Σήμερα αναμένεται η «επικύρωση» του ματωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat
Στην «επικύρωση» του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 αναμένεται να προχωρήσει, σήμερα Τετάρτη, η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, σε μια εξέλιξη που αποτελεί το αντιλαϊκό «ατού» της συγκυβέρνησης μπροστά στα παζάρια γύρω από την «αναδιάρθρωση» του κρατικού χρέους, καθώς και για άλλες ενισχύσεις σε όφελος των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει, εξάλλου, η ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group), για να εγκρίνει την εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 6,3 δισ. ευρώ, στη βάση της πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.
Η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί, με επόμενα βήματα την κατάθεση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014-2017, καθώς και του οργανικού νόμου που περιλαμβάνει διατάξεις για τον έλεγχο και των δημοσιονομικών μεγεθών. Τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα και Θα ψηφιστούν μέχρι τις 5 Μάη, ενόψει και της προσεχούς συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ επίσης στις 5 Μάη. Οι συγκεκριμένες διεργασίες και το χρονοδιάγραμμα (επικύρωση προϋπολογισμών-κατάθεση Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων) έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης που ισχύει στην ΕΕ και η οποία αφορά στο σύνολο των κρατών-μελών, είτε υπάγονται σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις είτε όχι. Ο «οργανικός νόμος» για τον έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών, που κατατίθεται στη Βουλή, αφορά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο και την «κωδικοποίηση» των κανονισμών της ΕΕ, οι οποίοι ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Μετά και την κατοχύρωση και μονιμοποίηση των «πλεονασμάτων», που βασίστηκαν στις λαϊκές πλάτες, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει το λεγόμενο «νέο αναπτυξιακό πρότυπο», το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο με βάση τις προδιαγραφές των ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων, που επιδιώκουν να πάρουν κεφάλι ενόψει των προβλέψεων των αστικών επιτελείων για διαφαινόμενους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης.
Στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Euroworking Grup και στη συνέχεια στο Γιούρογκρουπ θα παρουσιαστούν οι ειδικές μελέτες που έχουν εκπονήσει το ΙΟΒΕ, η εταιρεία «McKinsey» και το ΚΕΠΕ για τον εντοπισμό οικονομικών κλάδων που «μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη περίοδο». Οι συγκεκριμένες μελέτες θα αποτελέσουν τον μπούσουλα και για την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014 - 2020), ύψους 20 δισ. ευρώ.
Για λογαριασμό των βιομηχάνων, το ΙΟΒΕ, σε πρόσφατη μελέτη, διεκδικεί νέες απαλλαγές και φορο-ελαφρύνσεις, τη δημιουργία «κινήτρων ανάπτυξης και επενδύσεων», σημειώνοντας ότι, μετά και τις «πρόσφατες αλλαγές» στην εργατική νομοθεσία, η Ελλάδα θα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, έτσι ώστε οι πολυεθνικές να επιθυμούν να αυξήσουν τον όγκο εργασιών στις ελληνικές θυγατρικές εταιρείες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προς ενίσχυση επιχειρηματικοί όμιλοι δραστηριοποιούνται στους εξής κλάδους: Ενέργεια, υποδομές, τουρισμός, αγροτο-διατροφική βιομηχανία, φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής, διαχείριση αποβλήτων, ναυτιλία, λιανικό εμπόριο.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκης, και η διοίκηση της γερμανικής KfW θα υπογράψουν σήμερα Τετάρτη την τελική συμφωνία για τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Οι σχετικές διαδικασίες είχαν δρομολογηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ η τελική διαμόρφωση του σχεδίου συζητήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης στην Αθήνα της καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
Στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, σκοπός του οποίου είναι η επιχείρηση στήριξης τμημάτων του ντόπιου κεφαλαίου, με τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης για επενδύσεις, θα συμμετέχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γαλλικές εταιρείες, ενώ κεφάλαια θα συνεισφέρουν και ιδιώτες, όπως το Ιδρυμα Ωνάση.
Νέες βαριές θυσίες του ελληνικού λαού προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg».
Παρουσιάζοντας τους επόμενους αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης, δήλωσε πως μετά το πρωτογενές πλεόνασμα θα ακολουθήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα:«Αναμένουμε από το 2015 πως θα έχουμε όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ότι θα πάμε σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση από μόνοι μας να πληρώσουμε το χρέος μας, χωρίς δανεισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποδηλώνοντας ότι η λεηλασία του λαού θα συνεχιστεί και με άλλα προσχήματα - στόχους της αστικής τάξης, με βάση και τα προαποφασισμένα μέτρα και μνημόνια διαρκείας, που επιβάλλονται στο πλαίσιο της ΕΕ.
Παραπέρα, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ ανέφερε πως «δε χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό. Εχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές, αν απαιτηθεί».
Εστιάζοντας ειδικά στο ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους, επανέλαβε ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, θα πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία του 2012 και να παράσχουν μια πρόσθετη «ελάφρυνση», μιας και η ελληνική κυβέρνηση έπιασε τους στόχους για το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα. Η «ελάφρυνση» αυτή βέβαια -είτε με τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων ή της επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωμής που προκρίνει η κυβέρνηση, είτε με τη μορφή του «κουρέματος» που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν αφορά την επίθεση σε βάρος του λαού, πάνω στην οποία άλλωστε βασίζονται τα πρωτογενή και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, αλλά την απαίτηση του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου για εξασφάλιση πόρων για περαιτέρω στήριξή του.
Παρακάτω, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές», παρέχοντας φθηνή εργασία και δημόσια περιουσία, ενώ επανέλαβε το στόχο της εγχώριας πλουτοκρατίας για τη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο. Αναφέρθηκε στην έλευση μονοπωλιακών ομίλων που αποφάσισαν σε αυτό το πλαίσιο να επενδύσουν στην Ελλάδα όπως η «Hewlett Packard», η IBM , η «Huawei» και η ZTE, και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ιδανική τοποθεσία για τη μεταφορά προϊόντων μέσω Σουέζ στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού που θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες, σημειώνοντας ενδεικτικά πως πάνω από 600 στρέμματα αστικής γης θα αναπτυχθούν στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας.
Τέλος, έκανε σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει για την πολυδιαφημισμένη «ανάπτυξη» στον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους της Ελλάδας. Δηλαδή, στη σκληρή δουλειά με ανύπαρκτα δικαιώματα για τους εργαζόμενους σε όλους τους σχετικούς κλάδους, με παράλληλη εκποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο «Bloomberg» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Ο λαός έχει ήδη την πικρή εμπειρία του πρωτογενούς πλεονάσματος, για να αντιληφθεί ότι και με το νέο κυβερνητικό στόχο, του δημοσιονομικού πλεονάσματος, τον περιμένουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια διαρκείας που επιβάλλουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν. Την ίδια στιγμή, οι υποσχέσεις για "ελάφρυνση" του χρέους από τους δανειστές είναι παραπλανητικές, αφού η όποια αναδιάρθρωση του χρέους συνδυάζεται με προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, που απορρέουν από τον ίδιο το χαρακτήρα της ΕΕ. Η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου πρέπει να προσκρούσει πάνω σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία και ένα δυνατό ΚΚΕ, που αντιπαλεύουν τη βάρβαρη πολιτική στη ρίζα της».