ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ευκαιρία για διάλογο και αναζήτηση μορφών κοινής δράσης

Η συνάντηση φιλοξενείται από το ΚΚΕ, στις 18 και 19 Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη 

Κοινή δράση για την ειρήνη, για να μην ξαναδούν τα Βαλκάνια παρόμοιες καταστάσεις όπως η παραπάνω που απεικονίζει κατεστραμμένη γέφυρα από ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή της Σερβίας
Κοινή δράση για την ειρήνη, για να μην ξαναδούν τα Βαλκάνια παρόμοιες καταστάσεις όπως η παραπάνω που απεικονίζει κατεστραμμένη γέφυρα από ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή της Σερβίας
«Καρπό» της εντεινόμενης ανησυχίας για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αποτελεί η Βαλκανική Συνάντηση Κομμάτων και Κινημάτων που φιλοξενεί το ΚΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το κύριο θέμα της συνάντησης είναι: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Πρόκειται για την πρώτη αυτού του είδους, ευρύτητας και βαρύτητας συνάντηση, αποτέλεσμα της ανησυχίας των κομμάτων που συμμετέχουν από τη συνεχιζόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, αλλά και της αποφασιστικότητάς τους να αντιδράσουν. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν την κατάσταση στην περιοχή, την πολιτική του ΝΑΤΟ, τις δεσμεύσεις και τις άλλες συνέπειες του «Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η συνάντηση θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει ανταλλαγή πείρας και συμπερασμάτων από τα μεγάλα αντιΝΑΤΟικά κινήματα που αναπτύχθηκαν σε όλες τις βαλκανικές χώρες στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και απόψεων για την κλιμάκωση της αντίστασης.

Να σημειωθεί πως σε πολλές από τις βαλκανικές χώρες το κίνημα αυτό διατηρείται ή και διευρύνεται, όπως φάνηκε από τη διεξαγωγή δικών κατά των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, από τις εκδηλώσεις ενάντια στην ένταξη βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Επιπλέον, η συνάντηση αυτή θα δώσει την ευκαιρία για αναζήτηση μορφών κοινής δράσης των βαλκανικών κινημάτων που να απαντούν πιο αποτελεσματικά στις ΝΑΤΟικές προκλήσεις, αλλά και στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής.

Η ανάγκη της συνάντησης αυτής, αλλά και άλλων παρόμοιων που θα φιλοξενηθούν σε άλλες βαλκανικές χώρες, υπαγορεύεται επιπλέον και από τα εντεινόμενα αντιδημοκρατικά μέτρα και τον αυταρχισμό, με τον οποίο - ιδιαίτερα τελευταία - κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικά κέντρα προσπαθούν να αναχαιτίσουν την αντίσταση και τη διαμαρτυρία.

Προσδοκάται ότι κατά τις εργασίες της διήμερης συνάντησης θα επανέλθει στο επίκεντρο η πάλη για ισότιμες, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, σε αντίθεση με το πλέγμα που επιβάλλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων, με στόχο τον κατακερματισμό σε προτεκτοράτα.

Να σημειωθεί ότι την παραμονή της έναρξης των εργασιών, την Παρασκευή δηλαδή, οι αντιπροσωπείες θα πάρουν μέρος στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την 27η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή από τις βαλκανικές χώρες οι εξής:

Αλβανία: ΚΚ Αλβανίας, Κόμμα Ενωμένων Κομμουνιστών Αλβανίας.

Βουλγαρία: Αντιφασιστική Ενωση, Μαρξιστική Πλατφόρμα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κίνημα «Στρατηγοί και Αξιωματικοί στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα», Κόμμα Εκογκλάσνοστ, Κόμμα Πρασίνων, Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκ. Ντιμιτρόφ», Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Αγροτολαϊκή Ενωση «Αν. Σταμπολίσκι», Πολιτική Λέσχη, Ενωση Πατριωτικών Δυνάμεων «Ζάστσιτα», Ομοσπονδία «Ανοιχτό Φόρουμ».

Γιουγκοσλαβία: Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Αντιφασιστική Ενωση, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας.

Ρουμανία: Συμβούλιο για την ειρήνη, Ειρηνιστές του Σίμπιου.

Τουρκία: Κόμμα Αλληλεγγύης και Ελευθερίας, Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΠ) και Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία (ΣΙΠ).

Και η Τουρκία στον Ευρωπαϊκό Στρατό

Η Τουρκία θα συμμετάσχει στη σύνοδο, όπου θα καθοριστεί η δομή της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης (Ευρωπαϊκός Στρατός), που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Νοέμβρη στις Βρυξέλλες. Την Αγκυρα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αμυνας Σ. Τσακμάκογλου, ο οποίος αναμένεται να προτείνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή δύναμη, σε επίπεδο ταξιαρχίας. Πηγές του τουρκικού γενικού επιτελείου χαρακτήρισαν ως «ευχάριστη έκπληξη» την πρόσκληση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη σύνοδο. Η τουρκική πλευρά έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την άποψη ότι η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι μέλος της ΕΕ, πρέπει να συμμετάσχει πλήρως στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων των νέων δομών άμυνας της Ευρώπης.

Η ΔΕΕ μπαίνει στην ΕΕ

Στο μεταξύ οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών των 28 χωρών που συμμετέχουν στην Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση - από την Ελλάδα συμμετείχαν ο Α.Τσοχατζόπουλος και η Ε. Παπαζώη - αποφάσισαν προχθές στη Μασσαλία της Γαλλίας, αυτό που είχε προαποφασιστεί, τη «συρρίκνωση» του οργανισμού αυτού, δηλαδή την αυτοδιάλυσή της ΔΕΕ και την απορρόφησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Η απόφαση αυτή συνδέεται με τη δημιουργία του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Στρατού, ενός μονίμου μηχανισμού «διαχείρισης κρίσεων», ο οποίος σε πρώτη φάση, μέχρι το 2003 θα αποτελείται από 60.000 επαγγελματίες στρατιώτες και 5.000 αστυνομικούς. Η απόφαση αυτή θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Νίκαια της Γαλλίας. Η ΔΕΕ θα παραμείνει σε ισχύ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των 28 χωρών - μελών της στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ
Να παρθούν μέτρα ασφαλείας

Τη λήψη μέτρων ασφαλείας στα πεδία βολής, με αφορμή κρούσμα πυρκαγιάς στο στρατόπεδο ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ στη Ν. Ιωνία Βόλου ζήτησε χτες, με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αμυνας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.

Ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης στην απάντησή του είπε ότι υπάρχουν κανονισμοί ασφαλείας και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να διαφυλάσσονται οι ζωές των στρατιωτών, αλλά και των κατοίκων των γύρω περιοχών. Για το συγκεκριμένο περιστατικό είπε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε μακριά από το διερχόμενο δρόμο και τις κατοικίες και δεν έπαθε κανένας στρατιώτης ή πυροσβέστης τίποτα, ενώ έχει δοθεί εντολή για τον καθαρισμό του πεδίου βολής από τα διάσπαρτα βλήματα.

Ο Ν. Γκατζής παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο πεδίο βολής δε βρίσκεται μακριά από το δρόμο και λόγω των εκρήξεων που ακολούθησαν την πυρκαγιά σταμάτησαν τις προσπάθειες κατάσβεσής της, τόσο οι πυροσβέστες όσο και οι στρατιώτες. Εκτός από τον καθαρισμό των βλημάτων ζήτησε να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Δοκιμή «S-300» στην Κρήτη

Οι πολυσυζητημένοι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι «S-300», που είχε αγοράσει η Κύπρος για την αντιαεροπορική της άμυνα και τελικά μεταφέρθηκαν στην Ανατολική Κρήτη, κατόπιν απαίτησης Αμερικανών και Τούρκων, θα δοκιμαστούν στην Κρήτη. Η είδηση έρχεται από τη Μόσχα όπου σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ITAP-ΤΑΣΣ, η δοκιμή των πυραύλων θα γίνει στις αρχές του 2001 στην Κρήτη. Οι πύραυλοι S-300PMU-1 θα εκτοξευτούν, για να δοκιμαστούν εναντίον μεμονωμένων και πολλαπλών στόχων, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή δύο μεραρχίες εξοπλισμένες με αυτούς τους πυραύλους αναπτύχθηκαν στην Κρήτη. Μεταφέρθηκαν εκεί αντί της Κύπρου το Μάρτη του 1999, όταν η Ελλάδα συμφώνησε να τους έχει στη δική της επικράτεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ