Τρίτη 31 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της επιδημίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 56 είναι τα νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα στα 1.212. Μέχρι στιγμής 72 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, το 81% άνδρες, με μέση ηλικία τα 65 έτη. Πάνω από το 50% έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Από τη ΜΕΘ έχουν εξέλθει 5 ασθενείς. Οι θάνατοι έφτασαν τους 43, καθώς χτες προστέθηκαν 5 θύματα, με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη. Ανω του 95% των νεκρών είχαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή ήταν ηλικιωμένοι.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 15.961 εργαστηριακά τεστ. Χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι «οποιαδήποτε εκτίμηση για την πορεία της νόσου αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιη». Πρόσθεσε ότι σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας και είναι σε πτώση η άμυνα του οργανισμού τους απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα απέκκρισης του ιού, ενώ σε άλλο σημείο της ενημέρωσης τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός των παιδιών.

Αναφέρθηκε επίσης σε επικείμενες συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου, προκειμένου να αποφασιστεί «η δυνατότητα να χορηγείται στους υγειονομικούς ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 - 12 βδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός». Οπως ανέφερε, «δεν θέλαμε να μην έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε αυτό το φάρμακο, το οποίο ευτυχώς υπάρχει σε επάρκεια, και σε υγειονομικούς, σαν μια μορφή προφύλαξης σε όσους το επιθυμούν και υπό μορφή προσεκτικής παρακολούθησης και για παρενέργειες».

Για τη χορήγηση φαρμάκων σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, την υιοθέτηση κλινικού ελέγχου αντί εργαστηριακού και τα πρόωρα εξιτήρια σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, κοινός παρονομαστής των απαντήσεων ήταν η προσαρμογή των επιστημονικών κριτηρίων στις ελλείψεις και στις «αντοχές» του δημόσιου συστήματος Υγείας: «Εγκριση χορήγησης φαρμάκων σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, ώστε να εξοικονομηθεί χώρος στο σύστημα υγείας» και «κλινικός έλεγχος (αν είναι απύρετος 3 μέρες ο ασθενής) για να μην επιβαρύνεται το σύστημα Υγείας», είπαν.

Οσο για το τεράστιο κενό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ένα μήνα μετά την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα, ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τις επισφαλείς ιατρικές διαγνώσεις μέσω τηλεφώνου θα διαδεχτεί ...πρόγραμμα τηλεϊατρικής που σχεδιάζεται! Επανέλαβε το μύθευμα του οικογενειακού - προσωπικού γιατρού, ο οποίος για την πλειοψηφία του λαού απλά δεν υπάρχει. Επέμεινε τέλος ότι υπάρχει «πρόβλεψη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» και ισχυρίστηκε πως χειρουργεία και θεραπείες των χρόνιων ασθενών γίνονται κανονικά, παρά τις καταγγελίες για το αντίθετο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ