Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώνεται αύριο το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Με την εισηγητική ομιλία του Δ. Χριστόφια, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εκπροσώπων ελληνοκυπριακών, τουρκοκυπριακών και ξένων κομμάτων και 1.500 συνέδρων από όλες τις Κομματικές Ομάδες Βάσης, άρχισε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ.

Στο Συνέδριο παραβρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Συμμετέχουν επίσης ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Ηλ. Λέγγερης, μέλος της ΚΕ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην ομιλία του, επισημαίνοντας ότι το 20ό Συνέδριο γίνεται την περίοδο του γιορτασμού των 80 χρόνων του κόμματος, τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ, το κόμμα της εργατικής τάξης, το Κόμμα του λαού, το Κόμμα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων θα σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα της φιλίας, της συνεργασίας και της κοινής πάλης για λεύτερη, ενωμένη, κοινή πατρίδα».

Προχωρώντας σε εκτενή αναφορά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, έγιναν μέσα στις συνθήκες της «νέας τάξης», ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο «σχέδιο Ανάν», με το οποίο, όπως είπε, το ΑΚΕΛ ποτέ δε συμφώνησε ότι είναι δίκαιο και ισορροπημένο όπως το παρουσιάζουν οι εμπνευστές και οι διαμορφωτές του. Από την αρχή είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις υπογράμμισε, γιατί βλέπαμε στο σχέδιο και στην όλη προσπάθεια που το συνόδευσε, να τίθεται ως προτεραιότητα η εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών συμφερόντων της υπερδύναμης και των Βρετανών μέσα από την ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας.

Το ΑΚΕΛ, σημείωσε ο ίδιος, θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Στόχος του ΑΚΕΛ, συνέχισε, «είναι να επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν και όχι να το ενταφιάσει». Η λύση, υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, πρέπει «να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, να αποκαθιστά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα». Επιδιώκουμε, σημείωσε, το συντομότερο δυνατό την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μακριά από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Σχετικά με το κυβερνητικό έργο, ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι ο απολογισμός της κυβέρνησης Παπαδόπουλου μέχρι σήμερα είναι θετικός».

Ο Τ. Παπαδόπουλος

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο Τ. Παπαδόπουλος. Τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθεί και να εξευρεθεί στα πλαίσια διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Ανέφερε ότι η ένταξη στην ΕΈ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση πτυχών της λύσης, χωρίς, όμως, όπως υπογράμμισε «αυταπάτες και μηδενισμούς». Συμπλήρωσε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως έχει και πως στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να πράξουν «ουσιαστικές αλλαγές» και σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «προωθεί την επανέναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο παρά τις δυσκολίες και τα ελλείμματα που κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Χαιρετισμοί

Στην αρχή της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι όλων των ελληνοκυπριακών Κομμάτων αλλά και εκπρόσωποι των Τουρκοκυπριακών. Στη συνέχεια, και μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, ο λόγος δόθηκε στην Αλ. Παπαρήγα (ρεπορτάζ από την ομιλία της δημοσιεύεται παρακάτω και ολόκληρη η ομιλία στον αυριανό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης κατά σειρά η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Π. Τριγάζης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Απ. Σταύρου.

Στην απογευματινή συνεδρίαση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι του ΚΚ Κούβας, του ΚΚΡΟ, του ΚΚ Κίνας και ο Φρ. Βουρτς εκπρόσωπος της GUE (Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά - Πράσινη Σκανδιναβική Αριστερά).

Στο συνέδριο τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τουρκοκύπριου πολιτικού Οζγκέρ Οζγκιούρ που κηδεύτηκε χτες στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. «Για εμάς του ΑΚΕΛ είναι διπλά μεγάλη απώλεια, γιατί ήταν ένας συνεπέστατος σύντροφος, ένας πραγματικός σοσιαλιστής κομμουνιστής» είπε ο Δ. Χριστόφιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ