Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπλήρωση των ιδανικών της εργατικής τάξης

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σεβαστού μας συντρόφου

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη ανακοίνωσε χτες τον θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος έχει ως εξής: «Η ΚΕ του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του μέλους της και πρώην ευρωβουλευτή Βασίλη Εφραιμίδη.

Ο Βασίλης Εφραιμίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπλήρωση των ιδανικών της εργατικής τάξης, στην προώθηση των συμφερόντων του λαού, αναπτύσσοντας πλούσια πολιτική δράση. Εμεινε σταθερός στην ιδεολογία και στις αρχές λειτουργίας του ΚΚΕ. Στήριξε αποφασιστικά το Κόμμα σε δύσκολες στιγμές όπως στη διάσπαση του 1968 και του 1991.

Η ειλικρίνεια, η εντιμότητά του, η αμεσότητα αντιμετώπισης ακόμα και του πιο μικρού προβλήματος των εργαζομένων, τον ανέδειξαν σε πολυσήμαντη προσωπικότητα του εργατικού και μαζικού κινήματος. Η πολιτική διορατικότητά του, η συνέπεια και η αγωνιστική στάση του τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό όχι μόνο στους φίλους, αλλά και στους πολιτικούς εχθρούς, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης.

Ο Β. Εφραιμίδης γεννήθηκε στο χωριό του Πόντου Ακνταμαντανί, την 1/1/1915. Με τη Μικρασιατική καταστροφή η οικογένειά του ξεριζώνεται και παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς. Το 1923 καταλήγει στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας απ' όπου αποφοίτησε το 1939. Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Ο Β. Εφραιμίδης είχε πλούσια δραστηριότητα στην Εθνική Αντίσταση. Η κήρυξη του πολέμου το 1940 τον βρίσκει έφεδρο ανθυπασπιστή στην 8η Μεραρχία στα σύνορα. Για τη δράση του στον πόλεμο παρασημοφορείται με το Αριστείο Ανδρείας. Με την κατάρρευση του μετώπου γυρίζει στην Αθήνα. Το 1941 γίνεται μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου. Ηδη είναι μέλος του ΚΚΕ και εντάσσεται στο ΕΑΜ όπου δουλεύει ως οργανωτής και διαφωτιστής στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα. Με την απελευθέρωση συνεχίζει την πολιτική του δράση. Σε συνθήκες σκληρών διώξεων αναλαμβάνει διευθυντής της "Ελεύθερης Ελλάδας", δημοσιογραφικού οργάνου του ΕΑΜ. Το 1947 καταδικάζεται με το νόμο "περί Τύπου" και με το έκτακτο Γ` Ψήφισμα και οδηγείται στη φυλακή. Αποφυλακίζεται τον Ιούλη του 1951 και τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής της ΕΔΑ μέχρι τη δικτατορία. Το 1952 αναλαμβάνει εκδότης και διευθυντής της "Αυγής", όπου παρέμεινε μέχρι το 1956.

Η χούντα καταδιώκει τον Β. Εφραιμίδη, ο οποίος το 1968 διαφεύγει στη Δυτική Ευρώπη. Αναπτύσσει έντονη αντιδικτατορική δράση λόγω της οποίας του αφαιρείται η ελληνική ιθαγένεια και του δεσμεύονται οι συντάξεις του βουλευτή και του δικηγόρου.

Από τη μεταπολίτευση συνεχίζει την πλούσια πολιτική δράση του. Ενεργοποιείται ιδιαίτερα στο κίνημα Ειρήνης και εκλέγεται στο Προεδρείο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Από το 1981, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, εκλεγόταν συνεχώς ευρωβουλευτής.

Στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ του Κόμματος, επανεκλέχθηκε μέλος της ΚΕ στο 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο και 15ο Συνέδριο.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η κηδεία του Β. Εφραιμίδη θα γίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη 17 Αυγούστου, στις 17.30 από το Α` Νεκροταφείο (εκκλησία Αγίων Θεοδώρων)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ