Τρίτη 31 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και επισήμως στο ΝΑΤΟ η Β. Μακεδονία

Η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας υψώθηκε χτες Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εφόσον ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία ένταξης της χώρας στη λυκοσυμμαχία, διαδικασία που ξεκίνησε με την ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε επί ΝΔ.

«Πανηγυρικούς τόνους» είχε το καλωσόρισμα του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που έσπευσε να σημειώσει πως η εξέλιξη αυτή «θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι καλό για την περιοχή και για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ενώ κατά τη χτεσινή τελετή έπαρσης της σημαίας στις Βρυξέλλες τόνισε πως «με πολιτικό θάρρος και όραμα Β. Μακεδονία και Ελλάδα έφτασαν σε έναν ιστορικό συμβιβασμό στο ζήτημα του ονόματος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έκανε δυνατή την εισδοχή» της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα πιο... εύγλωττος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, που σε ανακοίνωσή του έγραψε πως «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για τις χώρες που το επιθυμούν», αλλά και ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες» στο άρθρο 5 της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Τη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ συνεχάρη με ανάρτησή του στο «Twitter» το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας και Ζάεφ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ