Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήνεται επικίνδυνο και άθλιο σκηνικό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακολουθώντας τη συνηθισμένη άθλια τακτική αξιοποίησης φερεφώνων και προπαγανδιστικών μηχανισμών, η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη έχει ξεκινήσει την προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης να αποδεχτεί την εικόνα μιας Ελλάδας «ισχυρής», που αναλαμβάνει σημαντικούς ρόλους από την Ουάσιγκτον, που βρίσκεται στο στόχαστρο της «Αλ Κάιντα» και, ταυτόχρονα, είναι έτοιμη να προσέλθει χωρίς φόβο και ενοχές σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία για να ρυθμίσει τα προβλήματα στο Αιγαίο.

Είναι προφανές ότι η εικόνα της «ισχυρής Ελλάδας» είναι μαγική. Το τηλεφώνημα που δέχτηκε χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών από τον Αμερικανό ομόλογό του, για να «παρέμβει» υπέρ της ειρήνης στο Παλαιστινιακό, μάλλον μοιάζει με «πριμ» του εργοδότη προς τον καλό υπάλληλο, ο οποίος πρέπει να εμφανίζεται στην εγχώρια σκηνή ως σπουδαίος και όχι παιδί για τα θελήματα. Αλλωστε, η δουλιά που κάνει για τους Αμερικανούς, είναι πράγματι σπουδαία.

Μαγική, επίσης, είναι η εικόνα και της Ελλάδας που βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας, με δημοσίευμα καλής για το ΠΑΣΟΚ εφημερίδας, ακριβώς τη μέρα που το υπουργικό συμβούλιο, ουσιαστικά, αποφάσιζε πως ήρθε η ώρα να μιλήσει για όλα με την Τουρκία. Η καλή εφημερίδα (ΤΑ ΝΕΑ) και ο υπουργός Εξωτερικών εξόργισαν ακόμη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος έλεγε χτες σε ιδιαίτερες συνομιλίες ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ο εκνευρισμός του υπουργού Τύπου προφανώς είναι δικαιολογημένος, καθώς λίγες μόλις μέρες πριν είχε διαψεύσει ανάλογες πληροφορίες περί τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα που είχε μεταδώσει το ΑΠΕ.

Πίσω από όλη αυτή τη σκόνη, που μάλλον θα πρέπει να τη συνηθίσουμε το προσεχές διάστημα, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς η διαδικασία για να στρωθεί το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Ετσεβίτ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αμερική όπου βρίσκεται, είπε ορθά κοφτά ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν προχωρήσει σε μυστικές διαπραγματεύσεις, ότι το πρόβλημα στο Αιγαίο είναι πολιτικό και ότι μπορεί να υιοθετηθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, χωρίς να είναι απαραίτητο να δημοσιοποιηθούν και συμπλήρωσε πως «άλλωστε, είμαστε γείτονες και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μοιραζόμαστε τα ισότιμα δικαιώματά μας στο Αιγαίο με ώριμο τρόπο».

Αυτές οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ενδεχομένως, να προκαλούν κάποια αμηχανία σε όσους από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μυημένοι και δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι όταν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανακοίνωνε την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Ελληνοτουρκικά, ταυτόχρονα δήλωνε και την πρόθεση της κυβέρνησής του να ακολουθήσει τα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Δηλαδή, ανάμεσα στα άλλα, διαμεσολάβηση, διαιτησία και διμερή διάλογο.

Οσο για το αντικείμενο του διαλόγου, είναι και αυτό σαφώς προσδιορισμένο, μετά την κρίση της Ιμιας, όπου η Τουρκία έθεσε θέμα νησιών, νησίδων και βραχονησίδων με αδιευκρίνιστη από τις συνθήκες κυριαρχία στο Αιγαίο και τη Συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, όπου η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Αλλα λόγια

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός συνέχισε και χτες να κρατά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο επίκεντρο. Ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ χτες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της χώρας, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα των απαντήσεων.

«Στη σημερινή Ελλάδα δεν ταιριάζει ο φόβος, δεν έχει θέση το άγχος ότι μας καταδιώκουν, δεν έχει θέση στο σήμερα η νοοτροπία της υποτέλειας και της εξάρτησης, πρέπει να απαλλαγούμε οριστικά από αυτήν τη νοοτροπία. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε κάθε δυνατότητα να πετύχουμε τους στόχους μας, η ώρα των απαντήσεων έχει έρθει και πρέπει να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να καθορίσουμε εμείς το μέλλον μας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, μιλώντας κι αυτός στην Κεντρική Επιτροπή, ανέλαβε να παίξει το ρόλο του «κακού», δηλώνοντας ότι υπάρχει συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, παρά τα βήματα προσέγγισης που έχουν γίνει και σημείωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να σεβαστεί η Τουρκία τα δικαιώματα αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ