Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι δύο όψεις της οικονομίας

Η πρώτη σελίδα της οικονομικής εφημερίδας «Εξπρές» της περασμένης Τετάρτης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Σκιαγραφούσε ανάγλυφα τόσο το παρόν της ελληνικής οικονομίας (όπως έχει διαμορφωθεί με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα) όσο και το μέλλον της όπως διαμορφώνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ (με τον προϋπολογισμό του 2006 και τις πολιτικές τις οποίες προτίθεται να εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια, για όσο θα βρίσκεται στην εξουσία).

Στο πρώτο θέμα της, η εφημερίδα φιλοξενεί τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη για τον προϋπολογισμό του 2006 με τον τίτλο «Σε μαύρη λίστα οι ΔΕΚΟ χωρίς κοινωνικό όφελος» και υπέρτιτλο «Αύξηση φόρων σε καύσιμα - τσιγάρα και κατάργηση των δημόσιων οργανισμών το 2006». Επίσης, με άλλα θεματάκια στην πρώτη σελίδα, μας πληροφορούσε ότι στο 9μηνο του 2005 το δημόσιο χρέος έφτασε τα «217,4 δισ. ευρώ» και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 40%, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει την κυβέρνηση για «αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 5% για το 2006» κλπ. Επίσης, με 3 αναγγελτικά από την 1η σελίδα η εφημερίδα μας πληροφορεί πως στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2005 η Aspis Bank εμφανίζει «εκτίναξη κερδών κατά 353%», ο «Ομιλος Μυτιληναίου» παρουσιάζει «τριπλασιασμό των λειτουργικών προ φόρων κερδών» και ο «Ομιλος Φουρλή» κατέγραψε «υπερδιπλασιασμό των κερδών μετά φόρων»!

Από τα θέματα της πρώτης σελίδας της «Εξπρές», η ελληνική οικονομία εμφανίζεται να έχει δύο όψεις. Η πρώτη όψη είναι αυτή που εμφανίζει την οικονομία «άρρωστη» και «αδύναμη» να ικανοποιήσει τα λαϊκά αιτήματα. Η δεύτερη εμφανίζει την οικονομία «εύρωστη» και «ισχυρή».

Η όψη της «άρρωστης» ελληνικής οικονομίας ενισχύεται και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίοι συχνά αναγνωρίζουν το «δίκαιο» πολλών από τα αιτήματα - που προβάλλονται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ανέργων κλπ. - για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Αρνούνται, όμως, να τα ικανοποιήσουν, με το στερεότυπο επιχείρημα ότι «δεν αντέχει η οικονομία» ή «τα ταμεία είναι άδεια» και άλλα παρόμοια, επαναλαμβάνοντας στην ουσία τα ίδια επιχειρήματα που ακούγαμε μέχρι τις 8 Μάρτη 2004 και από τους υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Αυτή της «εύρωστης» και «ακμάζουσας» ελληνικής οικονομίας, για την οποία δεν πολυμιλούν οι σημερινοί κυβερνώντες (ως γνήσιοι εκπρόσωποι της φιλελεύθερης παράταξης), όπως δε μιλούσαν και οι χτεσινοί (που εκπροσωπούσαν υποτίθεται το σοσιαλισμό). Αυτή η δεύτερη όψη αποτυπώνεται όχι μόνο με την αξιόλογη αύξηση του ΑΕΠ (δηλαδή του πλούτου που παράγεται από τους εργαζόμενους), αλλά και τη συνεχιζόμενη - για πολλοστή χρονιά - προκλητική κερδοφορία των μεγάλων τραπεζικών, βιομηχανικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ολα τα παραπάνω βεβαιώνουν πως η οικονομία αντέχει σε αυξήσεις μισθών και άλλες κοινωνικές παροχές που διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Απλά η κυβέρνηση της ΝΔ τις απορρίπτει, επειδή προτιμά να στηρίζει με τις πολιτικές της - όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ - την αύξηση των κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν ενοχλεί.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ