ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Ανέσυρε την πραγματική του ταυτότητα

Εξισώνει το ναζισμό με τον υπαρκτό σοσιαλισμό

Την πραγματική του ταυτότητα, παρά τα «λόγια αγάπης» που μια μέρα πριν από την Πάρο, με αφορμή τη γιορτή της Παναγίας, είχε πει, ανέσυρε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Θυμήθηκε τον αγοραίο αντικομμουνισμό της ψυχροπολεμικής περιόδου και με χτεσινή ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία εκδόθηκε για άλλο λόγο, εξισώνει το ναζισμό με τον «ολοκληρωτισμό του υπαρκτού σοσιαλισμού». Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε υπό τη μορφή διευκρινίσεων σε προηγούμενη επιστολή του αρχιεπισκόπου προς τον καθολικό αρχιεπίσκοπο Νάξου -Τήνου - Ανδρου - Μυκόνου Νικόλαο και αναφέρεται στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας.

«Η Ελλάς μέχρι σήμερα, αναφέρεται στη χτεσινή ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είναι χριστιανικό κράτος, σύμφωνα με το όραμα αυτών που την απελευθέρωσαν το 1821 και το Σύνταγμά της. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι "Χομεϊνικό", όπως "Χομεϊνικά" δεν είναι πολλά χριστιανικά κράτη της Ευρώπης που έχουν παρόμοια σχέση Κράτους - Εκκλησίας με την Ελλάδα. Η Αγγλία, η Ισπανία, η Σουηδία και άλλα κράτη της Ευρώπης συντηρούν με ευλάβεια και σεβασμό την παράδοσή τους και βεβαίως δεν είναι "Χομεϊνικά". Ο Χριστιανισμός από τη φύση και τη διδασκαλία του είναι ταυτόσημος με την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την αγάπη, την ανεκτικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Αντιθέτως, τα χωρίς Θεό κράτη ή αυτά που εκμεταλλεύονται το όνομα του Θεού για τα συμφέροντά τους, οδηγούν στον ατομισμό, στην υποτίμηση του ανθρώπου, στην καθιέρωση τάξεων και τελικώς στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Ο 20ός αιώνας γνώρισε άθεα κράτη που στιγμάτισαν την ιστορία της ανθρωπότητας με πρωτοφανείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως γενοκτονίες (Αρμενίων και Ποντίων),το Ολοκαύτωμα και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως του Ναζισμού και τον ολοκληρωτισμό του υπαρκτού σοσιαλισμού με τον απηνή διωγμό κάθε αντιφρονούντος και βεβαίως κάθε θρησκεύματος».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στο επίμαχο θέμα των ταυτοτήτων και επαναλαμβάνεται ότι η Εκκλησία ζητάει διάλογο με την κυβέρνηση χωρίς προϋπόθεση «την παραίτηση της Εκκλησίας από τις θέσεις της στο ζήτημα των ταυτοτήτων, ιδίως όταν πλανάται ο φόβος ότι ακολουθούν και άλλα μέτρα θρησκευτικού αποχρωματισμού του κράτους». Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι «απουσία της Εκκλησίας μελετάται η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών από τις εξετάσεις της Β' και Γ' Λυκείου». Και καταλήγει: «Διάλογος γίνεται μόνο σε πνεύμα αγάπης, κατανόησης και συναλληλίας, αλλιώς δεν είναι διάλογος, είναι ανακοίνωση προειλημμένων αποφάσεων».

Κατά τ' άλλα, ο γιορτασμός της 15ης Αυγούστου έγινε μέσα σε κλίμα «ενότητας» και «κατάνυξης». Ο αρχιεπίσκοπος από την Πάρο απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα των ταυτοτήτων και το κήρυγμά του το περιόρισε σε καθαρά θρησκευτικά πλαίσια. Πράγμα που οδήγησε κυβερνητικούς παράγοντες στο συμπέρασμα ότι οι Ιεράρχες κατάλαβαν ότι μια όξυνση τη μέρα αυτή θα προκαλούσε. Πάντως ο υπουργός Τύπου δήλωσε την ίδια μέρα ότι ο διάλογος κυβέρνησης και Εκκλησίας «δυστυχώς δεν άρχισε με ευθύνη της Εκκλησίας».

  • Στα βήματα του προκατόχου του Καντιώτη φαίνεται να κινείται ο νυν Μητροπολίτης Κονίτσης, ο οποίος φέρεται με χτεσινές του δηλώσεις να προέτρεψε τους εισαγγελείς να... παρέμβουν κατά των θεατρικών παραστάσεων (!) που περιλαμβάνουν σκετς με θέμα τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο...
Με ύφος... νικητή η κυβέρνηση

«H θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και παραμένει σε αυτή, τόσο ως προς το θέμα των ταυτοτήτων όσο και ως προς το θέμα του διαλόγου με την Εκκλησία». Με το παραπάνω σχόλιο υποδέχτηκε η κυβέρνηση τη χτεσινή, δισέλιδη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής και τη διαφαινόμενη προσπάθεια της ιεραρχίας - όπως προκύπτει και από τις ήπιες δηλώσεις εκπροσώπων της - να ανοίξουν κάποιες χαραμάδες επικοινωνίας με την κυβέρνηση.

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος από το οποίο ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση, δεν έκρυβε την πρόθεση της τελευταίας να εμφανιστεί με μια διάθεση υπεροχής έναντι των ιερωμένων, αφού όπως έλεγε, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που κάνει το «βήμα πίσω» και συμπλήρωνε: «Δε μας απασχολεί τι θα κάνουν οι ιεράρχες. Εμείς αναμένουμε και εμμένουμε στις απόψεις μας»...

Οσο για την ουσία της επιστολής και κυρίως το θέμα της έναρξης διαλόγου, η απάντηση που δινόταν ήταν πως την κυβέρνηση δεν την απασχολεί ποιο θέμα θεωρεί η Εκκλησία ότι έχει κλείσει και ποιο όχι, αλλά θα προσέλθει στο διάλογο εφόσον η Εκκλησία ανταποκριθεί.

Πάντως, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος - που χαρακτήριζε «αστείους» τους ισχυρισμούς Χριστόδουλο και τις αναφορές της ανακοίνωσης στο σκέλος που αναφέρεται στα περί «λαϊκού κράτους» - δεν απέκλειε η «πολυγλωσσία» που, όπως ισχυρίστηκε, επικρατεί στο εσωτερικό της Εκκλησίας, να επιφέρει νέα όξυνση παρά τη χτεσινή «νηνεμία».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Να πιεστεί η Αγκυρα

Την ανάγκη άσκησης περισσότερης πίεσης προς την Τουρκία, ώστε να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό και να εργαστεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του προβλήματος, τονίζουν ο δήμος και οι κοινωνικοί φορείς της Μόρφου σε ψήφισμα που επέδωσαν εκπρόσωποί τους χτες το πρωί στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Λευκωσία, με αφορμή τη χτεσινή 26η επέτειο της κατάληψης της κωμόπολης από τα τουρκικά στρατεύματα.

Στο ψήφισμα οι Μορφίτες καταδικάζουν επίσης «όλες τις προκλητικές ενέργειες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας και τις πρόσφατες προκλήσεις στα Στροβίλια και στα Κόκκινα, καθώς και την άκαμπτη στάση τους στις εκ τους σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη», σημειώνοντας ότι όλα αυτά «στόχο έχουν τη μετατροπή της ντε φάκτο κατάστασης σε ντε γιούρε και επιδεικνύουν έλλειψη διάθεσης για προώθηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Μορφιτών, δήμαρχος Μόρφου Αντιγόνη Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι στο ψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «δυνατό», εκφράζεται η πικρία και απογοήτευσή τους για τη στάση που έχουν τηρήσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «για τη μη άσκηση αποτελεσματικών πιέσεων στους Τούρκους και για το γεγονός ότι για 26 ολόκληρα χρόνια είμαστε εδώ και υποφέρουμε, είμαστε πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα». Σημείωσε εξάλλου ότι «απαιτούμε να μην υπογραφεί καμιά λύση που να μη διασφαλίζει επιστροφή όχι μόνο της Μόρφου αλλά κάθε σκλαβωμένου χωριού» και πως «αναμένουμε ότι η λύση που θα εφαρμοστεί για το Κυπριακό θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ενώνει ξανά το νησί μας».

Στο ψήφισμα των Μορφιτών επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η διεθνής κοινότητα δεν έχει πιέσει αποτελεσματικά την τουρκική κυβέρνηση και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος» και πως οι κυβερνήσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας «μπορούν να εξασκήσουν περισσότερη πίεση προς την Τουρκία για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της και να εργαστεί για εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος». Στο ψήφισμα επισυνάπτεται και χάρτης του διαμερίσματος Μόρφου με όλα τα κατεχόμενα χωριά του.

Η θέση της Ρωσίας

Η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό κατά την ειδική συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη νέα χιλιετία, που θα γίνει στις αρχές Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα είναι ο τερματισμός της διαίρεσης της Κύπρου.

Σχετική δήλωση έκανε χτες το πρωί ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Βλαντιμίρ Παβλίνοφ, προσθέτοντας ότι στο περιθώριο της Συνέλευσης υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συναντηθεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Β. Παβλίνοφ είπε επίσης ότι η ρωσική διπλωματία θα παίξει ενεργό ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Είπε ακόμη ότι θα υπάρξουν συναντήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της συνάντησης και αναμένεται να τεθεί το Κυπριακό σε πρώτο στάδιο πριν από το νέο γύρο συνομιλιών για το ίδιο θέμα που θα γίνει στη Νέα Υόρκη.

Ο Β. Παβλίνοφ έκανε τις δηλώσεις μετά την επίδοση το πρωί ψηφίσματος στη ρωσική πρεσβεία από αντιπροσωπεία Μορφιτών, με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο της κατάληψης της Μόρφου από τον «Αττίλα».

Ο Βρετανός αρμοστής

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας, Τζόναθαν Αλεν, παραλαμβάνοντας χτες το μεσημέρι το ψήφισμα των κατοίκων της κατεχόμενης περιοχής της Μόρφου, δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει από τα δυο μέρη στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν την ειρήνη στο νησί.

Ο Τζ. Αλεν επανέλαβε την έντονη υποστήριξη της Βρετανίας στην από τα Ηνωμένα Εθνη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και επαναβεβαίωσε το συνεχές ενδιαφέρον της χώρας του για το πρόβλημα της Κύπρου.

Το μήνυμα Κληρίδη

Το μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη προς όλες τις κατευθύνσεις, ενόψει των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, είναι ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, για να εξευρεθεί βιώσιμη λύση του προβλήματος, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος.

Ο Π. Κούρος τόνισε ότι με την επιστολή του στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει το μήνυμα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει όλη την καλή διάθεση για σοβαρές συνομιλίες, προς εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., ένα αφιέρωμα στο μπλόκο της Κοκκινιάς. Ο «902» με αφορμή τη συμπλήρωση 56 χρόνων από την πραγματοποίηση του μπλόκου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα, όπου, μέσα από συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, ξεδιπλώνει το ιστορικό μιας ματοβαμμένης μέρας.

Το αφιέρωμα επιμελήθηκε η Πόπη Καπετανοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ