ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καπιταλιστική "νομιμότητα"

Οταν ο λαός ορθώνει το ανάστημά του ενάντια στους καταπιεστές του, τότε οι τελευταίοι, εκτός από τον ύπνο τους, χάνουν και τις μάσκες τους. Τότε, η περιβόητη θεωρία της "ουδετερότητας" του αστικού κράτους, εκείνου του κράτους που χρησιμοποιούν ως μηχανή υπεράσπισης και διαιώνισης των συμφερόντων τους, πάει... περίπατο. Τότε, το μειλίχιο και περίπου "πατρικό" ύφος των αφεντικών απέναντι στους μισθωτούς σκλάβους τους, μετατρέπεται σε λυσσαλέα επίθεση κατά των... "διασαλευτών της τάξης". Ας μην υπάρχει καμία παρανόηση. Ως "τάξη" οι εν λόγω κύριοι δεν εννοούν παρά μόνο το αδιάκοπο αλυσόδεμα των λαϊκών στρωμάτων στα δεσμά της απαντοχής και της δουλικής αποδοχής της "μίας" και "μόνης" πολιτικής. Της πολιτικής που εγγυάται την όσο γίνεται μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους... Οσο για τους "διασαλευτές", είναι πάντα όσοι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Ομως, τα λαϊκά στρώματα δεν είναι ομοίωμα των εξουσιαστών. Οσο κι αν αυτοί οι "σπουδαίοι" του πλούτου, της οικονομικής δύναμης και της πολιτικής εξουσίας, διαφημίζουν, μέσα από τις "προσοχές" και τα "μάλιστα" στα πολυεθνικά κέντρα, την "αξιοπρέπεια" του... ραγιά, ο λαός μας δίνει τη δική του απάντηση. Την απάντηση ότι το μέλλον του τόπου, το μέλλον των ανθρώπων που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο, δε θα έρθει "με το σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω". Είναι τότε ακριβώς που τα αφεντικά αφηνιάζουν. Είναι τότε που η προσταγή προς το "ουδέτερο" κράτος είναι σαφής: "Τσακίστε τους"!

Σε μια τέτοια επίδειξη κατασταλτικού μένους ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις προχώρησαν προχτές οι βιομήχανοι. Στη γλώσσα τους, το ταξικό μένος, η πρακτική της ωμής τρομοκρατίας, βαφτίζεται "νομιμότητα"! Και ο πρόεδρος των βιομηχάνων περιέγραψε πεντακάθαρα τι σημαίνει "νομιμότητα" για την τάξη του: Η ποινικοποίηση των αγώνων. Η απαίτηση να κηρυχτούν εκτός νόμου οι απεργίες και οι λαϊκές αντιδράσεις. Η "επικήρυξη" των αγωνιστών ως παρανόμων. Την επιβολή της παραπάνω "νομιμότητας" ζητούν οι βιομήχανοι, αφού, "αν οι απεργίες συνεχιστούν διαλύεται η έννοια του νομίμου κράτους και πιστεύουμε ότι - όπως δήλωσε ο Ι. Στράτος - δεν μπορεί αιτήματα ομάδων... να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο όπου αντιμετωπίζονται τον τελευταίο καιρό"!

Για όσους δεν κατάλαβαν, οι βιομήχανοι δεν αρκούνται στα ΜΑΤ, στους βατραχανθρώπους, στις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού, στους εισαγελλείς και τα δικαστήρια, που επιστρατεύτηκαν κατά ναυτικών, εμπροϋπαλλήλων, αγροτών τον τελευταίο μήνα. Θέλουν κάτι περισσότερο... από την κυβέρνηση. Τι είναι αυτό το "κάτι", έπειτα από το οποίο μόνο τα... τανκς υπάρχουν; Μα η εκ προοιμίου αντιμετώπιση ως "εγκληματία" του οιουδήποτε αμφισβητεί την ασυδοσία τους. Η μετατροπή του "όποιος διαμαρτύρεται θα ξυλοφορτώνεται", η αναγωγή του "όποιος απεργεί θα φυλακίζεται" σε καθεστώς. Αυτό είναι το νομοθετικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θέλουν να στήσουν το "μονόδρομο" της ευρωσύνθλιψης.

Βέβαια οι βιομήχανοι ξέρουν πού απευθύνονται. Απευθύνονται στους πολιτικούς υπαλλήλους τους. Στους προσωρινούς διαχειριστές των υποθέσεών τους, που σήμερα τυχαίνει να είναι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Στον κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του, που δεν έχει κανένα ενδοιασμό να επαίρεται για τα συγχαρητήρια που του απευθύνει η ολιγαρχία του χρηματιστικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου για την "πίστη του στον διάλογο" (!), μαζί με την κάτωθι σύσταση: "... να κινηθεί έγκαιρα για να αποτρέψει τη διάπραξη προαγγελθέντων αδικημάτων" όπως οι αγροτικές κινητοποιήσεις! Η καπιταλιστική "νομιμότητα" σε όλη της τη "μεγαλειώδη" βαρβαρότητα, ωμότητα και τρομοκρατική δράση.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διακήρυξη υποτέλειας

Αθήνα και Λευκωσία καλούν την Ουάσιγκτον να αναλάβει την προστασία της Κύπρου, ανοίγοντας το δρόμο για την αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση στο νησί

Δεσμεύσεις από την Ουάσιγκτον για την προστασία της Κύπρου από ενδεχόμενη τουρκική επίθεση, αναζητούν Αθήνα και Λευκωσία, προσφέροντας στην αμερικανική διπλωματία το απαραίτητο "σκαλοπάτι" για να πατήσει - και - με στρατιωτικές δυνάμεις πόδι στο νησί.

Η ανοιχτή πρόσκληση στις ΗΠΑ, φαίνεται πως αποτελεί τη "νέα" γραμμή πλεύσης Αθήνας και Λευκωσίας μετά τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στου Μαξίμου, καθώς, πρώτα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης (την περασμένη Τετάρτη) και στη συνέχεια ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, με χτεσινές του δηλώσεις, ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την ασφάλεια της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας την αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία η υιοθέτηση του μορατόριουμ καθιστά μη αναγκαία την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων, "αναρωτήθηκε" αν αυτό σημαίνει "πως θα επέμβει η αμερικανική αεροπορία για να καταστρέψει τουρκικά αεροπλάνα, τα οποία θα έρθουν για να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου, να βομβαρδίσουν και να καταστρέψουν (...). Αν η Αμερική προτείνει κάτι τέτοιο, είπε ο Θ. Πάγκαλος αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και μπορούμε να το συζητήσουμε".

Με την υιοθέτηση και προβολή αυτής της θέσης, όπως εκτιμούν πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν πρώτον, να καλύψουν την αδυναμία τους να "συναποφασίσουν" την αποδοχή του μορατόριουμ και δεύτερον να αποκρούσουν τις πιέσεις για τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων. Ωστόσο, είναι φανερό, πως η προβολή μιας τέτοιας θέσης από Αθήνα και Λευκωσία έχει και έναν ακόμη στόχο: Τον καθησυχασμό της αμερικανικής διπλωματίας, με τη διακήρυξη των επιλογών υποτέλειας και προσαρμογής στους στόχους της Ουάσιγκτον.

Η αμερικανική διπλωματία αναμένεται να αξιοποιήσει την πρόσκληση που δέχτηκε, όχι φυσικά για να προστατέψει την Κύπρο, αλλά για να προωθήσει την "ιδέα" εγκατάστασης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο νησί, οι οποίες - όπως παραδέχονται σε Αθήνα και Λευκωσία - θα θέσουν υπό καθεστώς ομηρίας την Κύπρο και θα βάλουν την - αμερικανική - σφραγίδα στην όποια "λύση" τελικά υιοθετηθεί.

Η δρομολόγηση ενός τέτοιου σεναρίου για το κυπριακό, προκαλεί - όπως είναι φυσικό - τριβές στις σχέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες επιδιώκουν να μεταθέσουν, η μια στους ώμους της άλλης, το βάρος του κόστους που συνεπάγονται αυτές οι επιλογές. Ο υπουργός Εξωτερικών, πάντως, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από όσα "ακούγονται" περί διαφωνιών Αθήνας και Λευκωσίας, προέτρεψε τους δημοσιογράφους να αξιοποιήσουν τις "τόσες διαφορές" στο εσωτερικό, οι οποίες - όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος - "έχουν περισσότερη πλάκα".

Μέσα στο κλίμα που δημιούργησαν οι τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών, πρέπει να σημειωθεί, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Νάιλς. Μετά τη συνάντηση που κράτησε μια ώρα δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο θέμα που συζητήθηκε ήταν το Κυπριακό και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ενόψει της εκδήλωσης της αμερικανικής πρωτοβουλίας την προσεχή Ανοιξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ