Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεργασίες ... υπερβάσεις και ... νέα αυτοδιοικητικά συμβόλαια

Οι τοποθετήσεις του γραμματέα και των άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ

«Είμαστε ανοιχτοί και γόνιμοι στο διάλογο, αλλά και στις συνεργασίες», ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον Κ. Λαλιώτη, οι συνεργασίες αυτές, «πρέπει να έχουν ως περιεχόμενο μια σύγχρονη, δημοκρατική, προοδευτική πολιτική». Αμέσως μετά στην ομιλία του ανέφερε: «Μπορούμε να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη υπέρβαση, σε μια μεγάλη συνάντηση με τις άλλες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτες, δίνοντας υπόσταση στα ψηφοδέλτια νίκης και προοπτικής».

Συνεχίζοντας, στο ίδιο πλαίσιο, ο Κ. Λαλιώτης, επιχείρησε να δελεάσει τις υποψήφιες εκείνες πολιτικές δυνάμεις που θα δεχτούν να συνεργαστούν, υποστηρίζοντας: «Θα δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για ελπιδοφόρα και νικηφόρα κινήματα, που θα εκφραστούν μέσα από ψηφοδέλτια νίκης και προοπτικής», τα οποία «δε θα είναι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά ψηφοδέλτια νίκης και προοπτικής για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, μια σύγχρονη παράταξη με ανοιχτούς και μεγάλους ορίζοντες».

Μάλιστα, ο Κ. Λαλιώτης, κάνοντας ένα «φραστικό» βήμα ακόμα πιο μπροστά είπε: «Πρέπει να ξεφύγουμε από την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε μαζί με τους πολίτες, μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ανασυγκροτώντας μια σύγχρονη, δημοκρατική πλειοψηφία στο χώρο της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οι άλλοι ομιλητές

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δασκαλάκης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σ' αυτές τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πρέπει να σεβαστούμε τις τοπικές κοινωνίες και να τις αναδείξουμε σε κυρίαρχους των τοπικών εξελίξεων». Πρώτο βήμα, πρόσθεσε, «είναι η διευκόλυνσή τους χωρίς ντιρεκτίβες και χρίσματα, να αναδείξουν τους τοπικούς άρχοντες, με τα δικά τους κριτήρια αξιολόγησης».

Για «γνήσια πολιτική αναμέτρηση», έκανε λόγο ο Μ. Παπαϊωάννου, στην ομιλία του, αναφέροντας ότι οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές «είναι βαθύτατα πολιτικές στην ουσία, στο περιεχόμενο και στα αποτελέσματά τους». Ουσιαστικά ο Μ. Παπαϊωάννου, απάντησε με τη συγκεκριμένη του τοποθέτηση, στην εισηγητική ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, ο οποίος υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες εκλογές «δεν αποτελούν πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές».

Παράλληλα, ο Μ. Παπαϊωάννου, πρόσθεσε ότι «τα κόμματα συμμετέχουν ενεργά, στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, με θέσεις, με προγράμματα, με επιλογές των προσώπων και θα επιδιώξουν να είναι νικητές». Εκανε επίσης λόγο «για κρίσιμη ιδεολογική και πολιτική μάχη» και κατέληξε: «Χρειάζεται, σήμερα να διαμορφώσουμε - έστω και καθυστερημένα - μια νικηφόρα στρατηγική, η οποία προϋποθέτει κριτική αποτίμηση της πορείας μας, σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο».

Να αναδείξει το «σπουδαίο» έργο επί ημερών ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τη στάση της ΝΔ, επιχείρησε στην ομιλία του ο Κ. Σκανδαλίδης. «Σήμερα η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως το φορέα που θέλει το συγκεντρωτισμό και τον εαυτό της ως δύναμη αποκέντρωσης και μεταρρύθμισης», ανέφερε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, έκανε λόγο για «νέο αυτοδιοικητικό συμβόλαιο με το λαό και τους πολίτες» και ανέλυσε τους... όρους αυτού του νέου συμβολαίου.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Κ. Σκανδαλίδη, σ' αυτό το «συμβόλαιο» πρέπει να «υπερνικηθούν οι δυσκολίες που συναντά η μεταρρύθμιση στην κεντρική γραφειοκρατία» και «στην κατεστημένη νοοτροπία των ίδιων των αιρετών αντιπροσωπεύσεων».

Ο Χρ. Βερελής στη δική του ομιλία έκανε και αυτός λόγο για κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

«Ιδιαίτερη πολιτική μάχη με συγκρουσιακό χαρακτήρα, ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση ο Λουκάς Αποστολίδης.

«Είναι πολιτική μάχη οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά επιτέλους, δεν είναι κομματική μάχη», είπε ο Γ. Πασχαλίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις... διά σκηνοθετικάς ανάγκας (2004-01-22 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός «περίπατος» Σημίτη (2002-07-09 00:00:00.0)
Ζυμώνουν την «κεντροαριστερά» με εκλογικούς νόμους (2002-02-26 00:00:00.0)
Οι "λιστομαχίες" ολοκληρώθηκαν (1999-03-30 00:00:00.0)
Πάνω απ' όλα η "σταθερότητα" της πλουτοκρατίας (1998-03-12 00:00:00.0)
Ολοι μαζί για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής (1996-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ