ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Βήμα βήμα το «γκριζάρισμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ως «διαφιλονικούμενες» περιοχές παρουσιάζει ο γαλλικός Γεωπολιτικός Ατλας Θαλασσίων Περιοχών τις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία
Ως «διαφιλονικούμενες» περιοχές παρουσιάζει ο γαλλικός Γεωπολιτικός Ατλας Θαλασσίων Περιοχών τις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία
Ακόμα και σήμερα, 31/3, αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη διευθέτηση ορισμένων τελευταίων ζητημάτων η ευρωενωσιακή αποστολή EUNAVFOR MED «IRINI» στα ανοιχτά της Λιβύης, με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, όπως αποφάσισαν την προηγούμενη Πέμπτη στο συμβούλιό τους οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ.

Πρόκειται για μια ακόμη ιμπεριαλιστική αποστολή εκτός συνόρων όπου η κυβέρνηση για λογαριασμό της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης στην περιοχή δηλώνει «παρών», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό νέο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση θα συμβάλει στην επιχείρηση όχι μόνο διαθέτοντας «αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις στην Κρήτη» ή με τη διάθεση ναυτικών και αεροπορικών μέσων που εξετάζει, αλλά και διαθέτοντας έναν ελληνικό λιμένα για την αποβίβαση μεταναστών που τυχόν θα διασωθούν από τα πλωτά μέσα που θα επιχειρούν και οι οποίοι μετά θα διανέμονται τάχα στις χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή.

Η κυβέρνηση επιχειρεί μάλιστα να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα παρουσιάζοντας και εδώ την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ως τάχα «ασπίδα προστασίας» απέναντι στην τουρκική «παραβατικότητα» και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή.

Ωστόσο, μόνο ως «παραβατικότητα» δεν διαβάζουν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, που βρίσκονται ολοφάνερα πάνω στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού, με επίδικο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική του πτέρυγα.

Ετσι, χαρακτηριστικό για το πώς στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών προχωρά βήμα βήμα το «γκριζάρισμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ότι όπως γνωστοποίησε το «Βήμα», ο γαλλικός Γεωπολιτικός Ατλας Θαλασσίων Περιοχών (Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes - θεωρείται, διεθνώς, πολύ αξιόπιστος), συμπεριέλαβε τη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο με την ένδειξη της «διαφιλονικούμενης» και «διεκδικούμενης» περιοχής!

Επιπλέον, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να αναδημοσίευσε τον χάρτη αυτό στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης - στους διαδικτυακούς λογαριασμούς του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (Centre d' Etudes Strategiques de la Marine - CESM) τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter.

Ο χάρτης περιέχει κι άλλα επικίνδυνα στοιχεία, όπως η σκιαγράφηση της μισής υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού ως διεκδικούμενης από την Τουρκία, η περιγραφή της Γαύδου ως διεκδικούμενης από την Τουρκία, καθώς και άλλου νησιού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (δεν διακρίνεται ευκρινώς στο χάρτη) ως επίσης διεκδικούμενου από την Τουρκία.

Τα παραπάνω έχουν πάρει έκταση στον τουρκικό Τύπο, όπου αναφέρεται ότι η «μάχη» της Αγκυρας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο αποδίδει αποτελέσματα και επισημαίνεται πως πλέον ο λεγόμενος χάρτης του Πανεπιστημίου της Σεβίλης - ένας χάρτης στον οποίο καταγραφόταν η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ - παύει πλέον να ισχύει.

Ολα αυτά, θυμίζουμε, έρχονται λίγες μέρες αφότου με επιστολή της στον ΟΗΕ η Τουρκία κατέθεσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με οδηγό την αυθαίρετη τουρκολιβυκή συμφωνία, που παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ο θόρυβος που ξέσπασε ανάγκασε την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα να εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας ότι οι γαλλικές αρχές έχουν «τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την άκυρη» και ότι ο χάρτης «έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Στην Αθήνα, πέραν του ότι πηγές του ΥΠΕΞ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα επιμένοντας ότι επισήμως το Παρίσι έχει χαρακτηρίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο άκυρο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με άρθρο του στους «Financial Times» επέλεξε να στηλιτεύσει την Αγκυρα για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό, με αφορμή τα γεγονότα στον Εβρο. Εστειλε ωστόσο ξανά σήμα, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συνδράμει την Τουρκία, που «φιλοξενεί» τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία, αλλά όχι υπό καθεστώς απειλών ή εκβιασμών.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα δεν είναι η βαθύτερη εμπλοκή

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στον ρ/σ «Real» την περασμένη Παρασκευή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ερωτήθηκε και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Απαντώντας σημείωσε:

«Νομίζω ότι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα θα συνεχιστεί. Εχω ξαναπεί ότι η τουρκική αστική τάξη, οι διεκδικήσεις και το σχέδιο που έχει βάλει το υλοποιεί βήμα το βήμα περιμένοντας πάντα την κατάλληλη στιγμή για να δράσει. Εχει διεκδικήσεις για κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι σε χώρες της περιοχής, συνεχίζει να προκαλεί και να επεμβαίνει, να συμμετέχει σε πολέμους στην περιοχή. Βεβαίως δεν είναι απάντηση η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που όλο και περισσότερο ταυτίζεται και συμμετέχει στα σχέδια των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, στέλνοντας αποστολές στρατιωτικών εκτός συνόρων δήθεν για να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή και έτσι να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. Αυτό μας βάζει όλο και πιο βαθιά σε αυτή τη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των πολέμων, των επεμβάσεων, και θα την πληρώσουν πάλι οι λαοί, θα την πληρώσουν πάλι τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, αλλά και άλλων λαών της περιοχής».

Και επισήμως στο ΝΑΤΟ η Β. Μακεδονία

Η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας υψώθηκε χτες Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εφόσον ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία ένταξης της χώρας στη λυκοσυμμαχία, διαδικασία που ξεκίνησε με την ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε επί ΝΔ.

«Πανηγυρικούς τόνους» είχε το καλωσόρισμα του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που έσπευσε να σημειώσει πως η εξέλιξη αυτή «θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι καλό για την περιοχή και για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ενώ κατά τη χτεσινή τελετή έπαρσης της σημαίας στις Βρυξέλλες τόνισε πως «με πολιτικό θάρρος και όραμα Β. Μακεδονία και Ελλάδα έφτασαν σε έναν ιστορικό συμβιβασμό στο ζήτημα του ονόματος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έκανε δυνατή την εισδοχή» της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα πιο... εύγλωττος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, που σε ανακοίνωσή του έγραψε πως «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για τις χώρες που το επιθυμούν», αλλά και ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες» στο άρθρο 5 της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Τη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ συνεχάρη με ανάρτησή του στο «Twitter» το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας και Ζάεφ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ