Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινά συμφέροντα, «άλυτα» προβλήματα

Στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης

Το «ενδιαφέρον» της, για την ...ξεχασμένη εκκρεμότητα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, υποχρεώνεται να επιδείξει η Αθήνα, καθώς τα ασταθή Δυτικά Βαλκάνια επανεμφανίζονται στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία προωθεί την ιδέα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, το αλβανικό ζήτημα θα επανέλθει στο προσκήνιο και Αθήνα και Σκόπια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προσπάθειες για την προώθηση των οραμάτων για τη μεγάλη Αλβανία.

Τα κοινά συμφέροντα, ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, πάντως, δεν έχουν προς το παρόν βοηθήσει στην εξεύρεση μιας οριστικής και τελεσίδικης λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Παρ' όλα αυτά όμως, οι δύο πλευρές είναι υποχρεωμένες, κάτω από το βάρος που υπαγορεύουν κοινά εθνικά συμφέροντα, να ενισχύουν τις μεταξύ τους σχέσεις σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επισκέπτεται από χτες τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης. Σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Χάρι Κοστόβ, καθώς επίσης με τον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και η κατάσταση στην περιοχή. Ενα από τα θέματα των συνομιλιών θα είναι και αυτό της ονομασίας. Ο Π. Μολυβιάτης θα επαναλάβει τη σαφή θέση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει ένας ουσιαστικός, και όχι προσχηματικός διάλογος, ώστε να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Πάντως, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι και αυτές οι επαφές που θα έχει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν αποσκοπούν τόσο στην αναζήτηση μιας οριστικής λύσης, όσο στην υπογράμμιση της διάθεσης των δύο πλευρών να διατηρήσουν ένα πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις τους με δεδομένη την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η Διαβαλκανική

Πριν μεταβεί στα Σκόπια ο Π. Μολυβιάτης ήταν στο Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιήθηκε η Διαβαλκανική Διάσκεψη. Τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βαλκανικής ήταν αναμενόμενα, καθώς αυστηρά υπαγορεύονται από την «ευρωατλαντική» πολιτική που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στην περιοχή.

Με την κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε στο τέλος της συνάντησης, ανακοινώθηκε η προσχώρηση ενός νέου μέλους, της Κροατίας, ενώ στη Μολδαβία παραχωρήθηκε το καθεστώς του παρατηρητή. Στο ίδιο κείμενο εκφράστηκε η προσδοκία, οι εκλογές που θα γίνουν το Σάββατο στο Κόσσοβο να είναι ειρηνικές, δημοκρατικές και δίκαιες για όλους τους κατοίκους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των εννέα βαλκανικών χωρών εξέφρασαν την αναγκαιότητα για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, μετά τη γνωστοποίηση, μεσούσης της Συνεδρίασης, του αποκεφαλισμού δύο Σκοπιανών ομήρων στο Ιράκ. Τέλος, στην κοινή δήλωση γίνεται ειδική μνεία, μετά από ελληνική πρόταση, για την αντιμετώπιση της ανεργίας στα Βαλκάνια ως άμεσης προτεραιότητας. Για το θέμα του Κόσσοβου, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αποφύγουμε βίαια επεισόδια, όπως αυτά που είδαμε την περασμένη άνοιξη» και ζήτησε στενότερη συνεργασία και αναβάθμιση του φόρουμ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη δημιουργία μόνιμης έδρας - για την οποία πρότεινε τη Θεσσαλονίκη - και μόνιμης γραμματείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ