Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για συνεταιρισμό δύο κρατών κάνουν λόγο οι Τούρκοι

Οι λεγόμενες πραγματικότητες στην Κύπρο θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την επίλυση του Κυπριακού, υποστήριξε στην πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη, ο Ραούφ Ντενκτάς, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε ειδική διαμορφωμένη αίθουσα του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κατοχικός ηγέτης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, θέτοντας εμμέσως, πλην σαφώς, θέμα αναγνώρισης χωριστών οντοτήτων στο νησί. Με βάση τις σημερινές πραγματικότητες στο νησί, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κληρίδη και τον Αλβαρο ντε Σότο ο Ντενκτάς, «θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο».

Κατά την πρώτη συνάντηση, με την οποία εγκαινιάστηκαν οι απευθείας συνομιλίες, ο κατοχικός ηγέτης επιχείρησε κατ' επανάληψη να αμφισβητήσει το ρόλο του Αλβαρο ντε Σότο και των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες, χαρακτηρίζοντας τον αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού ως απλό παρατηρητή. Αφησε δε να εννοηθεί πως σε κάποιες φάσεις της διαδικασίας ενδεχομένως να ζητήσει οι συζητήσεις να γίνονται χωρίς την παρουσία των συμβούλων. Ο Ντενκτάς δεν απέφυγε τον πειρασμό να παρουσιάσει εκτενώς στους συνομιλητές του τη δική του εκδοχή για την κυπριακή ιστορία από το 1963 και εντεύθεν.

Σε δηλώσεις του, μάλιστα, είπε πως την ερχόμενη Δευτέρα «θα γίνει προσπάθεια να επεξεργαστούν οι προβλεπόμενες λειτουργίες των δυο πολιτικώς ίσων πλευρών σε μια μελλοντική δημοκρατία», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι οι συζητήσεις θα αρχίσουν από τα θέματα των εξουσιών.

Ανέφερε ακόμη πως τη Δευτέρα οι πλευρές θα προσέλθουν με τους εμπειρογνώμονές τους και θα προσπαθήσουν να δουν πού διαφωνούν. Περαιτέρω αποκάλυψε πως ο κ. ντε Σότο ενδεχομένως να μεταβεί στη Νέα Υόρκη κατά την περίοδο του μπαϊραμιού (Φλεβάρη) και το Πάσχα (Μάη) για να ενημερώσει το ΓΓ για την πορεία των συνομιλιών.

Εξάλλου, ο εκ των συμβούλων του Εργκιούν Ολγκιούν έκανε λόγο για «δυο έθνη» και στη «συνεργασία των δυο κρατών που απαρτίζουν τα δυο αυτά έθνη». Οπως είπε «στόχος των συνομιλιών είναι να ιδρυθεί ένας νέος συνεταιρισμός των δυο κρατών της Κύπρου».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ πάντως στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους στην Ουάσιγκτον, άφησε σαφώς να εννοηθεί πως η διαδικασία θα είναι μακρά και πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του Ντενκτάς από το τραπέζι του διαλόγου. Ο Ετσεβίτ είπε πως ίσως να υπάρξουν αμέσως αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Κληρίδης και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι δυο συμφώνησαν όπως ο πρόεδρος Κληρίδης επισκεφθεί την Αθήνα όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δε δηλώσεις του στο BBC επισήμανε πως «το κύριο θέμα είναι να μην υπάρχουν, σε μια διευθέτηση, στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στη διχοτόμηση της Κύπρου».

Τα Ηνωμένα Εθνη από την πλευρά τους παρουσιάζονται ικανοποιημένα από το γεγονός ότι άρχισε η πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση, ενώ όπως δήλωσε ο κ. ντε Σότο η συμφιλίωση είναι εφικτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ