ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ «ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ»
Προωθεί τις λογικές του «αντιτρομοκρατικού δόγματος»
  • Αχιλλέας Κανταρτζής: Μόνη λύση για τα φαινόμενα διαφθοράς είναι η αλλαγή του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας
  • Υποκριτικός ο χαρακτήρας της αντιπαράθεσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Εντυπωσιοθηρική, δικομματική αντιπαράθεση χτες στη Βουλή με αιχμή την επανασύσταση της επιτροπής για τον έλεγχο του «βρώμικου χρήματος» και την αποπομπή του προέδρου της Γ. Ζορμπά. Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο, για τον έλεγχο του χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέβασαν τους τόνους, μακριά όμως από τα πραγματικά αίτια του προβλήματος.

Τον υποκριτικό χαρακτήρα της αντιπαράθεσης κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, τονίζοντας πως η διαφθορά έχει τις ρίζες της στο υπάρχον πολιτικο-οικονομικό σύστημα. Παράλληλα, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που αναθέτει κρατικές ελεγκτικές αρμοδιότητες ακόμη και σε ιδιωτικούς φορείς, ενώ προωθεί τις λογικές του «αντιτρομοκρατικού δόγματος» που πρεσβεύουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για λόγους ουσίας, ξεκαθάρισε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, τονίζοντας πως «ενώ από τη μια διακηρύσσονται υποσχέσεις για πάταξη του βρώμικου χρήματος», την ίδια στιγμή «υιοθετούνται νέα μέτρα κατά του λαϊκού κινήματος με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», προκειμένου «να προχωρήσουν τα νέα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας πολύ καλά τι εννοούν αυτές οι δυνάμεις όταν μιλούν για τρομοκρατία».

Αναφερόμενος στην υποκριτική ρητορική περί αντιμετώπισης του «μαύρου χρήματος», ο Αχιλλέας Κανταρτζής αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης του βρώμικου χρήματος σε συνθήκες ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων; Οχι, και την απάντηση δεν τη δίνουμε εμείς αλλά η ίδια η ζωή», αφού όπως είπε «τα φαινόμενα αναπαράγονται σε μεγαλύτερη έκταση». Πραγματική αιτία, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι «το ίδιο το σύστημα που στηρίζει τέτοιου είδους φαινόμενα», αφού «υπάρχει νομιμοποιημένη, καθαγιασμένη κλοπή», αυτή της εκμετάλλευσης της εργασίας, «με στόχο τη συσσώρευση πλούτου». Μάλιστα, σχολίασε πως «ορισμένα μέτρα έχουν και υποκριτικό χαρακτήρα», αφού, για παράδειγμα, «από τη μια διακηρύσσεται πόλεμος κατά της σωματεμπορίας και από την άλλη νομιμοποιείται η πορνεία».

Μόνη λύση για τα φαινόμενα διαφθοράς, είπε ο Αχ. Κανταρτζής, είναι «η αλλαγή του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, η οποία δε θα κινείται με γνώμονα το κέρδος». Διευκρίνισε, όμως, ότι «ακόμη και κάποια ελάχιστα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν δε λαμβάνονται», αφού δεν το επιθυμούν οι κυρίαρχες δυνάμεις. Ο ομιλητής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην «ονομαστικοποίηση των μετοχών των ΑΕ και των τίτλων του Δημοσίου», την «κατάργηση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου». Οπως είπε, τα μέτρα αυτά απορρίπτονται με το «αιτιολογικό ότι αντιτίθενται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στην ανταγωνιστικότητα».

Οσον αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου σημείωσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις, εταιρείες και τράπεζες «αναλαμβάνουν υποχρεώσεις που αποτελούν κρατικές αρμοδιότητες», δηλαδή «προανακριτικά καθήκοντα» κι αυτό αποτελεί «ένα βήμα ανάθεσης κρατικών αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα που δεν μπορούν να έχουν τις ελάχιστες δικονομικές εγγυήσεις», λογική που «διά της διολίσθησης» θα οδηγήσει στην «ανάθεση ερευνητικών πράξεων ακόμη και στους τραπεζικούς ομίλους».

Επίσης - σημείωσε ο Αχ. Κανταρτζής - η κυβέρνηση «προχωρά στην αλλαγή της ανεξάρτητης αρχής», στοχεύοντας «πρόσωπα που της προκάλεσαν εμπόδια», αλλά ακόμη περισσότερο «θέλει να πάει σε μια εποπτεύουσα αρχή ευάλωτη στις κυβερνητικές πιέσεις», σημειώνοντας πως είναι «υποκριτική η συζήτηση για τις ανεξάρτητες αρχές».

Οσον αφορά τη διάσταση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «στόχος είναι οι δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος». Οπως είπε, «τώρα η επιτροπή θα έχει στην αρμοδιότητά της ως αντικείμενο τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», θυμίζοντας συνολικά πώς αντιλαμβάνονται την «τρομοκρατία» η ΕΕ και το ΝΑΤΟ με τις ερμηνείες των οποίων «χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις η PLO και η "Χαμάς" ή οι οργανώσεις της FARC στην Κολομβία».

Με παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο θέμα της κατάργησης της «ανεξάρτητης αρχής» για την καταπολέμηση του «βρώμικου χρήματος», λέγοντας πως «έπρεπε να επανασυσταθεί, γιατί υπήρχαν δυσλειτουργίες θεσμικού χαρακτήρα» και ότι «προσπαθούσε να υποκαταστήσει την τακτική Δικαιοσύνη». Αιτιολογώντας το νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εισηγητής Κ. Τζαβάρας υποστήριξε πως «φέρνει μια καινούργια μεταρρυθμιστική πνοή» και έχει στόχο «να προστατευτούν οι οικονομικές σχέσεις, από ένα φαινόμενο που αποτελεί το σαράκι των σύγχρονων κοινωνιών».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Βρεττός σημείωσε πως το νομοσχέδιο «επιλέχτηκε ως όχημα για να ανατραπεί ο κ. Ζορμπάς και η επιτροπή κάτω από αυτόν», αφού «η κυβέρνηση δεν αντέχει τον κ. Ζορμπά», λόγω της στάσης του στο θέμα των ομολόγων και «επειδή ανακατεύεται με την υπόθεση "Ζήμενς" και την υπόθεση "Γερμανός"». Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ένσταση αντισυνταγματικότητας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην επιτροπή, αναμένεται να προσέλθει σήμερα ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Γ. Ζορμπάς.

Αίτημα για κλήση σε ακρόαση στελεχών της ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ

Να κληθούν σε ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα στελέχη της ΖΗΜΕΝΣ Μ. Χριστοφοράκος, Ρ. Φίσσερ και Ελ. Ελευθεράκης, ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Απ. Σταύρου, η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Λιάνα Κανέλλη.

Η επιστολή της έχει ως εξής: «Τα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και διαπλοκής που αναδεικνύονται καθημερινά από την υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ και αναπτύσσονται σε συνθήκες του αχαλίνωτου ανταγωνισμού για το κέρδος και την κατάκτηση των αγορών, επιβάλλουν τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και σχετικά με τις παραπάνω πλευρές.

Κατόπιν των ανωτέρων, παρακαλώ όπως, σύμφωνα με τα άρθρα 41Απαρ. 4 και 43Α παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής, κληθούν σε ακρόαση από την Επιτροπή μας, το συντομότερο δυνατόν οι κ.α. α) Μιχάλης Χριστοφοράκος, πρώην Γενικός Διευθυντής της ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ, β) Ρούντολφ Φίσσερ, Γενικός Διευθυντής και γ) Ελευθέριος Ελευθεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος, αντιστοίχως της ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ».

Το ίδιο αίτημα κατέθεσαν με επιστολές τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ κι του ΛΑΟΣ, μέλη της εν λόγω επιτροπής.

Με το ΔΣ του σωματείου στη ΖΗΜΕΝΣ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με το ΔΣ του Συνδέσμου εργαζομένων στη «Siemens ΑΕ» σήμερα Τετάρτη και ώρα 12.30 το μεσημέρι, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Η Αλ. Παπαρήγα στο Κιλκίς

Διήμερη περιοδεία στο Κιλκίς, αύριο Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Ιούλη, θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πέμπτη 24 Ιούλη

-- 18.00: Επίσκεψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κιλκίς και συνάντηση με το ΔΣ του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου.

-- 20.00: Παρέμβαση σε εκδήλωση της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ με θέμα: «Το πρόβλημα της διατροφής και οι λαϊκές ανάγκες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Παρασκευή 25 Ιούλη

-- 9.00: Επίσκεψη στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς.

-- 11.00: Επίσκεψη στο εργοστάσιο «ΦΑΙΔΩΝ» στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς.

-- 12.00: Επίσκεψη στο εργοστάσιο «TORRE» στην περιοχή Νέας Σάντας Κιλκίς.

-- 14.00: Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΜ-Θ στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ