ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ
Τίμησαν τον αντάρτη - άνθρωπο, όπου Γης

Status

Τον αντάρτη - άνθρωπο, όπου Γης, μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας, τίμησαν εκατοντάδες πολίτες, το πρωί της Κυριακής με μια σεμνή τελετή, σπονδή στους νεκρούς ήρωες, εκεί έξω από τις φυλακές του Επταπυργίου, όπου χιλιάδες αγωνιστές βασανίστηκαν και άγρια δολοφονήθηκαν, επειδή αρνήθηκαν να προσκυνήσουν. Μια εκδήλωση δίδαγμα προς τις νεότερες γενιές, που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών της Θεσσαλονίκης.

Εκεί έξω από κολαστήριο του «Γεντί Κουλέ», που η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της θέλουν να σβήσουν τη σύγχρονη μαρτυρική ιστορία του και να αναδείξουν μόνο το βυζαντινό χαρακτήρα του μνημείου, εκατοντάδες νέοι αγωνιστές, συγγενείς θυμάτων, μάρτυρες οι ίδιοι της κτηνωδίας των βασανιστών, νέοι άνθρωποι, αποτίσανε φόρο τιμής στους νεκρούς και έδωσαν την υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

«Φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και στους ντόπιους προσκυνημένους και στα μεγάλα αφεντικά τους, ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που να μπορέσει να ανακόψει την πορεία της Εργατικής Τάξης και των συμμάχων της, προς την εξουσία και την κοινωνική απελευθέρωση», όπως είπε ο ομιλητής της εκδήλωσης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Γιώργος Τεμεκενίδης. Και ο ίδιος συμπλήρωσε: «Ο λαός μας δε βολεύεται με τους βάρβαρους του ΝΑΤΟ και τη σφηγκοφωλιά της ΕΕ. Αν για το κεφάλαιο μονόδρομος είναι η ΟΝΕ, για την εργατική τάξη μονόδρομος είναι το Λαϊκό Μέτωπο. Στον αγώνα για τη συγκρότησή του θα κριθούμε όλοι μας».

Ο λόγος πέρασε στις ηρωικές μορφές που έδωσαν το αίμα τους, όπου Γης, υπερασπιζόμενοι τα δίκια των λαών. Υπό τους ήχους του ακορντεόν, έξι ηθοποιοί, οι Ρ. Παντελίδου, Ε. Μακίσογλου, Θ. Παπαδημητρίου, Θ. Κεραμίδας, Κ. Χαλκιάς, Θ. Τεκνετζίδης, και μια Κνίτισσα, η Ε. Αθανασιάδου, διάβασαν αποσπάσματα από τις απολογίες λαϊκών αγωνιστών, απέναντι στους κατηγόρους τους. Μνημεία ανυποταγής, θάρρους, αξιοπρέπειας και πίστης στα ιδανικά. Μνημόνιο στην πολύχρονη ιστορία του ΚΚΕ, στη θυσία των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που με τη ζωή και το θάνατό τους, συμπλήρωσαν την ιστορία της αντίστασης στο πέρασμα των αιώνων.

Οι στοίχοι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, σκίζουν τον αέρα.

«ΚΚΕ -

τρία κόκκινα γράμματα -

πολύ πονέσαμε, σύντροφοι,

πολύ ξαγρυπνήσαμε

πολύ μακριά κοιτάξαμε

από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο.

- δικό μας αίμα».

Ανάμεσά τους ξεπηδούν οι μορφές των εκατοντάδων εκτελεσμένων στο «Γεντί Κουλέ» για να δηλώσουν παντοτινά ΠΑΡΩΝ.

«τρία κόκκινα γράμματα

σεμνή υπογραφή του λαού μας

στις λεωφόρους του μέλλοντος

ο δρόμος φεύγει γρήγορα

η ιστορία δε γυρίζει πίσω».

Ενας διάλογος ανάμεσα σε αθάνατους νεκρούς και ζώντες «νέους»

Status

«Αν η ελευθερία δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας, εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα»

Αυτά τα λόγια του ποιητή δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, για να βρουν τα όνειρα εκδίκηση και να 'ρθει εκείνη η μέρα, που ο άνθρωπος θα βαδίσει λεύτερος και με το κεφάλι ψηλά. Εκεί, μπροστά στην είσοδο του κάτεργου, έξω από τα τείχη και τα κελιά που έπνιγαν τις κραυγές των βασανισμένων συντρόφων, 7 άνθρωποι, παρά τα δάκρυα στα μάτια και τη σπασμένη από συγκίνηση φωνή, κατάφεραν να ζωντανέψουν, μέσα από τις απαγγελίες τους, το μεγαλείο της ψυχής των ηρώων.

Από τον πρώτο αντάρτη στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον Προμηθέα, που αναφωνούσε προς τον κατήγορό του «ποτέ να μην περάσει από το νου σου πως θα τρομάξω εγώ στου Δία τη γνώμη», μέχρι την πρώτη γυναίκα, τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη, που ως την ώρα που την εκτέλεσαν, με τους Αμερικανούς πια να εξουσιάζουν τον τόπο μας, τραγουδούσε τη ΔΙΕΘΝΗ, χιλιάδες άνθρωποι βάδισαν στο δρόμο της αντίστασης και απλόχερα έδωσαν τη ζωή τους θυσία στον αγώνα.

Αγέρωχες φωνές, γνήσιες πατριωτικές σκεπάζουν τους αιώνες της ιστορίας μας. Μέσα στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς, πριν ακόμα γίνει κράτος η Ελλάδα, εθελόδουλοι, προσκυνημένοι ξένων αφεντικών, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πνίξουν τις φωνές των λαϊκών αγωνιστών.

Και αν στην Ελλάδα είχαμε την επανάσταση του 1821, στη Γαλλία προηγήθηκε η επανάσταση του 1789 και αργότερα η πρώτη προλεταριακή επανάσταση στον κόσμο, η Παρισινή Κομμούνα. Ηρωες ξεπετάχτηκαν από το λαό και έγιναν σύμβολο των καταπιεσμένων. Ενας από αυτούς, ο Μπλανκί, που, απαντώντας προς τους κατηγόρους του, είπε: «Η συνείδηση του καθήκοντος, που εκπλήρωσα με ηρεμία και επιμονή, μ' έκανε να κρατήσω το κεφάλι ψηλά μέσα στις πιο σκληρές δοκιμασίες. Θα 'ρθει η μέρα της απαλλαγής από τις πλάνες και των επανορθώσεων: Λίγο με νοιάζει αν η μέρα αυτή λάμψει σ' ένα μπουντρούμι».

Σικάγο. Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο, το αμερικάνικο προλεταριάτο ξεχύνεται στους δρόμους. Ο Σπάις, ο Φίσερ, ο Πάρσον, ο Νιμπ, στις δίκες τους, γίνονται κατήγοροι των κατηγόρων τους: «Αν νομίζετε ότι με το να μας κρεμάσετε, θα συντρίψετε το εργατικό κίνημα... το κίνημα απ' όπου τα εκατομμύρια των καταπιεσμένων, τα εκατομμύρια αυτών που εργάζονται σκληρά μέσα στη φτώχεια και τη μιζέρια, περιμένουν τη λύτρωση, αν αυτή είναι η γνώμη σας, τότε κρεμάστε μας. Εδώ θα ποδοπατήσετε μια σπίθα, αλλά εκεί κι εκεί, πίσω σας και μπροστά σας, παντού φλόγες ξεφυτρώνουν. Είναι μια υπόγεια φωτιά. Δεν μπορείτε να τη σβήσετε...».

Την ίδια εποχή και στην πατρίδα μας συνεχίζονται οι αγώνες του λαού για καλύτερες μέρες. Το 1918 ιδρύεται το ΚΚΕ και μπαίνει μπροστάρης σε κάθε λαϊκό, απελευθερωτικό, πατριωτικό αγώνα.

Χιλιάδες κομμουνιστές, αγωνιστές, ΕΑΜίτες δολοφονήθηκαν στις φυλακές, στις εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Μοναρχοφασιστική δικτατορία 4ης Αυγούστου, Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος, Χούντα. Μακρόνησος, Ακροναυπλία, Κέρκυρα, Λέρος, Γιούρα, Ωρωπός, Αλικαρνασσός, Κορυδαλλός, Αβέρωφ, Γεντί Κουλέ. Χιλιάδες αγωνιστές βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν άγρια.

Ηρωες, σύμβολα ανδρείας, αξιοπρέπειας, περηφάνιας, ακλόνητης πίστης στην υπόθεση του λαού και στα ιδεώδη του σοσιαλισμού και του Κομμουνισμού, έδειξαν ποιοι είναι με τις απολογίες τους στα στρατοδικεία.

«Ούτε ένα δάκρυ, μητέρα, για τον αγώνα του λαού πεθαίνω ηρωικά. Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτές, κι αν ξέρει να ζει, ασφαλώς ξέρει και να πεθαίνει...» γράφει στη μητέρα του ο δάσκαλος Γιάννης Τζιτζιλώνης, λίγο πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο, ο Νίκος Μπελογιάννης, μπροστά στους κατηγόρους του, δηλώνει περήφανα: «Δεκάδες φορές, μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω... Αντικρίζω την καταδικαστική σας απόφαση με περηφάνια και ηρεμία. Και με το κεφάλι ψηλά θα στηθώ μπροστά στο εκτελεστικό σας απόσπασμα».

«Εάν με εκτελέσουν, είμαι πρόθυμος να θυσιαστώ και το δικό μου αίμα να είναι το αίμα του τελευταίου πατριώτη που χύνεται, για να ανασυγκροτηθεί και να ζήσει η Ελλάδα.

Εκείνοι που μ' αγαπούν και με σέβονται, οφείλουν να πειθαρχήσουν στο κόμμα, να διαφυλάξουν την ΕΝΟΤΗΤΑ του κόμματος και να 'χουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία του κόμματος. Τιμή μου εγώ έχω πάνω απ' όλα την τιμή του κόμματος», δηλώνει ο Νίκος Πλουμπίδης.

«Καλύτερα να πεθαίνω για τα ιδανικά μου, τίμια, που είναι και ιδανικά όλων των εργαζομένων, παρά να ζήσω άτιμη, προδίδοντας το κόμμα μου που στέκει πρωτοπόρο και καθοδηγεί το λαό μας στην πάλη του για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή λευτεριά. Είμαι περήφανη γιατί πεθαίνω σαν λαϊκή αγωνίστρια και μέσα απ' τις γραμμές του ηρωικού ΚΚΕ», γράφει, σε γράμμα προς την οικογένειά της, η ΕΠΟΝίτισσα Κούλα Ελευθεριάδου.

Ενας διάλογος στο πέρασμα των αιώνων. Ενας διάλογος ανάμεσα σε αθάνατους νεκρούς και ζώντες «νέους», που επέλεξαν να βαδίσουν στα χνάρια του «αδούλωτου στρατού της δικαιοσύνης».

Πάντα παρών

Πάντα παρών και ο μπάρμπα - Μήτσος. Ο ακούραστος κομμουνιστής, ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εργατικής Τάξης, της Εθνικής Αντίστασης, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Σαχίνης. Συγκινημένος, από τις μνήμες που 'ρχονται στο νου, μιλάει στους νεότερους και εσύ βλέπεις την ιστορία μπροστά σου να διδάσκει:

«Ερχεται στη μνήμη μας η ηρωική εκείνη περίοδος των αγωνιστών, που με απλοχεριά, πετώντας τη ζωή τους στο μαύρο δράκο τον αχόρταγο, τον εκμεταλλευτή της εργατικής τάξης και των λαών, τον ιμπεριαλισμό, πάλεψαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τότε. Με τη διαφορά ότι οι σύμμαχοι τότε, έγιναν σήμερα οι δυνάστες του λαού μας. Αναβιώνουν καταστάσεις, παλιές μέθοδοι, η προσπάθεια να τσακίσουν το εργατικό, προοδευτικό κίνημα που μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους, που μπαίνει εμπόδιο και στον αμερικάνικο και στο διεθνή ιμπεριαλισμό. Γελιούνται, όμως. Δε διδάχθηκαν τίποτε από την ιστορία. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν μπορεί να τσακιστεί. Θα βρει τη δύναμη και το δρόμο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα βοηθήσει να γίνει πράξη το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο. Το μέτωπο ενάντια στους νέους δυνάστες.

Η Εργατική Τάξη έχει μια κοινωνική αποστολή. Να ανατρέψει αυτό το σύστημα το ιμπεριαλιστικό, το φασιστικό, το αντιλαϊκό, και στη θέση του να χτίσει «το βασίλειο της δουλιάς», όπως είπε ο ποιητής. Να χτίσει έναν καινούριο κόσμο χωρίς πολέμους και καταστροφές».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε: «Η δικτατορία ήταν η τελευταία περίοδος που είχαμε θύματα δημοκρατών, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχνά. Πρέπει να θυμάται. Να υπερασπίζεται τη δημοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ