ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήνεται επικίνδυνο και άθλιο σκηνικό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακολουθώντας τη συνηθισμένη άθλια τακτική αξιοποίησης φερεφώνων και προπαγανδιστικών μηχανισμών, η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη έχει ξεκινήσει την προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης να αποδεχτεί την εικόνα μιας Ελλάδας «ισχυρής», που αναλαμβάνει σημαντικούς ρόλους από την Ουάσιγκτον, που βρίσκεται στο στόχαστρο της «Αλ Κάιντα» και, ταυτόχρονα, είναι έτοιμη να προσέλθει χωρίς φόβο και ενοχές σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία για να ρυθμίσει τα προβλήματα στο Αιγαίο.

Είναι προφανές ότι η εικόνα της «ισχυρής Ελλάδας» είναι μαγική. Το τηλεφώνημα που δέχτηκε χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών από τον Αμερικανό ομόλογό του, για να «παρέμβει» υπέρ της ειρήνης στο Παλαιστινιακό, μάλλον μοιάζει με «πριμ» του εργοδότη προς τον καλό υπάλληλο, ο οποίος πρέπει να εμφανίζεται στην εγχώρια σκηνή ως σπουδαίος και όχι παιδί για τα θελήματα. Αλλωστε, η δουλιά που κάνει για τους Αμερικανούς, είναι πράγματι σπουδαία.

Μαγική, επίσης, είναι η εικόνα και της Ελλάδας που βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας, με δημοσίευμα καλής για το ΠΑΣΟΚ εφημερίδας, ακριβώς τη μέρα που το υπουργικό συμβούλιο, ουσιαστικά, αποφάσιζε πως ήρθε η ώρα να μιλήσει για όλα με την Τουρκία. Η καλή εφημερίδα (ΤΑ ΝΕΑ) και ο υπουργός Εξωτερικών εξόργισαν ακόμη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος έλεγε χτες σε ιδιαίτερες συνομιλίες ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ο εκνευρισμός του υπουργού Τύπου προφανώς είναι δικαιολογημένος, καθώς λίγες μόλις μέρες πριν είχε διαψεύσει ανάλογες πληροφορίες περί τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα που είχε μεταδώσει το ΑΠΕ.

Πίσω από όλη αυτή τη σκόνη, που μάλλον θα πρέπει να τη συνηθίσουμε το προσεχές διάστημα, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς η διαδικασία για να στρωθεί το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Ετσεβίτ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αμερική όπου βρίσκεται, είπε ορθά κοφτά ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν προχωρήσει σε μυστικές διαπραγματεύσεις, ότι το πρόβλημα στο Αιγαίο είναι πολιτικό και ότι μπορεί να υιοθετηθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, χωρίς να είναι απαραίτητο να δημοσιοποιηθούν και συμπλήρωσε πως «άλλωστε, είμαστε γείτονες και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μοιραζόμαστε τα ισότιμα δικαιώματά μας στο Αιγαίο με ώριμο τρόπο».

Αυτές οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ενδεχομένως, να προκαλούν κάποια αμηχανία σε όσους από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μυημένοι και δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι όταν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανακοίνωνε την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Ελληνοτουρκικά, ταυτόχρονα δήλωνε και την πρόθεση της κυβέρνησής του να ακολουθήσει τα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Δηλαδή, ανάμεσα στα άλλα, διαμεσολάβηση, διαιτησία και διμερή διάλογο.

Οσο για το αντικείμενο του διαλόγου, είναι και αυτό σαφώς προσδιορισμένο, μετά την κρίση της Ιμιας, όπου η Τουρκία έθεσε θέμα νησιών, νησίδων και βραχονησίδων με αδιευκρίνιστη από τις συνθήκες κυριαρχία στο Αιγαίο και τη Συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, όπου η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Αλλα λόγια

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός συνέχισε και χτες να κρατά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο επίκεντρο. Ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ χτες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της χώρας, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα των απαντήσεων.

«Στη σημερινή Ελλάδα δεν ταιριάζει ο φόβος, δεν έχει θέση το άγχος ότι μας καταδιώκουν, δεν έχει θέση στο σήμερα η νοοτροπία της υποτέλειας και της εξάρτησης, πρέπει να απαλλαγούμε οριστικά από αυτήν τη νοοτροπία. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε κάθε δυνατότητα να πετύχουμε τους στόχους μας, η ώρα των απαντήσεων έχει έρθει και πρέπει να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να καθορίσουμε εμείς το μέλλον μας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, μιλώντας κι αυτός στην Κεντρική Επιτροπή, ανέλαβε να παίξει το ρόλο του «κακού», δηλώνοντας ότι υπάρχει συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, παρά τα βήματα προσέγγισης που έχουν γίνει και σημείωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να σεβαστεί η Τουρκία τα δικαιώματα αυτά.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προς διαπραγμάτευση για Αιγαίο

«Μέγα θέμα» δημιουργούν, κατά την ηγεσία της ΝΔ, οι δηλώσεις του Μπ. Ετσεβίτ, ενώ εκφράζει φόβους ότι η πολιτική της κυβέρνησης διευκολύνει την Αγκυρα να έρθει πιο κοντά στον πάγιο στόχο της για συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το καθεστώς του Αιγαίου.

Σε δήλωσή της, η αρμόδια συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας Ντ. Μπακογιάννη, αφού σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Μπ. Ετσεβίτ «ήταν αποκαλυπτικές και δημιουργούν μέγα θέμα», αναφέρει: «Μας είπε ξεκάθαρα (σ.σ. ο Ετσεβίτ) ότι είναι "πολιτικό και όχι νομικό" το πρόβλημα του Αιγαίου. Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός, παρά τα τρία χρόνια "επιθέσεων φιλίας" της Ελλάδας, αμφισβητεί τη δικαιοδοσία της Χάγης και μας καλεί "να μοιραστούμε τα δικαιώματά μας (!) στο Αιγαίο στη βάση της αρχής της ευθυδικίας", πράγμα που σημαίνει να αγνοήσουμε ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου διαθέτουν υφαλοκρηπίδα! Θεωρεί, λοιπόν, το νομικό καθεστώς του Αιγαίου ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης! Μας ενημέρωσε ακόμα ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας και Τουρκίας, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μυστικών διαπραγματεύσεων, συζητώντας ακόμη και "σχέδια λύσης"».

Κατά την εκτίμησή της, «φαίνεται ότι υπάρχει ουσιαστικά σύγκλιση ως προς ένα τουλάχιστον σημείο, ότι, δηλαδή, Ελλάδα και Τουρκία εισέρχονται στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο». Η κυβέρνηση Σημίτη, βήμα προς βήμα, οδεύει προς μονομερείς παραχωρήσεις, τονίζει και προσθέτει: «Η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη φαίνεται ότι έχει διευκολύνει το να έρθει η Τουρκία πλησιέστερα παρά ποτέ κοντά στο σταθερό και δεδηλωμένο στόχο της για συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα ως προς το καθεστώς του Αιγαίου». Καταλήγοντας καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί, ο οποίος οδηγεί σε επικίνδυνες και πιθανόν μη αναστρέψιμες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

ΟΓΕ
Αύριο η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με ανακοίνωσή της «καλεί και φέτος στην κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας αύριο Κυριακή 20 Γενάρη 2001 και ώρα 6.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ», όπου θα τιμηθεί η Γυναίκα της ελληνικής υπαίθρου. Θα ακολουθήσει μεγάλο ποιοτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Νάντια Καραγιάννη και την ορχήστρα της.

Προσκλήσεις μπορείτε να προμηθευτείτε από τους Συλλόγους και τα Γραφεία της ΟΓΕ (Ιπποκράτους 120, τηλ: 010.36.29460 και 010.36.18951).

Περί συναίνεσης...

Για τη συναίνεση, που επιδεικνύει το κόμμα του έναντι της κυβέρνησης και της πολιτικής της, καυχήθηκε προχτές, από το βήμα της Βουλής, ο Κ. Καραμανλής. Ακόμα κι όταν πρόκειται για «άθλιους χειρισμούς», όπως ο ίδιος ομολόγησε. Χτες, ήρθε η σειρά του Ν. Κωνσταντόπουλου να πλέξει το εγκώμιο της συναίνεσης. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε: «Αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για εσωτερική πολιτική εκμετάλλευση. Απεναντίας, σ' αυτά τα θέματα είναι που πρέπει να κατακτάται και να προωθείται κάθε μέρα ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο συναίνεσης και εθνικής στρατηγικής».

ΣΥΝαινετικές διαδικασίες, δηλαδή, με το λαό στο περιθώριο και σε πλήρη άγνοια για τα όσα δραματικά συντελούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως και της ειρήνης και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ