ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Λιγότεροι και φτωχότεροι οι Ελληνες αγρότες το 1997

Κατά 4,4% μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα την περασμένη χρονιά και κατά 3% το εργατικό δυναμικό στον αγροτικό τομέα

Τα όσα υποστήριζαν οι αγρότες στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους και αρνούνταν με πάθος η κυβέρνηση επιβεβαιώνονται πανηγυρικά και μάλιστα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της "Eurostat", της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν, το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε μέσα στο 1997 κατά 4,4%.Ακόμη αναφέρεται ότι το εργατικό δυναμικό στον αγροτικό τομέα στη χώρα μας μειώθηκε κατά 3,0% το 1996 σε σχέση με το 1995 και κατά 2,9% το 1997 σε σχέση με το 1996.

Ταυτόχρονα από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι την ώρα που το αγροτικό εισόδημα έπεφτε με ραγδαίους ρυθμούς στην Ελλάδα και στις άλλες αγροτικές χώρες της Ενωσης Ενωσης, αυξανόταν με τους ίδιους ρυθμούς στην Ολλανδία (8,7%), στο Βέλγιο (3,7%), στη Γερμανία (3,2%), αλλά και στο Λουξεμβούργο (0,8%) και τη Γαλλία (0,7%). Δηλαδή επιβεβαιώνεται με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική γίνεται ένας ιμάντας μεταφοράς εισοδήματος από τις μεσογειακές χώρες προς τις βόρειες χώρες της Ενωσης, μια πορεία που θα γίνει ακόμα εντονότερη με την εφαρμογή της "Ατζέντας 2000".

Ειδικότερα για την Ελλάδα πρέπει να σημειωθεί μια γενική πτώση της πραγματικής τιμής του ελαιολάδου το 1997 σε σχέση με το 1996 (- 28,1%: μέσος κοινοτικός όρος), ενώ η μέση πτώση της πραγματικής τιμής των λαχανικών κατά την ίδια πάντα περίοδο ήταν κατά 2,0% μέσα στην Κοινότητα, των δημητριακών κατά 4,2%, των ζαχαρότευτλων κατά 4,3% και του κρασιού κατά 1,0%. Σε αυτές τις αρνητικές πραγματικές μέσες κοινοτικές τιμές, πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ενώ στις περισσότερες χώρες έπεσαν το 1997 οι πραγματικές τιμές των λιπασμάτων, αντίθετα αυξήθηκαν στην Ελλάδα.

Το εισόδημα των αγροτών των χωρών - μελών της Κοινότητας μειώθηκε κατά 2,8% κατά μέσο όρο το 1997 - παρά τη σημαντική άνοδο που εμφάνισε στην Ολλανδία και τις αυξήσεις που παρατηρούνται στη Γερμανία και το Βέλγιο - όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUROSTAT).

Σχετικά με την καθαρή προστιθέμενη αξία στο κόστος των συντελεστών παραγωγής, η πτώση της στην Ελλάδα συνεχίζεται από το ένα έτος στο άλλο. Ετσι, έπεσε κατά 7,2% το 1997 σε σχέση με το 1996.

Το πραγματικό αγροτικό εισόδημα, εξάλλου, είχε εμφανίσει μείωση και κατά το 1996 σε σχέση με το 1995 κατά 4,1%.

Τέλος, ο δείκτης του εισοδήματος αυτού - για την Ελλάδα πάντοτε - ενώ είχε ανέβει το 1996 στο επίπεδο των 104,1 μονάδων σε σχέση με το 1995, μειώθηκε το 1997 στις 99,5 μονάδες σε σχέση με το 1996 (ως βάση λαμβάνεται η σχέση 1989/1991 - 100).

Η πραγματική αξία της τελικής γεωργικής παραγωγής μειώθηκε το 1997 στην Ελλάδα κατά 3,4%. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση των πραγματικών τιμών των φυτών που χρησιμοποιούνται στην υφαντουργία (λινάρι, βαμβάκι), των εσπεριδοειδών και του ελαιολάδου.

Νέο χτύπημα από τις Βρυξέλλες

Νέες απώλειες εισοδήματος θα επιβάλει στους Ελληνες αγρότες η ΕΕ, παραδέχτηκε ο υφυπουργός Γεωργίας Χρ. Σωτηρλής

Οι επιπτώσεις των αποφάσεων της ΕΕ στα πλαίσια της Ατζέντας 2000 θα είναι ακόμα πιο δυσμενείς για τους Ελληνες αγρότες,παραδέχτηκε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Χρ. Σωτηρλής, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ,Βαγγέλη Μπούτα, σχετικά με τη συνεχή μείωση των τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός Γεωργίας "Θα πρέπει να αναμένεται με βάση τις λογικές, τη φιλοσοφία που αποπνέει από τα κείμενα των διαπραγματεύσεων ότι θα οδηγηθούμε σε κάποιες περικοπές επιδοτήσεων είτε αυτό είναι στα δημητριακά είτε στα γαλακτοκομικά είτε στο βόειο κρέας, είτε στα βασικά μας προϊόντα".

Παίρνοντας το λόγο ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι "αυτή η πολιτική καταστρέφει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Αλλωστε ο κ. υφυπουργός εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι έτσι είναι". Στη συνέχεια αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική επισήμανε πως "δεν αντιστέκεται, δεν παίρνει μέτρα εθνικού χαρακτήρα που θα στηρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Παρά όταν γίνονται οι κινητοποιήσεις, έρχεστε και λέτε στους αγρότες: Α, τι να κάνουμε έτσι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μας φέρνετε προ τετελεσμένων γεγονότων. Εμείς επισημαίνουμε σαν ΚΚΕ, από τώρα και λέμε να υπάρξει αντίσταση και απειθαρχία σε τελική ανάλυση για να μπορέσουμε να σώσουμε τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας. Διαφορετικά θα είναι κάθε μέρα στους δρόμους. Και δε θα είναι επετειακές οι κινητοποιήσεις, θα είναι κινητοποιήσεις ζωής, θα είναι αγώνας ζωής".

Η οργή γίνεται αγώνας

Ο "αιφνιδιασμός" των πρώτων ωρών, γρήγορα μετατράπηκε σε οργή. Είναι κάτι που το διαπιστώνει κανείς πολύ εύκολα. Αρκεί να τεντώσει λίγο το αυτί του στο λεωφορείο, στο καφενείο, στο σούπερ μάρκετ, στα μαγαζιά... Το κατεπείγον ζήτημα τώρα είναι να μετατραπεί γρήγορα και αποφασιστικά αυτή η οργή, σε αγώνα. Ο ψίθυρος να γίνει κραυγή. Η μουρμούρα, υψωμένη γροθιά. Η ατομική ή παρεϊστικη αντίδραση, ομαδική αντίσταση, συλλογική διεκδίκηση και οργανωμένη πάλη. Μια μεγάλη αναμέτρηση με την εφιαλτική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια σε ό,τι απόμεινε από το λαϊκό εισόδημα με την υποτίμηση της δραχμής, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα εντελώς συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα της κατεδάφισης συνολικά των εργατικών κατακτήσεων. Κατακτήσεις, που από καιρό έχει προγράψει, στοχεύοντας όχι απλώς στην κατάργηση δικαιωμάτων, αλλά σε μια συνολική ήττα του εργατικού κινήματος. Τέτοια ακριβώς μέτρα ήταν τα όσα εξάγγειλε την επομένη της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Δηλαδή, η κατάργηση του οχτάωρου και το σμπαράλιασμα συνολικά του χρόνου εργασίας. Η γενίκευση της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό, αλλά και στο δημόσιο τομέα. Το δραστικό χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η πληρωμή και η ασφάλιση με την... ώρα. Το ξεθεμελίωμα, σε δύο δόσεις, της κοινωνικής ασφάλισης. Η μετατροπή, εν ολίγοις, των εργαζομένων σήμερα με όρους και κανόνες, σ' ένα ανοργάνωτο μπουλούκι "απασχολήσιμων".

Χθες οι απόμαχοι της δουλιάς, οι άνθρωποι με τις πιο πλούσιες και πολύτιμες αγωνιστικές εμπειρίες, βγήκαν ξανά στους παγωμένους δρόμους και διαμήνυσαν ότι "αυτά που με αγώνες σκληρούς έχουμε κερδίσει, θα κόψουμε το χέρι σε όποιον τα αγγίξει". Εδειξαν, ταυτόχρονα, το δρόμο σε όλους τους εργαζόμενους, αν δε θέλουν σύντομα - πολύ σύντομα - να μετράνε βαρύτατες απώλειες σε όλα τα μέτωπα και μια συνολική υποτίμηση της ζωής τους ολόκληρης. Τη "σκυτάλη" του αγώνα πήραν ήδη ομοσπονδίες και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας, με τη διοργάνωση πανεργατικής συγκέντρωσης την ερχόμενη Δευτέρα και με προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης. Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνουν σωματεία και συνδικαλιστές και σε άλλες πόλεις, καλύπτοντας το κενό που αφήνουν σκόπιμα οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, οι οποίες - τουλάχιστον σε επίπεδο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - έφτασαν στην κατάντια να αναζητούν ακόμα και "θετικά" (!) σημεία σ' αυτή την καταιγιστική επίθεση.

Χωρίς αυταπάτες για τις επόμενες κινήσεις αυτών των ηγεσιών, με απλωμένο όμως το χέρι για κοινή δράση και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές εκείνους που κατανοούν το ρόλο τους, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις μπαίνουν και πάλι μπροστά σ' αυτό το πανεργατικό αγωνιστικό προσκλητήριο. Στόχος τους, να γίνουν οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται οι μεγάλες "δεξαμενές" που θα συγκεντρώσουν την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου της δουλιάς, ώστε μαζικά, μαχητικά, αποτελεσματικά να δοθεί η μάχη για την αναχαίτιση της επίθεσης. Μάχη, που περνά μέσα από τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και των κλαδικών συμβάσεων. Την περιφρούρηση του οχτάωρου και τη διεκδίκηση 7ωρου - 35ωρου - πενθήμερου. Την υπεράσπιση της πλήρους απασχόλησης, κόντρα στον εφιάλτη της "ευελιξίας", του ωρομισθίου και της... απασχολησιμότητας. Το χτίσιμο ενός απροσπέλαστου μετώπου πάλης γύρω από την υπεράσπιση των κατακτήσεων, την κοινωνική ασφάλιση και το σύνολο των θεμελιακών εργατικών δικαιωμάτων.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΕ
Οχι σε νέες χαριστικές ρυθμίσεις

Συζητήθηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες του "αναπτυξιακού" νόμου

Οι τροπολογίες του νομοσχεδίου για την επιδότηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, συζητήθηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της έκτης και τελευταίας συνεδρίασης που διατέθηκε για το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Οχι σε νέες χαριστικές ρυθμίσεις χρεών στις μεγάλες ΠΑΕ του ποδοσφαίρου, είπε χθες το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης τροπολογίας που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ ,του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ από το νομό Λάρισας, προκειμένου να υπάρξει νέος κύκλος ρυθμίσεων χρεών για μικρές ΠΑΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ, δεν είναι αντίθετο στη ρύθμιση για τις μικρές ΠΑΕ που δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν στο παρελθόν τα ανάλογα χρήματα, όμως δεν είναι δυνατόν να ψηφίσει την τροπολογία αν δεν αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση οι μεγάλες ΠΑΕ, για τις οποίες έχουν γίνει πολλές χαριστικές ρυθμίσεις ως τα σήμερα.

Επίσης, χθες πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο του "αναπτυξιακού" νόμου σχετικά με τη ρύθμιση των ανατοκισμών των δανείων των τραπεζών, τα λεγόμενα "πανωτόκια". Υπέρ του άρθρου ψήφισαν 138 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 105 το καταψήφισαν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κηπουρός, ψήφισε "παρών"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ