ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώνεται αύριο το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Με την εισηγητική ομιλία του Δ. Χριστόφια, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εκπροσώπων ελληνοκυπριακών, τουρκοκυπριακών και ξένων κομμάτων και 1.500 συνέδρων από όλες τις Κομματικές Ομάδες Βάσης, άρχισε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ.

Στο Συνέδριο παραβρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Συμμετέχουν επίσης ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Ηλ. Λέγγερης, μέλος της ΚΕ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην ομιλία του, επισημαίνοντας ότι το 20ό Συνέδριο γίνεται την περίοδο του γιορτασμού των 80 χρόνων του κόμματος, τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ, το κόμμα της εργατικής τάξης, το Κόμμα του λαού, το Κόμμα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων θα σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα της φιλίας, της συνεργασίας και της κοινής πάλης για λεύτερη, ενωμένη, κοινή πατρίδα».

Προχωρώντας σε εκτενή αναφορά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, έγιναν μέσα στις συνθήκες της «νέας τάξης», ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο «σχέδιο Ανάν», με το οποίο, όπως είπε, το ΑΚΕΛ ποτέ δε συμφώνησε ότι είναι δίκαιο και ισορροπημένο όπως το παρουσιάζουν οι εμπνευστές και οι διαμορφωτές του. Από την αρχή είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις υπογράμμισε, γιατί βλέπαμε στο σχέδιο και στην όλη προσπάθεια που το συνόδευσε, να τίθεται ως προτεραιότητα η εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών συμφερόντων της υπερδύναμης και των Βρετανών μέσα από την ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας.

Το ΑΚΕΛ, σημείωσε ο ίδιος, θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Στόχος του ΑΚΕΛ, συνέχισε, «είναι να επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν και όχι να το ενταφιάσει». Η λύση, υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, πρέπει «να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, να αποκαθιστά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα». Επιδιώκουμε, σημείωσε, το συντομότερο δυνατό την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μακριά από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Σχετικά με το κυβερνητικό έργο, ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι ο απολογισμός της κυβέρνησης Παπαδόπουλου μέχρι σήμερα είναι θετικός».

Ο Τ. Παπαδόπουλος

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο Τ. Παπαδόπουλος. Τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθεί και να εξευρεθεί στα πλαίσια διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Ανέφερε ότι η ένταξη στην ΕΈ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση πτυχών της λύσης, χωρίς, όμως, όπως υπογράμμισε «αυταπάτες και μηδενισμούς». Συμπλήρωσε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως έχει και πως στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να πράξουν «ουσιαστικές αλλαγές» και σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «προωθεί την επανέναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο παρά τις δυσκολίες και τα ελλείμματα που κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Χαιρετισμοί

Στην αρχή της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι όλων των ελληνοκυπριακών Κομμάτων αλλά και εκπρόσωποι των Τουρκοκυπριακών. Στη συνέχεια, και μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, ο λόγος δόθηκε στην Αλ. Παπαρήγα (ρεπορτάζ από την ομιλία της δημοσιεύεται παρακάτω και ολόκληρη η ομιλία στον αυριανό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης κατά σειρά η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Π. Τριγάζης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Απ. Σταύρου.

Στην απογευματινή συνεδρίαση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι του ΚΚ Κούβας, του ΚΚΡΟ, του ΚΚ Κίνας και ο Φρ. Βουρτς εκπρόσωπος της GUE (Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά - Πράσινη Σκανδιναβική Αριστερά).

Στο συνέδριο τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τουρκοκύπριου πολιτικού Οζγκέρ Οζγκιούρ που κηδεύτηκε χτες στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. «Για εμάς του ΑΚΕΛ είναι διπλά μεγάλη απώλεια, γιατί ήταν ένας συνεπέστατος σύντροφος, ένας πραγματικός σοσιαλιστής κομμουνιστής» είπε ο Δ. Χριστόφιας.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ΚΚΕ πάντα αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού

Η Αλέκα Παπαρήγα, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους συνέδρους του 20ού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, επισήμανε: «Το ΚΚΕ βρίσκεται πάντα αλληλέγγυο στον αγώνα που κάνετε για επανένωση της πατρίδας σας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής για μια λύση ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και στρατό κατοχής, χωρίς ξένες βάσεις».

Αναφερόμενη στο «σχέδιο Ανάν» η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στην επίλυση του Κυπριακού «πρέπει όχι μόνο να σεβαστούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αλλά και να το πάρουν υπόψη στις όποιες προτάσεις γίνουν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, στο σχέδιο για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή», το οποίο «μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερες επιπλοκές και στο Κυπριακό», αλλά και στην επιχειρούμενη νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, στην πολύμορφη επίθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Αφρική, στα σχέδια κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο γύρο αντικομμουνιστικής επίθεσης (πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για καταδίκη δήθεν εγκλημάτων του κομμουνισμού κλπ), αλλά και τη βαθύτερη προσαρμογή του ΟΗΕ στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

«Ολα αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα» είπε, προσθέτοντας ότι στη Συνάντηση «ανεξάρτητα των γνωστών, εδώ και χρόνια, διαφορών που υπάρχουν, συμφωνήσαμε να γίνουν κοινές ενέργειες σε μια σειρά διεθνή ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τους κομμουνιστές, αλλά ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και κινήματα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις στην ΕΕ, εξηγώντας τις αντιδραστικές συνέπειες που επιφυλάσσουν στους λαούς όλων των κρατών - μελών της ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θέτει «στην ίδια μοίρα τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων που προκύπτουν από τη στρατηγική της ΕΕ, αλλά και του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΠΟΕ, με την προσπάθεια που γίνεται να ελεγχθεί ακόμα πιο βαθιά και ανοιχτά το πολιτικό σύστημα της κάθε χώρας».

Πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η δημιουργία κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξηγώντας ότι η επιδίωξη είναι «να περάσει σε δεύτερη μοίρα και τελικά να παραμεριστεί το εθνικό πεδίο πάλης, πράγμα βεβαίως που δεν πρόκειται να γίνει». «Γιατί - ξεκαθάρισε - η διεθνοποίηση όχι μόνο δεν καταργεί το εθνικό πεδίο πάλης, αντίθετα το αναβαθμίζει, όπως αναβαθμίζει και την επιτακτική αναγκαιότητα για τη διεθνιστική δράση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των λαών».

Επισήμανε ότι ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός αγώνας συνδέεται σήμερα πιο οργανικά με τον αγώνα για το σοσιαλισμό και τόνισε ότι «η αντίθεση με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, μπορεί να συνενώσει την εργατική τάξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ανάλογα με την κοινωνικοταξική διάρθρωση της κοινωνίας και τις συγκεκριμένες συνθήκες σε κάθε χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ