ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Πλήρη συμπαράσταση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Συνάντηση με μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είχε χτες αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα

Συνάντηση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, Ευαγ. Μαχαίρα, Μαν. Γλέζο, Γ. Μαγκάκη και Χρ. Τσιντζιλώνη είχε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τη ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Δημ. Κουτσούμπα και το μέλος της ΚΕ Κ. Βουλγαρόπουλο, στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό. Η συνάντηση σηματοδότησε την έναρξη νέου κύκλου σχετικών συζητήσεων που θα κάνει το Εθνικό Συμβούλιο με όλα τα πολιτικά κόμματα, επαναφέροντας το θέμα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος, ενόψει και της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών, το Φλεβάρη του 2005.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δημ. Κουτσούμπας δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου της Επιτροπής για τις Γερμανικές Επανορθώσεις και Αποζημιώσεις με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία του ΠΓ και της ΚΕ.

Το ΚΚΕ εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση. Εμμένουμε στις διεκδικήσεις για τις αποζημιώσεις, για τις υλικές καταστροφές που έκαναν οι Γερμανοί κατακτητές στην πατρίδα μας, για τις αποζημιώσεις των θυμάτων. Επίσης προβάλλεται το ζήτημα του αναγκαστικού δανείου, το πρόβλημα των αρχαιοτήτων που πρέπει να επιστραφούν στην κοιτίδα τους, καθώς και μια σειρά άλλα ζητήματα τα οποία οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου τα ανέλυσαν συγκεκριμένα.

Θα προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, σε συνεννόηση με την Επιτροπή για τις Γερμανικές Επανορθώσεις στη Βουλή, μέσα στο λαϊκό κίνημα, στις μαζικές οργανώσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε και μπροστά στα 60χρονα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, που όλος ο κόσμος θα γιορτάσει το 2005, να ξαναπροβληθεί και να έρθει στην επικαιρότητα μέχρι την τελική του δικαίωση αυτό το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στη στάση που έχουν τηρήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις που εναλλάσσονται στην εξουσία τη μεταπολεμική περίοδο) σχετικά με τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, ο Ευ. Μαχαίρας επισήμανε ότι «δεν έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων», δηλώνοντας ότι το θέμα γίνεται κρισιμότερο γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός, αλλά και γιατί «γίνονται δηλώσεις ότι τάχα έχουμε παραιτηθεί από αυτές τις διεκδικήσεις».

Ο Γ. Μαγκάκης στάθηκε στο θέμα του λεγόμενου «αναγκαστικού δανείου», σημειώνοντας πως «δεν επρόκειτο περί δανείου, επρόκειτο περί ενός εγκλήματος εις βάρος του ελληνικού λαού. Και μάλιστα είναι ο μόνος λαός που το υπέστη αυτό το έγκλημα, δεν έχει ξαναγίνει. Δηλαδή μια ωραία μέρα, οι δύο κατακτητές, ο Γερμανός και ο Ιταλός, αποφάσισαν ότι η Ελλάδα τους χρωστά και θα τους καταβάλλει, ορισμένο δάνειο. Και ανακοίνωσαν στην τότε κυβέρνηση των Κουίσλινγκ, των προδοτών δηλαδή, ότι έχει δεσμευτεί με ένα δάνειο.

Αυτό το δάνειο είναι μια υποχρέωση που δεν μπορούν να την αποσείσουν. Δεν έχουν κανένα επιχείρημα. Το δε περίεργο είναι ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μέσα στη γραφειοκρατική εργασία του, κάθε χρόνο, μεταξύ των υποχρεώσεων του γερμανικού δημοσίου, εμφανίζει και το δάνειο αυτό, με τους τόκους μάλιστα. Είναι δηλαδή απίστευτο, πώς η ελληνική κυβέρνηση, πέραν όλων των άλλων που θα έπρεπε να διεκδικήσει, δηλαδή τις αποζημιώσεις για τα θύματα, δε δραστηριοποιείται να ζητήσει την καταβολή αυτού του δανείου. Και μάλιστα θα ενίσχυε την ηθική βαρύτητα του πράγματος, αν δήλωνε ότι τα χρήματα αυτά δε θα πάνε στον κρατικό κορβανά αλλά θα δοθούν για αποζημίωση στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας».

Τέλος, ο Μαν. Γλέζος υπογράμμισε: «Στην προσπάθειά μας να μη ξεχαστεί, να μη λησμονηθεί, να μην τεθεί ταφόπετρα στο δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού για τις επανορθώσεις από τις ζημιές που έκαναν οι ναζί στη διάρκεια της κατοχής, το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, άρχισε καινούριο κύκλο συναντήσεων με τα κόμματα, για να τα ενημερώσει για το χρέος που έχουμε απέναντι στο τεράστιο αυτό πολιτικό, ηθικό, κοινωνικό θέμα». Και πρόσθεσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι ικανοποιημένο από τη στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος «σ' αυτό το εθνικό θέμα». «Συζητήσαμε και ορισμένα πρακτικά μέτρα, το πώς θα μπορεί να γίνει καλύτερα η διεκδίκηση αυτή».


Κοινά συμφέροντα, «άλυτα» προβλήματα

Στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης

Το «ενδιαφέρον» της, για την ...ξεχασμένη εκκρεμότητα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, υποχρεώνεται να επιδείξει η Αθήνα, καθώς τα ασταθή Δυτικά Βαλκάνια επανεμφανίζονται στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία προωθεί την ιδέα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, το αλβανικό ζήτημα θα επανέλθει στο προσκήνιο και Αθήνα και Σκόπια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προσπάθειες για την προώθηση των οραμάτων για τη μεγάλη Αλβανία.

Τα κοινά συμφέροντα, ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, πάντως, δεν έχουν προς το παρόν βοηθήσει στην εξεύρεση μιας οριστικής και τελεσίδικης λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Παρ' όλα αυτά όμως, οι δύο πλευρές είναι υποχρεωμένες, κάτω από το βάρος που υπαγορεύουν κοινά εθνικά συμφέροντα, να ενισχύουν τις μεταξύ τους σχέσεις σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επισκέπτεται από χτες τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης. Σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Χάρι Κοστόβ, καθώς επίσης με τον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και η κατάσταση στην περιοχή. Ενα από τα θέματα των συνομιλιών θα είναι και αυτό της ονομασίας. Ο Π. Μολυβιάτης θα επαναλάβει τη σαφή θέση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει ένας ουσιαστικός, και όχι προσχηματικός διάλογος, ώστε να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Πάντως, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι και αυτές οι επαφές που θα έχει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν αποσκοπούν τόσο στην αναζήτηση μιας οριστικής λύσης, όσο στην υπογράμμιση της διάθεσης των δύο πλευρών να διατηρήσουν ένα πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις τους με δεδομένη την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η Διαβαλκανική

Πριν μεταβεί στα Σκόπια ο Π. Μολυβιάτης ήταν στο Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιήθηκε η Διαβαλκανική Διάσκεψη. Τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βαλκανικής ήταν αναμενόμενα, καθώς αυστηρά υπαγορεύονται από την «ευρωατλαντική» πολιτική που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στην περιοχή.

Με την κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε στο τέλος της συνάντησης, ανακοινώθηκε η προσχώρηση ενός νέου μέλους, της Κροατίας, ενώ στη Μολδαβία παραχωρήθηκε το καθεστώς του παρατηρητή. Στο ίδιο κείμενο εκφράστηκε η προσδοκία, οι εκλογές που θα γίνουν το Σάββατο στο Κόσσοβο να είναι ειρηνικές, δημοκρατικές και δίκαιες για όλους τους κατοίκους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των εννέα βαλκανικών χωρών εξέφρασαν την αναγκαιότητα για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, μετά τη γνωστοποίηση, μεσούσης της Συνεδρίασης, του αποκεφαλισμού δύο Σκοπιανών ομήρων στο Ιράκ. Τέλος, στην κοινή δήλωση γίνεται ειδική μνεία, μετά από ελληνική πρόταση, για την αντιμετώπιση της ανεργίας στα Βαλκάνια ως άμεσης προτεραιότητας. Για το θέμα του Κόσσοβου, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αποφύγουμε βίαια επεισόδια, όπως αυτά που είδαμε την περασμένη άνοιξη» και ζήτησε στενότερη συνεργασία και αναβάθμιση του φόρουμ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη δημιουργία μόνιμης έδρας - για την οποία πρότεινε τη Θεσσαλονίκη - και μόνιμης γραμματείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ