Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Να πιεστεί η Αγκυρα

Την ανάγκη άσκησης περισσότερης πίεσης προς την Τουρκία, ώστε να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό και να εργαστεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του προβλήματος, τονίζουν ο δήμος και οι κοινωνικοί φορείς της Μόρφου σε ψήφισμα που επέδωσαν εκπρόσωποί τους χτες το πρωί στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Λευκωσία, με αφορμή τη χτεσινή 26η επέτειο της κατάληψης της κωμόπολης από τα τουρκικά στρατεύματα.

Στο ψήφισμα οι Μορφίτες καταδικάζουν επίσης «όλες τις προκλητικές ενέργειες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας και τις πρόσφατες προκλήσεις στα Στροβίλια και στα Κόκκινα, καθώς και την άκαμπτη στάση τους στις εκ τους σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη», σημειώνοντας ότι όλα αυτά «στόχο έχουν τη μετατροπή της ντε φάκτο κατάστασης σε ντε γιούρε και επιδεικνύουν έλλειψη διάθεσης για προώθηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Μορφιτών, δήμαρχος Μόρφου Αντιγόνη Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι στο ψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «δυνατό», εκφράζεται η πικρία και απογοήτευσή τους για τη στάση που έχουν τηρήσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «για τη μη άσκηση αποτελεσματικών πιέσεων στους Τούρκους και για το γεγονός ότι για 26 ολόκληρα χρόνια είμαστε εδώ και υποφέρουμε, είμαστε πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα». Σημείωσε εξάλλου ότι «απαιτούμε να μην υπογραφεί καμιά λύση που να μη διασφαλίζει επιστροφή όχι μόνο της Μόρφου αλλά κάθε σκλαβωμένου χωριού» και πως «αναμένουμε ότι η λύση που θα εφαρμοστεί για το Κυπριακό θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ενώνει ξανά το νησί μας».

Στο ψήφισμα των Μορφιτών επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η διεθνής κοινότητα δεν έχει πιέσει αποτελεσματικά την τουρκική κυβέρνηση και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος» και πως οι κυβερνήσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας «μπορούν να εξασκήσουν περισσότερη πίεση προς την Τουρκία για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της και να εργαστεί για εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος». Στο ψήφισμα επισυνάπτεται και χάρτης του διαμερίσματος Μόρφου με όλα τα κατεχόμενα χωριά του.

Η θέση της Ρωσίας

Η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό κατά την ειδική συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη νέα χιλιετία, που θα γίνει στις αρχές Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα είναι ο τερματισμός της διαίρεσης της Κύπρου.

Σχετική δήλωση έκανε χτες το πρωί ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Βλαντιμίρ Παβλίνοφ, προσθέτοντας ότι στο περιθώριο της Συνέλευσης υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συναντηθεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Β. Παβλίνοφ είπε επίσης ότι η ρωσική διπλωματία θα παίξει ενεργό ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Είπε ακόμη ότι θα υπάρξουν συναντήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της συνάντησης και αναμένεται να τεθεί το Κυπριακό σε πρώτο στάδιο πριν από το νέο γύρο συνομιλιών για το ίδιο θέμα που θα γίνει στη Νέα Υόρκη.

Ο Β. Παβλίνοφ έκανε τις δηλώσεις μετά την επίδοση το πρωί ψηφίσματος στη ρωσική πρεσβεία από αντιπροσωπεία Μορφιτών, με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο της κατάληψης της Μόρφου από τον «Αττίλα».

Ο Βρετανός αρμοστής

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας, Τζόναθαν Αλεν, παραλαμβάνοντας χτες το μεσημέρι το ψήφισμα των κατοίκων της κατεχόμενης περιοχής της Μόρφου, δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει από τα δυο μέρη στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν την ειρήνη στο νησί.

Ο Τζ. Αλεν επανέλαβε την έντονη υποστήριξη της Βρετανίας στην από τα Ηνωμένα Εθνη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και επαναβεβαίωσε το συνεχές ενδιαφέρον της χώρας του για το πρόβλημα της Κύπρου.

Το μήνυμα Κληρίδη

Το μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη προς όλες τις κατευθύνσεις, ενόψει των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, είναι ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, για να εξευρεθεί βιώσιμη λύση του προβλήματος, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος.

Ο Π. Κούρος τόνισε ότι με την επιστολή του στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει το μήνυμα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει όλη την καλή διάθεση για σοβαρές συνομιλίες, προς εξεύρεση βιώσιμης λύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ