ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συναντιόμαστε 7 - 8 Ιούλη. Στόχος: ΝΑΤΟικό στρατηγείο Τυρνάβου

Από το περσινό 9ο ΑντιιμπεριαλιστικόΔιήμερο στο Ακτιο
Από το περσινό 9ο ΑντιιμπεριαλιστικόΔιήμερο στο Ακτιο
Για 10η συνεχή χρονιά, η ΚΝΕ διοργανώνει τη νεανική κατασκήνωση - κινητοποίηση ειρήνης, που φέτος θα έχει τη βάση της στην παραλία του Στομίου της Λάρισας, στις 7 - 8 Ιούλη και όπου θα πάρουν μέρος νέοι απ' όλη την Ελλάδα. Η αιχμή του πανελλαδικού αντιιμπεριαλιστικού διημέρου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», θα είναι η λειτουργία και ο ρόλος του ΝΑΤΟικού στρατηγείου του Τυρνάβου. Παράλληλα, θα υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών, αθλητικών δραστηριοτήτων, στο χώρο της κατασκήνωσης, ενώ οι εκδηλώσεις του διημέρου θα κλείσουν με μεγάλη συναυλία στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Για την παρουσίαση του 10ου πανελλαδικού αντιιμπεριαλιστικού διημέρου, έδωσε χτες στην πόλη της Λάρισας συνέντευξη Τύπου το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. «Πιστεύουμε ότι ο χώρος που επιλέχτηκε για τη φετινή κινητοποίηση αποκτά μια τραγική επικαιρότητα υπό το φως των εξελίξεων στα Βαλκάνια συνολικά και στην ΠΓΔΜ ιδιαίτερα», τόνισε ο Γιώργος Χαρίτος, γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, προσθέτοντας ότι προετοιμάζεται μια νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή με τη συμμετοχή και της χώρας μας σ' αυτή.

Ο Γ. Χαρίτος κάλεσε τους νέους της Θεσσαλίας κι όλης της Ελλάδας, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του διημέρου, να διαδηλώσουν για: να φύγουν οι Βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, να γυρίσουν στην Ελλάδα όλοι οι Ελληνες φαντάροι, όπου κι αν βρίσκονται, να απαιτήσουν στρατό χωρίς μισθοφόρους, με διευρυμένα δημοκρατικά δικαιώματα των στρατευμένων, με 12μηνη υποχρεωτική θητεία.

Κι αυτό γιατί σήμερα, δύο χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, «ο πόλεμος στα Βαλκάνια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση». Μιλώντας γι' αυτή την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, ο Γ. Χαρίτος επισήμανε ότι «οι ανταγωνισμοί των "μεγάλων" δυνάμεων εξαπλώνουν τη δράση των "Ουτσεκάδων", ανάβουν νέες εστίες πολέμου, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Καθοδηγούν τις κινήσεις απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου και της Βοϊβοντίνας. Στόχος τους είναι να ξαναμοιράσουν τη βαλκανική γη, να χαράξουν νέα σύνορα υπό την εποπτεία τους, δημιουργώντας μικρά κρατίδια - προτεκτοράτα των αμερικανοΝΑΤΟικών. Ωστε να δέσουν χειροπόδαρα τους λαούς στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη χώρα μας, τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού και τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε «διεθνή χωροφύλακα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απέναντι στους λαούς των Βαλκανίων».

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να παλέψουμε και να διώξουμε το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια. Οσο το ΝΑΤΟ καθορίζει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, η ειρήνη θα αργήσει να έρθει. Και αν έρθει, θα είναι μια "ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο" που θα καταδυναστεύει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών, των νέων της Βαλκανικής», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Ετσι απέναντι σ' όλα αυτά, στις 7 Ιούλη, νέοι και νέες από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα βρεθούν στο Στόμιο, στο δικό τους «στρατόπεδο» μια απέραντη νεανική κατασκήνωση, ενώνοντας τη φωνή τους για την ειρήνη στα Βαλκάνια, τραγουδώντας την αντίθεσή τους στους ιμπεριαλιστές, που ξαναχαράζουν σύνορα, μοιράζουν λαούς, τρομοκρατούν.

Να φύγει το στρατηγείο του θανάτου

Συγκεκριμένα για το ρόλο και τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στον Τύρναβο, ο Γ. Χαρίτος τόνισε ότι αποτελεί το ορμητήριο του ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς της Βαλκανικής, με στόχο να εξυπηρετεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και την προσαρμογή της χώρας μας σε αυτό. Καταλύει δηλαδή κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, ενώ αναλαμβάνει πιο έντονη δράση μπροστά στο νέο γύρο ματοκυλίσματος των Βαλκανίων που ετοιμάζεται. «Μέσα και απ' τη λειτουργία του στρατηγείου στον Τύρναβο προετοιμάζεται η ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στο νέο κύκλο όξυνσης της κρίσης που ετοιμάζεται στα Βαλκάνια και που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε άμεση πολεμική εμπλοκή με τους γειτονικούς λαούς», υπογράμμισε σχετικά ο Γ. Χαρίτος.

Επιπλέον, τόνισε ότι «οι επιπτώσεις απ' τη λειτουργία του στρατηγείου στον Τύρναβο και την ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ είναι πολλαπλές και σε βάθος χρόνου. Με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ καταργούνται τα εθνικά επιχειρησιακά όρια. Ετσι το στρατηγείο της Νάπολης μπορεί, όποτε το θελήσει να παραχωρήσει, επιχειρησιακά, τμήματα του ελληνικού εθνικού χώρου π.χ. το Αιγαίο, σε άλλα υποστρατηγεία, όπως αυτό της Σμύρνης. Μ' αυτόν τον τρόπο η εθνική κυριαρχία βρίσκεται υπό διαρκή αμφισβήτηση όχι μόνο απ' την Τουρκία, αλλά κυρίως απ' τους Αμερικανούς και τα όργανα του ΝΑΤΟ».

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Τύρναβος γίνεται στόχος των νέων κομμουνιστών και του 10ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου τους. Στις 7 και 8 Ιούλη, από τον Τύρναβο και τη Θεσσαλία, απαιτούν να φύγει το στρατηγείο του θανάτου από την περιοχή, κηρύσσουν ανεπιθύμητους τους δολοφόνους της ζωής και των δικαιωμάτων τους.


ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ
Προτελευταία η Ελλάδα στα κοινωνικά επιδόματα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση, μετά την Πορτογαλία, την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όσον αφορά τις «κοινωνικές παροχές σε χρήμα» (επιδόματα) και την έκτη θέση σχετικά με τις δαπάνες για τις συντάξεις, στις οποίες η Ιταλία ξοδεύει τα περισσότερα και η «ταχέως αναπτυσσόμενη» Ιρλανδία τα λιγότερα. Πρόκειται για επίσημα στοιχεία της ΕΕ που δημοσίευσαν χτες στις Βρυξέλλες οι υπηρεσίες της Κομισιόν (EUROSTAT) και αφορούν τα τελευταία συνολικά διαθέσιμα στοιχεία, που καλύπτουν ολόκληρο το έτος 1998.

Οσον αφορά τα συγκριτικά στοιχεία για όλη την περίοδο 1990-1998 είναι αποκαλυπτικό ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν παραμείνει στάσιμες στην Ελλάδα (!!!). Συγκεκριμένα οι δαπάνες για τις συντάξεις αποτελούσαν το 12,1% του ΑΕΠ το 1990, μειώθηκαν ακόμη περισσότερο στο 11,4% του ΑΕΠ το 1993, έφθασαν στο 11,7% του ΑΕΠ το 1996 και κατέληξαν στο 12,5% του ΑΕΠ το 1998, δηλαδή όσο περίπου ήταν και στις αρχές της δεκαετίας. Στο σύνολο των χωρών της ΕΕ οι δαπάνες για τις συντάξεις αυξήθηκαν από το 11,7% το 1990, στο 12,8% του ΑΕΠ το 1993 και το 1996 και στο 12,6% του ΑΕΠ το 1998 και όπως τονίζει η Κομισιόν, «η εξέλιξη των δαπανών για τις συντάξεις δεν ήταν κανονική» κατά τη διάρκεια της οχτάχρονης περιόδου. Στη χώρα που δαπανά τα περισσότερα, στην Ιταλία, οι δαπάνες για τις συντάξεις ήταν 13,5% του ΑΕΠ το 1990 και έφθασαν στο 14,7% του ΑΕΠ το 1998, ενώ στη χώρα που δαπανά τα λιγότερα, την Ιρλανδία, οι δαπάνες αποτελούσαν μόλις το 5,6% του ΑΕΠ το 1990 και μειώθηκαν ακόμη περισσότερο στο 4,1% του ΑΕΠ το 1998. Ετσι το 1998 οι δαπάνες για τις συντάξεις ήταν οι εξής ως ποσοστό του ΑΕΠ: Ιταλία (14,7), Αυστρία (14,1), Γαλλία (13,3), Ολλανδία (13,3), Γερμανία (12,9), Σουηδία (12,5), Ελλάδα (12,5), Βέλγιο (12,1), Λουξεμβούργο (12,1), Φινλανδία (11,2), Δανία (10,9), Βρετανία (10,8), Ισπανία (10,7), Πορτογαλία (10,6) και Ιρλανδία (4,1).

Οσον αφορά πιο αναλυτικά τα υπόλοιπα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι προτελευταία στις «κοινωνικές παροχές σε χρήμα» (επιδόματα κατοικίας, γέννησης, εργατικών ατυχημάτων, ασθένειας, εγκυμοσύνης) στο σύνολο της ΕΕ, με εξαίρεση την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα το 1998, οι κοινωνικές παροχές σε χρήμα αποτελούσαν μόλις το 15% του συνόλου των κοινωνικών δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 32% κάλυπταν οι «παροχές σε είδος» (νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας κλπ.) και το 53% οι συντάξεις. Τις λιγότερες κοινωνικές παροχές σε χρήμα στην ΕΕ έχει η Πορτογαλία (12% του συνόλου) και τις υψηλότερες, παραδόξως, η Ιρλανδία (33% του συνόλου) και το Βέλγιο (30% του συνόλου). Οσον αφορά τα συγκριτικά ποσοστά για το σύνολο της ΕΕ, οι συντάξεις ποσοστιαία ξεπερνούν το 50% των δαπανών στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Αυστρία και το δουκάτο του Λουξεμβούργου. Και ενώ η Δανία ξοδεύει το ίδιο ποσοστό για τις συντάξεις και τις «παροχές σε είδος» (38%), η Ιταλία έχει τη μεγαλύτερη «ψαλίδα», αφού δαπανά το 61% για τις συντάξεις, το 23% για τις «παροχές σε είδος» και το 17% για «παροχές σε χρήμα» (επιδόματα).

Οσον αφορά, τέλος, την ποσοστιαία κατανομή ανά κατηγορία των δαπανών για τις συντάξεις η Ελλάδα δαπάνησε το 1998 το 69% για τις συντάξεις γήρατος, το 9% στις αναπηρικές συντάξεις, το 16% στις λεγόμενες συντάξεις επιβίωσης και το 6% για «άλλες κατηγορίες» συντάξεων (πρόωρες και μερικές συντάξεις). Τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο της ΕΕ είναι 75 - 9 - 10 - 5(%). Τα κράτη - μέλη με το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών στις συντάξεις γήρατος είναι η Βρετανία (81%), η Γαλλία (80%) και η Γερμανία (79%). Τα κράτη - μέλη με το μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρικών συντάξεων είναι η Ολλανδία (22%), η Πορτογαλία (21%) και η Φινλανδία (20%). Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό δαπανών για τις «άλλες κατηγορίες» συντάξεων και είναι η Δανία (23%), η Ιρλανδία (16%), η Αυστρία (13%) και η Φινλανδία (12%). Στην Ιρλανδία και την Αυστρία πάνω από το 40% των ηλικιών μεταξύ 50 και 59 ετών δεν απασχολούνται, σε σύγκριση με το 35,6% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος. Η Σουηδία έχει το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό (15%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ