Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ ΕΚΔΟΤΗΣ
Την τύχη της Κύπρου ορίζουν ξένες δυνάμεις

«Δυστυχώς η απόφαση για την τύχη της Κύπρου δε βρίσκεται στα χέρια των Κυπρίων. Για την τύχη της ορίζουν εκείνοι, που όρισαν και για την τύχη των γονέων τους. Αν αυτές οι εξωτερικές δυνάμεις θέλουν μια λύση, αυτό δε θα 'ναι δύσκολο. Αλλά αυτή (η λύση) δε θα 'ναι πάλι η επιλογή των Κυπρίων».

Αυτή τη δήλωση έκανε ο Τουρκοκύπριος εκδότης Ρεμζί Γεκτάογλου στην εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» (17 του Γενάρη). Ο Γεκτάογλου κατοικεί στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας και είναι συνεκδότης του περιοδικού «Hade», που εκδίδεται στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά.

Δήλωσε επίσης ότι η έναρξη των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς βελτίωσε την ατμόσφαιρα, αλλά δεν αναμένει ουσιαστικό αποτέλεσμα απ' αυτές.

Η κακοδαιμονία της Κύπρου, είπε, προήλθε από τις εξωτερικές επεμβάσεις και το «διασπαστικό» Σύνταγμα του 1960, που χώρισε τους κατοίκους του νησιού ανάλογα με τη θρησκεία τους και την εθνική καταγωγή τους. Αρκετοί κάτοικοι της κατεχόμενης Κύπρου εγκαταλείπουν το νησί από έλλειψη οικονομικής σταθερότητας στο βόρειο τμήμα.

Μια πρόσθετη δυσκολία για τη λύση του Κυπριακού έγκειται, κατά τη γνώμη του, και στο εξής γεγονός:

Η παλιά γενιά των Τουρκοκυπρίων, είπε, γνώριζε ακριβώς ότι ζει σε ιδιοκτησίες που ανήκουν στους Ελληνες. Αλλά η νέα γενιά λέει: Είναι ιδιοκτησίες μας που τις κληρονομήσαμε από τους πατέρες μας. Είναι κι αυτό ένας γόρδιος δεσμός που πλέχτηκε σκόπιμα για να δυσκολέψει τη λύση. Ο Γεκτάογλου καταδίκασε επίσης τη σοβινιστική προπαγάνδα στα τουρκοκυπριακά σχολεία: «Στους νέους στα σχολεία μεταδίδονται ανθελληνικές αντιλήψεις. Τα σχολικά βιβλία προάγουν το σοβινισμό».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ