ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ
Ανάκαμψη με προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική

Την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» ιεραρχεί το εγχώριο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την παραπέρα κρατική στήριξη και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

«Μεγάλα τα περιθώρια αποκρατικοποίησης» σε Υγεία και Εκπαίδευση λέει ο ΣΕΒ, αναζητώντας νέα πεδία για την κερδοφορία του κεφαλαίου
«Μεγάλα τα περιθώρια αποκρατικοποίησης» σε Υγεία και Εκπαίδευση λέει ο ΣΕΒ, αναζητώντας νέα πεδία για την κερδοφορία του κεφαλαίου
«Ο ΣΕΒ έχει διαχρονικά αποδείξει ότι παίρνει θέσεις που δεν είναι στενά συντεχνιακές η κοντόθωρες. Πάντοτε βλέπαμε το δάσος και όχι το δέντρο.Σήμερα θεωρούμε ότι μια καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης θα παρατείνει την υφεσιακή ροπή της οικονομίας και θα εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας ως προς το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας». Το μήνυμα αυτό αποστέλλει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στο εισαγωγικό σημείωμα που περιλαμβάνεται στο μηνιαίο δελτίο που απευθύνεται προς τους εγχώριους βιομήχανους - μέλη του Συνδέσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται η κεντρική, στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, των κυρίαρχων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, που αφορά στην πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, ως αναγκαίο όρο και προϋπόθεση για την επάνοδο του κεφαλαίου σε φάση ανάκαμψης και εντατικής κερδοφορίας.

Ο Θ. Φέσσας, απαντώντας και σε προβαλλόμενες «αιτιάσεις» τμήματος των βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, περί της «αύξησης» των εργοδοτικών εισφορών (στην πραγματικότητα μια προσωρινή και μικρή αύξηση, υποπολλαπλάσια των μειώσεων που τους δόθηκαν μέσα στην κρίση), υπογραμμίζει χαρακτηριστικά τα ανταλλάγματα για το κεφάλαιο: «Δεν αρνηθήκαμε να σηκώσουμε το βάρος ενός πρόσκαιρου, αντιαναπτυξιακού μέτρου, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον συνοδεύεται από άλλα, φιλο-αναπτυξιακά μέτρα. Αυτό, βέβαια, δε δίνει λευκή επιταγή στην κυβερνητική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όταν μάλιστα καταστρατηγούνται θεμελιώδεις, για κάθε ασφαλιστικό σύστημα, παράμετροι, όπως η ανταποδοτικότητα των εισφορών»...

Και βέβαια, τα «άλλα φιλο-αναπτυξιακά μέτρα» που ορέγεται το εγχώριο κεφάλαιο, βρίσκονται προ των πυλών, όπως συμβαίνει με τον υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακό νόμο», με την αξιοποίηση των ευρωενωσιακών κονδυλίων, του «επενδυτικού πακέτου» της ΕΕ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλων εργαλείων φτηνής χρηματοδότησης.

«Οι δικές μας επιχειρήσεις αποδεδειγμένα και επανειλημμένα βάζουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια να παραμείνει η χώρα μας πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία», τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αναφερόμενος ξανά στη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου για παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων γύρω από τον κρατικό μηχανισμό, ο ΣΕΒ βλέπει μπροστά του μπόλικο ζωτικό χώρο και κερδοφόρες διεξόδους για τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαια, διεκδικώντας την απόσπαση δραστηριοτήτων, άλλα και κλάδων, που καλύπτονται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη Δημόσια Διοίκηση.

Χαρακτηριστικά, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του ΣΕΒ αναφέρεται: «Από τα 770 χιλιάδες άτομα που υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 111 χιλιάδες απασχολούνται σε οικονομικές δραστηριότητες που κατά κανόνα επιτελούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, 320 χιλ. απασχολούνται στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Υγείας, έναντι 191 χιλ. των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα στους κλάδους αυτούς. Τα μεγέθη αυτά συνηγορούν στην άποψη ότι τα περιθώρια αποκρατικοποίησης είναι ακόμη μεγάλα, κυρίως μέσω εξωτερικής ανάθεσης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα ή και απόσυρσης δημοσίου, από οικονομικές δραστηριότητες, όπου δεν εξυπηρετούνται λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή σκοπιμότητας». Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον τρόπο η ταξική στόχευση των ιδιωτικοποιήσεων, ανεξαρτήτως του μοντέλου με το οποίο αυτές προωθούνται, είτε σε συνεργασία του μεγάλου κεφαλαίου με το κράτος, είτε και χωρίς αυτό.

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του ΣΕΒ στον «κλάδο ενημέρωσης και επικοινωνίας», λέγοντας ότι «πρέπει να εκλείψει η προνομιακή απασχόληση σε δημόσιες επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο, όπως τοπικοί σταθμοί και μέσα ενημέρωσης, κρατικές βιομηχανίες κ.ά.»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» τον άξονα και με Ιορδανία

Διήμερη επίσκεψη του Π. Καμμένου στο Αμμάν

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει άλλο ένα τρίγωνο «συνεργασίας», μετά από αυτά με Κύπρο και Αίγυπτο και Κύπρο με Ισραήλ. Στόχος, μάλιστα, είναι σε απώτερη φάση να πάει και σ' ένα «τετράγωνο συνεργασίας» Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιορδανίας. Αξονες και αντιάξονες, όλοι προς γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου, μέσα από κομπρεμί με τις αστικές τάξεις άλλων κρατών της περιοχής.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, η πραγματοποίηση, για πρώτη φορά, τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας. Ταυτόχρονα, τα αρμόδια επιτελεία σε Ελλάδα και Ιορδανία σχεδιάζουν την επόμενη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εντός του έτους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Π. Καμμένος συναντήθηκε χτες με τον Ιορδανό πρίγκιπα Φ. Μπιν Αλ Χουσεΐν, τον Ιορδανό πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας, Α. Ενσούρ και τον πρόεδρο της ιορδανικής βουλής, Α. Ταραουνέχ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, συζητήθηκαν «οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και οι κίνδυνοι που απορρέουν για την εθνική άμυνα των χωρών».

Ενδεικτική της βούλησης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλέξει τη χώρα και το λαό βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η αναφορά ότι «και οι δυο πλευρές συνέπεσαν στην πεποίθηση ότι οι κίνδυνοι αυτοί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα, αλλά χρειάζεται πολυμερής περιφερειακή δράση».

Σημειώνεται επίσης ότι «τονίστηκε η ανάγκη, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα γενικότερα να προστρέξουν σε βοήθεια της Ιορδανίας, που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ανάσχεσης των απειλών», όπως και ότι συζητήθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Π. Καμμένος, εξάλλου, επέδωσε πρόσκληση προς τον πρόεδρο της ιορδανικής βουλής, εκ μέρους του προέδρου της ελληνικής Βουλής, Ν. Βούτση, προκειμένου να επισκεφτεί την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, ο Ιορδανός αξιωματούχος «αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα του και εξέφρασε την ελπίδα να επανέλθουν ελληνικές επιχειρήσεις στην περιοχή».

Ο Π. Καμμένος επισκέφτηκε, επίσης, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων της Ιορδανίας.

Συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 13.00, στη Βουλή.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Κρήτη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κρήτη, στις 23 και 24 Γενάρη.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο, Σάββατο, στα Χανιά

-- 11.00: Δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο Αεροδρόμιο Χανίων.

-- 13.00: Κατάθεση στεφανιού στο μνημείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Παναγιά.

-- 14.00: Επίσκεψη στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισσο.

-- 21.00: Ομιλία σε συνεστίαση των ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ στο κέντρο «Πορτοκάλι» στον Πλατανιά.

Την Κυριακή 24/1, σε Ρέθυμνο - Λασίθι

-- 10.30: Συνάντηση με νεολαίους στα γραφεία της ΤΕ Ρεθύμνου.

-- 13.30: Ομιλία σε συνεστίαση της ΚΟ Λασιθίου στο κέντρο «Αριάδνη» στον Αγιο Νικόλαο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ