Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Φόροι, «ευέλικτη» εργασία, ιδιωτικοποιήσεις
  • Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της μέσα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα την πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση του Δήμου Περιστερίου (ΝΔ), με την οποία ξεπουλά, ιδιωτικοποιεί και χαρατσώνει...

Οι μαθητές του Περιστερίου διεκδικούν σύγχρονα σχολικά κτίρια. Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή αναθέτει σε ιδιώτες την επισκευή των κτιρίων...
Οι μαθητές του Περιστερίου διεκδικούν σύγχρονα σχολικά κτίρια. Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή αναθέτει σε ιδιώτες την επισκευή των κτιρίων...
Χαράτσια, φόροι, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και ξεπούλημα των τελευταίων ελεύθερων χώρων είναι τα κύρια στοιχεία της πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση του δήμου Περιστερίου με δήμαρχο τον Ανδρ. Παχατουρίδη, εκλεκτό της ΝΔ. Η δημοτική αρχή, αφού καταχρέωσε το δήμο με συνεχή δάνεια, τώρα, αυξάνει διαρκώς τα ανταποδοτικά τέλη. Την ίδια στιγμή, αναθέτει έργα, που θα μπορούσαν να εκτελέσουν οι υπηρεσίες του δήμου, σε ιδιώτες με απ' ευθείας αναθέσεις - χωρίς καν μειοδοτικούς διαγωνισμούς - μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν συσταθεί.

Συγκεκριμένα, το συνολικό χρέος του δήμου στις τράπεζες - από τους συνεχείς δανεισμούς - ανέρχεται στο ποσό των 27,4 εκατομμυρίων ευρώ (9,3 δισ. δραχμές), ποσό τεράστιο για τον προϋπολογισμό του δήμου. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Μέσα σε τρία χρόνια, από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση, η δημοτική αρχή αύξησε συνολικά τα τέλη κατά 19,76%.

Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα έσοδα - που προέρχονται από τις τσέπες των εργαζομένων της πόλης - πηγαίνουν σε δραστηριότητες που δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες του λαού. Ενδεικτικά είναι τα όσα σημειώνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΥ) Περιστερίου»: «Λυμαίνονται τα έσοδα του δήμου αναθέτοντας σε ημετέρους ακριβοπληρωμένες μελέτες και "έργα" χωρίς διαγωνισμούς». Ωστόσο, «ευθύνες για τον υπερδανεισμό του δήμου έχει και η παράταξη του Κ. Λαλένη (σ.σ.: στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ), αφού έχουν την ίδια πολιτική και πολλά δάνεια τα συναποφάσισαν οι παρατάξεις Παχατουρίδη -Λαλένη».

Ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών

Η διοίκηση του δήμου Περιστερίου, διευκολύνει με τη στάση της, τις διεκδικήσεις της εκκλησίας στο Ποικίλο όρος (φωτ.)
Η διοίκηση του δήμου Περιστερίου, διευκολύνει με τη στάση της, τις διεκδικήσεις της εκκλησίας στο Ποικίλο όρος (φωτ.)
Στο δήμο λειτουργούν τρεις δημοτικές επιχειρήσεις που αφορούν στα έργα τεχνικών υπηρεσιών (ΔΑΤΕΠ), στον Πολιτισμό (ΔΕΠΑ) και η αναπτυξιακή εταιρία (ΑΝΑΝΕΠΕΡ). Οι επιχειρήσεις αυτές, έχουν μονίμως παθητικό προϋπολογισμό και κάθε χρόνο ενισχύονται από τον κεντρικό προϋπολογισμό του δήμου (δηλαδή από τους δημότες).

Η διοίκηση του δήμου, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι οι εταιρίες αυτές προσφέρουν...«έργο», τους αναθέτει έργα και μελέτες με «απ' ευθείας ανάθεση», οι οποίες στη συνέχεια τα δίνουν σε εργολάβους, χωρίς καμιά διαφάνεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αναμόρφωσης της πλατείας Μπουρναζίου που ανέλαβε η ΔΑΤΕΠ, η οποία και την παρέδωσε σε εργολάβο. Παράλληλα, το κονδύλι για την επισκευή των σχολικών κτιρίων του έτους 2005, ανατέθηκε επίσης στη ΔΑΤΕΠ, η οποία χωρίς καν να προκηρύξει μειοδοτικό διαγωνισμό ανέθεσε σε συγκεκριμένο εργολάβο την εκτέλεση του έργου. Αντίστοιχα η ΔΕΠΑ, υποκαθιστά στην ουσία τις ενέργειες του Πολιτιστικού Κέντρου.

Ολα τα παραπάνω, θα μπορούσαν να τα εκτελέσουν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και τα νομικά του πρόσωπα. Ωστόσο, η διοίκηση, ιδιωτικοποιώντας επί της ουσίας τις υπηρεσίες αναθέτει κάθε έργο - μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων - σε εργολάβους.

Ιδιαίτερα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αξίζει να σημειωθεί, ότι, αντί η διοίκηση να προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό, αντιθέτως προχωρά στην πρόσληψη ασκούμενων από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, με εξάμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι μόλις τελειώσουν τα εν λόγω προγράμματα οι 16 σταθμοί (σ.σ.: 13 του δημοτικού βρεφοκομείου και 3 πρώην του ΙΒΣΑ που πέρασαν στο δήμο), μένουν με ελάχιστο προσωπικό (η αντιστοιχία φτάνει να είναι περίπου έξι εργαζόμενοι για 50 παιδιά σε κάθε σταθμό) για δύο με τρεις μήνες, μέχρις ότου προσληφθούν άλλοι ασκούμενοι από τον ΟΑΕΔ με αντίστοιχες συμβάσεις.

Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η πλήρης εφαρμογή της ευέλικτης εργασίας είναι η πολιτική της διοίκησης του δήμου στο συγκεκριμένο τομέα. Συγκεκριμένα, αν και το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την πρόσληψη 170 εργαζομένων - σε όλους τους τομείς και υπηρεσίες του δήμου - μέσω του ΑΣΕΠ και προκηρύχτηκε ο σχετικός διαγωνισμός, η διοίκηση, με πρόσχημα ότι οι προσλήψεις καθυστερούν, προσέλαβε 360 εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, 4ωρη απασχόληση, 6μηνες και 8μηνες συμβάσεις.

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο έχει δεμένους χειροπόδαρα τους εν λόγω εργαζομένους, αλλά επιπλέον, δημιουργεί ένα μωσαϊκό εργασιακών σχέσεων μέσα στον ίδιο το δήμο, επιδιώκοντας την πολυδιάσπασή τους. Ανάμεσα σε αυτούς τους 360 εργαζομένους είναι και οι περίπου 170 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου που είχε προσλάβει η ΔΑΤΕΠ και που η διοίκηση του δήμου επιχείρησε το 2002 να απολύσει, «κόβοντας» κονδύλια στη συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση. Μάλιστα, στις αντιδράσεις των εργαζομένων και στις δυναμικές τους κινητοποιήσεις, επιλήφθηκαν της υπόθεσης τα... ΜΑΤ, όταν γινόταν συγκέντρωση έξω από το κτίριο του δημαρχείου.

Ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολεί το λαό του Περιστερίου, είναι το ξεπούλημα των τελευταίων ελεύθερων χώρων και κύρια η διεκδίκηση του Ποικίλου όρους από το ναό της Ευαγγελίστριας Λαμίας. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, τεράστιες είναι οι ευθύνες και της διοίκησης του δήμου, η οποία συνεχώς υποβαθμίζει το θέμα. Συγκεκριμένα, εγκατέλειψε κάθε έργο συντήρησης και ανάπτυξης του πρασίνου στο βουνό. Δενδροφύτευση δε γίνεται και, τα όποια δίκτυα άρδευσης υπήρχαν, καταστράφηκαν. Ετσι, διευκολύνει την επιχείρηση καταπάτησης της δημόσιας δασικής έκτασης (σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα Εφετών 64/1990) του Ποικίλου όρους.

Επιπλέον, η διοίκηση, παραχωρεί οικόπεδα του δήμου σε ιδιώτες καταπατητές, όπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΑΣΥ Περιστερίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το οικόπεδο της οδού Κοραλλίων, την πλατεία Καρυάτιδος και Αναγνωστοπούλου. Την ίδια στιγμή, άλλα οικόπεδα αποχαρακτηρίζονται και παραχωρούνται για τσιμεντοποίηση στους μεγαλοοικοπεδούχους (π.χ. στην Κωνσταντινουπόλεως στο Μπουρνάζι).


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ