.203 ευρώ) καταγράφεται πτώση 31,5% σε σταθερές τιμές.
  • Το μεγαλύτερο μερίδιο του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής, όπου ξοδεύονται 307,33 το μήνα ή το 20,4% από τις συνολικές δαπάνες. Ακολουθούν, η στέγαση με 206,99 ευρώ, με 12,7% επί της συνολικής δαπάνης και οι μεταφορές (189,19 ευρώ) με 12,5%. Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες (διατροφή, στέγαση, μεταφορές) προκειμένου να καλυφθούν τα απολύτως απαραίτητα καταναλώνεται το 45,6% της συνολικής μέσης δαπάνης, έναντι ποσοστού 41,8% στο έτος 2009. Για την Υγεία δαπανώνται 104,44 ευρώ το μήνα (6,9%) και για την εκπαίδευση 50,83 ευρώ, δηλαδή το 3,4% του μέσου οικογενειακού προϋπολογισμού.
  • Σε ό,τι αφορά τους «δείκτες συνθηκών διαβίωσης», ο αριθμός των νοικοκυριών που διέθεταν κεντρική θέρμανση υποχώρησε σε 1.592.835 το 2013, από 2.317.127 το 2012. Σε απόλυτα μεγέθη καταγράφεται πτώση κατά 724.292 και σε ποσοστό 31,26%. Οπως προκύπτει, μόνο μέσα στο 2013, περίπου 725.000 νοικοκυριά (το 1/3 όσων είχαν πρόσβαση το 2012) αναγκάστηκαν να «κόψουν» το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία της κατανάλωσης των λαϊκών νοικοκυριών που, με βάση τους επίσημους ορισμούς, χαρακτηρίζονται ως «φτωχά»: Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με μηνιάτικες καταναλώσεις που φτάνουν μόλις στα 338 ευρώ κατά μέσο όρο. Οι συνθήκες εξαθλίωσης των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών προκύπτουν ανάγλυφα από τα παρακάτω: Για τις ανάγκες διατροφής ξοδεύονται μόλις 113,6 ευρώ το μήνα ή το 33,6% του «εισοδήματος», γεγονός που αποτυπώνει ξεκάθαρα την κατάσταση υποσιτισμού που αντιμετωπίζουν. Για τις δαπάνες στέγασης, που αφορούν σε νοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά., ξοδεύονται 73,07 ευρώ το μήνα ή το 21,6% του εισοδήματος. Και από αυτό το στοιχείο είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι αναγκασμένα να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Αντιλαϊκό «ατού» τα πρωτογενή πλεονάσματα

Εφτασαν τα 2 δισ. ευρώ στο πρώτο 8μηνο

Σε ανοδική πορεία συνεχίζουν τα εμφανιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, σε μια εξέλιξη που αντανακλά τη διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, καθώς και τη διόγκωση των κάθε είδους αντιλαϊκών φόρων. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα πρωτογενή πλεονάσματα στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος του 2014 έφτασαν περίπου τα 2 δισ. ευρώ. Παρά και την «καθυστέρηση» στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα πληρωθεί στους επόμενους μήνες, το «πλεόνασμα» στο 8μηνο διαμορφώνεται σε επίπεδο διπλάσιο από το στόχο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2015 - 2018.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί «η αναγκαία βάση τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, όσο και για τον εξορθολογισμό πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες». Πρόκειται ουσιαστικά για την αναμόχλευση του μείγματος των αντιλαϊκών φόρων, που πλέον κρίνονται «αναποτελεσματικοί» ως προς το βαθμό απόδοσης και «εισπραξιμότητας».

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για «μείωση» του τάχα «έκτακτου» τέλους της «αλληλεγγύης» για το 2015, για τη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς και για μερική αποκατάσταση στα μισθολόγια των ενστόλων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με το 2013, εξαιτίας της υποχώρησης των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, οι οποίες απογειώνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Να σημειωθεί ότι τα «προσωρινά στοιχεία» δεν αποδίδουν την εικόνα σε ό,τι αφορά τις πηγές άντλησης των φόρων (μισθωτοί, επιχειρήσεις κ.ά), ούτε και σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες ανά κατηγορία, όπως για τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (8μηνο 2014):

-- Το σύνολο των δαπανών (τακτικός προϋπολογισμός) υποχώρησε σε 32,9 δισ. ευρώ, από 34,9 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Οι πρωτογενείς δαπάνες (αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία) συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 27 δισ. ευρώ (από 28,4 δισ. ευρώ), με νέα μείωση ύψους 1,4 δισ. ή 5%. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε 4,8 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. πέρσι).

-- Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού φτάνουν στα 29,2 δισ. ευρώ (από 30,9 δισ.).

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 1,95 δισ. ευρώ. Για το 2013 διαμορφώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ, το 2015 στο 3% και το 2016 στο 4,5%.

ΚΚΕ
Οι δημοσιονομικοί στόχοι και η ανάκαμψη προϋποθέτουν μόνιμα χαράτσια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για το πρωτογενές πλεόνασμα και τον ΕΝΦΙΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα, οι λαϊκές οικογένειες λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, απόδειξη ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι και η ανάκαμψη για το κεφάλαιο προϋποθέτουν τη μονιμοποίηση των χαρατσιών και των δεκάδων αντιλαϊκών φόρων για τη λαϊκή οικογένεια.

Απέναντι σ' αυτή τη φοροεπιδρομή χρειάζεται με την πάλη μας να αντιτάξουμε: "Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε στη μιζέρια, να ζούμε με ψίχουλα"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ