ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Το ΠΑΜΕ καλεί σε πάλη για κίνημα - «καρφί στο μάτι» της πλουτοκρατίας

Την αγωνία τους για τις συμμαχίες των μονοπωλίων εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και η πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας

(Του απεσταλμένου μας, Γιάννη ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ).-- Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τη διακήρυξη που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και μέρες, σημειώνουν - μεταξύ άλλων - ότι «σήμερα χρειαζόμαστε ένα κίνημα ταξικό, καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της, μαζικό, οργανωμένο στον τόπο δουλειάς και τον κλάδο».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της ΓΣΕΕ αποτύπωσε την αγωνία του για το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και μάλιστα σε υψηλούς τόνους στο χαιρετισμό του ανοίγοντας τις εργασίες του 35ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ χτες βράδυ στην Αλεξανδρούπολη. Επιχειρώντας, ως πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να κλείσει κάθε έξοδο από το μαντρί της λυκοσυμμαχίας, μπροστά στις έντονες αναταράξεις που αντιμετωπίζει η Ευρωενωσιακή Ενωση των μονοπωλίων, αποφάνθηκε ότι «το μέλλον της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας κ.α. είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Ευρώπης και το αντίστροφο», αναλαμβάνοντας για λογαριασμό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου το ρόλο του ιδεολογικού χωροφύλακα και του θεματοφύλακα των στρατηγικών του επιλογών.

Ως ένθερμος θιασώτης ενός άλλου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης ο Γ. Παναγόπουλος, ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μίλησε για «αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων εμμονών, για χρεοκοπία των μνημονιακών πολιτικών και της λιτότητας» μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί το «κοινό ευρωπαϊκό κοινωνικό και πολιτικό πολιτισμό», δηλαδή μια άλλη εκδοχή της ίδιας αντεργατικής και αντιλαϊκής στρατηγικής στην ΕΕ, όπου κουμάντο θα συνεχίσουν να κάνουν τα μονοπώλια. Στο «δόγμα του σοκ», όπως χαρακτήρισε την πολιτική των μνημονίων, αντιπαρέθεσε την «ανάπτυξη», η οποία, όπως είπε, είναι και προϋπόθεση για «δημοσιονομική βελτίωση». Η υπεράσπιση της παλιάς καλής Ευρώπης μπροστά στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, ήταν το μόνιμο μότο της παρέμβασης του προέδρου της ΓΣΕΕ, δικαιώνοντας έτσι το ρόλο της ΓΣΕΕ ως στυλοβάτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συμφερόντων που εκφράζει.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, το ρόλο αυτό της ηγεσίας της ΓΣΕΕ εξήρε η Σ. Μπάροου, γγ της Διεθνούς Συνομοσπονδίας (ITUC), η οποία άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου. Αλλωστε, και αυτή, αν και περιορίστηκε σε διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, ζήτησε να αλλάξει το μοντέλο του καπιταλισμού του 21ου αιώνα, επιχειρώντας να βγάλει λάδι τον καπιταλισμό προ κρίσης. Φαίνεται ότι, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να μακροημερεύσει ο καπιταλισμός πυκνώνουν οι υποψήφιοι μεταρρυθμιστές στις ηγεσίες των συνδικάτων. Παρ' όλ' αυτά, ο καπιταλισμός, με μεταρρύθμιση ή χωρίς μεταρρύθμιση, ο καπιταλισμός προ κρίσης ή και στην κρίση δείχνει τα δόντια του. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, εκτιμάται ότι η ανεργία στη χώρα μας το 2013 θα φτάσει κατά μέσο όρο το 29%, οι άνεργοι θα φτάσουν το 1.450.000, με αποτέλεσμα η αύξησή τους από το 2008 (377.900) να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

Προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Δελτίο Τύπου για την έναρξη του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ εξέδωσε το ΠΑΜΕ, χτες βράδυ:

«Και η έναρξη του συνεδρίου επιβεβαιώνει αυτό που για χρόνια το ΠΑΜΕ τονίζει: ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στηρίζει με όλους τους τρόπους τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα.

Ο Απολογισμός της Διοίκησης της ΓΣΕΕ επανέφερε, για μια ακόμα φορά, ως αιτίες της κρίσης τα golden boys, την απληστία του καπιταλισμού, το νεοφιλελευθερισμό κ.λπ. Πρόβαλε ως λύση νέο μείγμα διαχείρισης, αθωώνοντας τον καπιταλισμό και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που τον υπηρετούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το τσιράκι των διεθνών μονοπωλίων, γραμματέας της ITUC Saran Burrow, η οποία είπε τα ίδια στα αγγλικά.

Προκάλεσε, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ιδέα για τις συνέπειες που έχει η πολιτική του στους εργαζόμενους. Πρόβαλε ως λύση για τους εργαζόμενους ένα νέο μοντέλο καπιταλισμού. Ευχαρίστησε την ηγεσία της ΓΣΕΕ στον κοινό στόχο προώθησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στην εργατική τάξη.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να βγάλει τα συμπεράσματά της και να πετάξει από πάνω της τους επικίνδυνους, για τα συμφέροντά της, υποτακτικούς του κεφαλαίου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα».


«ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ»
Απαίτηση της πλουτοκρατίας για να επιβάλλει καθεστώς γαλέρας

Η επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική αντίληψη ότι στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που υπηρετεί την πλουτοκρατία, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη προβλήθηκε μέσα από την ημερίδα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα «Αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες».

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης, αφού παρουσίασε την υψηλή ανεργία που υπάρχει στην περιοχή υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιφέρειας.

Για το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει κάθε μοντέλο ανάπτυξης, που επιφέρει, «εργασιακό μεσαίωνα, εργασιακή εξαθλίωση και κινεζοποίηση των ελληνικών περιφερειών». Και πρόσθεσε πως η ελληνική οικονομία για να κερδίσει τη μάχη των ελλειμμάτων, του χρέους, της ανεργίας και της καθίζησης της παραγωγής και του βιοτικού επιπέδου του λαού «έχει ανάγκη από τη σοβαρή αλλαγή του εσωτερικού ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας με επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και με αναπτυξιακές πολιτικές που θα αναβαθμίσουν ισόρροπα τη σημερινή παραγωγική υποβάθμιση, θα αυξήσουν την απασχόληση και την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν με νέους πόρους τη σημερινή και μελλοντική δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση, καθώς και την εισοδηματική και κοινωνική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών».

Στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Τρέλλης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, χαρακτήρισε πέρα για πέρα λαθεμένη την αντίληψη όσων υποστηρίζουν πως στα πλαίσια μιας γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, που ασκείται στο όνομα της πλουτοκρατίας στο επίπεδο της χώρας, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη. Και μάλιστα σήμερα που η οικονομική κρίση οξύνεται και βαθαίνει. Οπως σημείωσε, «στην ίδια ακριβώς λογική κινείται και η αντίληψη που προβάλει τη δήθεν "υγιή επιχειρηματικότητα" και ανάπτυξη, που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Και τόνισε ότι το ζήτημα που τίθεται είναι: ανάπτυξη από ποιον και για ποιον. Ανάπτυξη για τα μονοπώλια ή για το λαό;

«Η επίκληση της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής από πλευράς της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων, είναι στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Τίποτε από αυτά δεν είναι εφικτό στα πλαίσια των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Πρόκειται για ιδεολογική προπαγάνδα που στοχεύει στην πιο εύκολη αποδοχή από τα λαϊκά στρώματα, ειδικά στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όλων αυτών των αντιλαϊκών επιλογών», είπε. Τόνισε ότι η ανισόμετρη ανάπτυξη είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, και είναι αδύνατο στα πλαίσια αυτού του συστήματος να ξεπεραστούν οι όποιες ανισομετρίες υπάρχουν σε επίπεδο χώρας ή Περιφέρειας. Οπως επίσης ότι «καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειες της, εφόσον το κουμάντο το έχει η εξουσία των μονοπωλίων».

Ειδικότερα για τις ΕΟΖ που προωθεί η κυβέρνηση και στην περιοχή της Θράκης, ο Χρ. Τρέλλης σημείωσε πως είναι απαίτηση της πλουτοκρατίας και θα φέρει εργασιακό καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους. Και πρόσθεσε πως «ένα τέτοιο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα επιδιώκει το σύνολο των εργοδοτών στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με πρόσχημα την "ίση μεταχείριση" έναντι των πλουτοκρατών, που θα ενταχθούν στο καθεστώς των ΕΟΖ. Οι αρνητικές επιπτώσεις λοιπόν στους εργαζόμενους δεν αφορούν μόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στην ΕΟΖ. Αλλά το σύνολο των εργαζομένων της περιοχής. Οι υποστηρικτές όλων αυτών των σχεδίων προβάλλουν ως "θετικό αντάλλαγμα" ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τους απαντάμε ότι είναι συνυπεύθυνοι για την ανεργία που ζούμε και βέβαια οι θέσεις, που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες. Το ξεζούμισμα δε των εργαζομένων τεράστιο».


Πολύμορφο άνοιγμα στους εργάτες

Συνεχίζεται και σήμερα το πολύμορφο άνοιγμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε χώρους δουλειάς και πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη με μαθητές και διοικητικούς υπαλλήλους της σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Καβάλα, σε αίθουσα του Οργανισμού. Την πρωτοβουλία πήραν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας και δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε οικοδόμους και ηλεκτροτεχνίτες.

Στη σύσκεψη, εκπροσωπώντας το ΠΑΜΕ, μίλησε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Κεντρικός πυρήνας της συζήτησης με τους μαθητές (υδραυλικοί, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, κ.λπ.), η πλειοψηφία των οποίων ήταν έφηβοι, ήταν η ανάγκη της οργάνωσής τους στα συνδικάτα. Στόχος, να μεταφερθεί η εμπειρία από τους χώρους που κάνουν την πρακτική τους, από την εκμετάλλευση που υφίστανται, ώστε και τα σωματεία να σχεδιάσουν και να ανοίξουν τη δουλειά τους γι' αυτό το ζήτημα. Να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, να δώσουν τη μάχη με τα σωματεία για να μην καταργηθούν - εκτός των άλλων - έστω και αυτές οι ελάχιστες και με σοβαρά προβλήματα δημόσιες σχολές.

Το απόγευμα έγινε εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» στην Καβάλα, με θέμα «Ανεργία και Νεολαία».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ